En Sıcak Konular

İşin adını BBC koydu!

22 Mayıs 2009 10:39 tsi
İşin adını BBC koydu! BBC: 'Laik çevreler AKP'ye karşı yüksek yargıyı kullanıyor'

Adem Yavuz Arslan / Bugün

İşin adını BBC koydu!

Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın Cumhurbaşkanı Gül hakkında verdiği 'sahtecilikten yargılanmalı' kararının kopardığı fırtına katlanarak büyüyor.

Kararın hukuksuzluğu bir yana usulsüz de olduğu ortaya çıktı. Gül'ün yargılanamayacağı konusundaki açık anayasal hükmü hiçe sayan Kaçmaz yasal itiraz süresi bittikten 28 gün sonra itirazı işleme koyarak usulen de kural ihlali yapmış oldu.

Dün haberlerini verdik. Söz konusu hakim Kaçmaz ile ilgili 1. Ergenekon iddianamesinde inanılmaz iddialar yer alıyor. Ergenekon sanıklarının alnından öptüğü hakim Kaçmaz hakkında adliye koridorlarında da ilginç senaryolar dolaşıyor.

Aslında işin teknik boyutlarının hiçbir anlamı kalmadı. Biz adını koymasak, hatta dile getirmeye cesaret edemesek de İngiliz yayın kuruluşu BBC, pazartesi günü tüm dünyaya servis ettiği haber yorumda 'laik çevreler AKP'ye karşı yüksek yargıyı kullanıyor' dedi. Bir bakıma da bir cümleyle durumu özetlemiş oldu.

4 gündür yüksek yargıdan 'hayır öyle değil, yargı seçilmiş hükümetlere karşı mücadelenin bir aracı değildir' şeklinde bir açıklama gelmedi. Hatta bu yorumu teyit eder tavırlar da sergilendi.

Ülke gündemi çok hızlı değiştiği için resmin bütününü kaçırmak mümkün. Tekil olayları yan yana sıraladığınız zaman tam da BBC'nin tarif ettiği türden bir tablo ortaya çıkıyor. M.Ali Kışlalı'nın aylar öncesinden yazdığı gibi "TSK'nın üzerine titrediği laik temelli Cumhuriyet'in muhafaza edilmesinde, ön plandaki rolün şimdi yüksek yargıda olduğu görülüyor "

Ankara kulislerinde dolaşan senaryolara göre de Kaçmaz'ın verdiği kararın başka versiyonları da gelecek. Hatta yeni bir parti kapatma davası sürpriz bile olmaz. Ya da süren davalara HSYK üzerinden müdahaleler yapılabilir. Tabi bunlar senaryo. Ama ilk duyulduğunda 367 kararı için 'hadi canım' dendiğini de unutmamak lazım.

Son bir not da yargıyı yıpratma tartışmalarıyla ilgili. Yargıyı kim siyasallaştırıyor? sorusunun en güzel cevabını AİHM istatistikleri veriyor. 1987'den bugüne kadar Türkiye ile ilgili 1939 dava sonuçlanmış. 1676'sında kurar ihlali bulunmuş. Sadece 37'sinde 'adil yargılama yapıldığı' sonucuna ulaşılmış. Hatırlatalım AİHM'e gitmek için tüm yargı yollarını bitirmek gerekiyor. Daha bir şey söylemeye gerek var mı?



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs