oy kaybının asıl sebebi belli oldu! | " /> oy kaybının asıl sebebi belli oldu! | "/>

En Sıcak Konular

AKP'nin oy kaybının asıl sebebi belli oldu!

22 Mayıs 2009 08:30 tsi
AKP'nin oy kaybının asıl sebebi  belli oldu! Yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen, sonuçları hâlâ tartışılıyor. Bu süreçte AK Parti'nin oy kaybına ilişkin birçok sebep ileri sürüldü. İşte ilk ciddi araştırmanın sonuçları:

AK Parti küresel kriz yüzünden oy kaybetmiş  
 
 
İlk ciddi araştırma ise Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nden geldi 30 ilde bin 270 denek üzerinde gerçekleştirilen ankette, 29 Mart seçimlerinde en belirleyici faktör olarak 'ekonomik kriz' öne çıktı.  
 
 
 Buna göre deneklerin yüzde 20,7'si küresel ekonomik kriz, yüzde 14,5'i işsizlik, yüzde 5,8'i ise başta doğalgaz ve akaryakıt olmak üzere zam, gelir yetersizliği ve hayat pahalılığının oylarına tesir ettiğini belirtiyor. Araştırma ekibi, bu sonuçlar üzerine şu analizi yapıyor: "Seçmenler bariz bir şekilde ekonomik faktörlere atıfta bulunmaktadır. İktidar partisinin oy kaybında birinci sırada ekonomik krizin etkisi görülmektedir. Ardından yine ekonomik krize bağlı olarak artan işsizlik ve ekonominin iyi yönetilememesi gelmektedir. Bu üç faktörün toplam etkisi yüzde 41'dir."

En beğenilen lider skalasında Başbakan Tayyip Erdoğan, yine açık ara birinci olurken, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, sürpriz bir şekilde Deniz Baykal'ın önüne geçti. Halkın AB üyelik sürecine desteği de sürüyor. Katılımcıların yüzde 57,7'si bir referandum yapılsa AB'ye girilmesi yönünde kabul oyu vereceğini ifade ediyor.

'Türkiye'de Siyasal Durum Araştırması' adlı araştırmayı Prof. Dr. Özer Sencar ve Prof. Dr. Sıtkı Yıldız koordine etti. 29 Mart seçim sonuçlarına halkın nasıl baktığını ve CHP'nin açılımlarının verdiği sonucu ortaya koymayı amaçlayan anket, CATI yöntemi yani telefon görüşmeleri yoluyla yapıldı. Araştırmaya katılan bin 270 denek, Adana, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak'tan seçildi.

Kılıçdaroğlu, CHP lideri Baykal'ı geçti

Ankette CHP'nin neden iktidara gelemediği konusu da irdelendi. Deneklerin bu soruya verdiği cevaplar toplumun anamuhalefet lideri Deniz Baykal'a olan mesafeli duruşunu koruduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 37,5'i 'Deniz Baykal'ı yetersiz' gördüğü için CHP'ye oy vermediğini vurguluyor. 'Üst yönetim yetersiz' diyenler de yüzde 11,3. Yine 11,3'lük kesim 'Yeni projeler üretilemiyor' gerekçesiyle CHP'nin başarılı olamadığı düşüncesinde. Yüzde 5,4'ü CHP'nin 'halkın ekonomik sorunlarına ilgisiz' kaldığına inanıyor.

En beğenilen devlet adamları skalasında Başbakan Tayyip Erdoğan (yüzde 25,7) ilk sırada. Baykal (4,1) ise son dönemlerde yıldızı parlayan Kemal Kılıçdaroğlu (4,3)'nun gerisinde kalıyor. Parti liderleri arasında en güvenilen liderler kategorisiyle değerlendirme yapıldığında yüzde 37 ile Erdoğan yine birinci sırada.

 

 

zaman



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,091 µs