Hukukçular noktayı koydu: Usulsüz | " /> Hukukçular noktayı koydu: Usulsüz | "/>

En Sıcak Konular

Hukukçular noktayı koydu: Usulsüz

22 Mayıs 2009 08:05 tsi
Hukukçular noktayı koydu: Usulsüz
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki kararına hukukçuların tepkisi dinmiyor.

Davanın tarafı olmayan Cahit Nalbantoğlu isimli vatandaşın başvurusunun kabul edilmesi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki (CMK) süre şartına uyulmaması tartışılıyor. Mahkemenin, itiraz başvurusunu yasal süre dolduktan 28 gün sonra işleme koyduğu ortaya çıkmıştı.

Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma yoluna gitmesi halinde Yargıtay'ın esasa girmeden usul yönünden kararı bozabileceği ifade ediliyor. Hukukçular, süre sınırına uyulmamasını anlamakta zorlanıyor.

Eski Başsavcı Reşat Petek, CMK'nın 173. maddesinin itirazı süreyle sınırladığını hatırlatıyor. İtirazda bulunan şahsa, doğrudan suçtan zarar gören konumunda olmadığından kararın tebliğ edilmediğini, itiraz süresinin geçtiğini vurguluyor. Petek, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'kovuşturmaya gerek yok' kararı kesinleşmiştir. Cahit Nalbantoğlu adlı kişi ne suç duyurusunda bulunan ne de suçtan zarar görendir. Çok zorlama bir yorumla itiraz dilekçesini kabul etmiş mahkeme." ifadelerini kullanıyor. Ceza hukukçusu Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Anayasa'ya göre cumhurbaşkanının sadece vatana ihanetten sorumlu olabileceğini ve bunun için de Meclis prosedürünün gerekli olduğunu belirtiyor. Anayasa'daki dokunulmazlığın düzenlenmemesi halini "hemen yargılama yapılabilir" şekliyle yorumlamayı doğru bulmuyor. Bayraktar, "Sincan mahkemesinin kararının Anayasa çerçevesinde uygulanamayacağı kanaatindeyim." diye konuşuyor.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Servet Armağan, CMK'daki sürenin geçirilmesinin 'usul hatası' olduğuna işaret ediyor. Konunun Yargıtay'a gitmesi halinde hatanın ortaya çıkarılacağını dile getiriyor. Kayıp Trilyon davasında Necmettin Erbakan'ın avukatlığını yapan Yaşar Gürkan, hukukun siyasete alet edildiği görüşünde. Gürkan, "Cumhurbaşkanının yargılanması mümkün değil. Davada, Gül'ün konumundaki genel başkan yardımcıları beraat etti. " diyor.

Savcı Kayral: Sincan hakimiyle anlaşmazlık var

'Cumhurbaşkanı yargılanamaz' diyerek takipsizlik kararı veren Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, Sincan hakiminin kararını incedikten sonra görüş bildireceklerini söyledi. Kayral, "Kapsamlı bir dosya. Bunun yanında, tabii ki tartışılacak hukuki anlaşmazlıklar var. İncelenecek bundan önceki anayasa ve şimdiki Anayasa'mız var. Bunların hepsinin takdir edilmesi lazım. Biz bunları takipsizlik kararının içinde irdelemiştik. Bir de Ağır Ceza Reisi arkadaşımızın söylediği hususlara göre değişik bir çalışma da yapacağız." dedi."Dava açma süresinin aşıldığı ve ortada usulsüzlük olduğu iddiaları doğru mu?" sorusuna "Onlar, biz bir karar verirsek ortaya çıkacak." karşılığını veren Kayral, şöyle devam etti: "Bizim takipsizlik kararında ne demek istediğimiz açık olarak yazılmış durumda. Sincan Ağır Ceza Mahkemesi de bizim kararımızı kendine göre doğru bulmamış, takipsizlik kararını kaldırmış. O konuda bir yorum yapmak bize düşmez. Yasal yol neyse sürece uyacağız." diye konuştu.

BAROLARA GÖRE İDEOLOJİK BİR KARAR

Hukuken yok hükmünde

Yusuf Başer (Yozgat Barosu Başkanı):

Anayasa'da açık hüküm var. Cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında yargılanması söz konusu değil. Bu karar hukukun yüz karasıdır. Tamamen siyasî ve ideolojik bir karar. Hukuken yok hükmündedir.

Anayasa ihlal edildi

İdris Şahin (Çankırı Barosu Başkanı):

Sürecin hukukî zeminde yürüdüğünü düşünmüyorum. Hukukî zemin içerisinde bağımsız yargının vereceği karara sonuna kadar saygılıyız. Cumhurbaşkanı Gül ile ilgili dava hukukî ihlallerle dolu. Cumhurbaşkanlığı makamı vatana ihanet suçu dışında yargılanamaz. Bu süreç Cumhurbaşkanlığı makamına ve Türkiye'ye zarar verir. Danıştay'dan emekli bir hakim, Türk vatandaşı sıfatıyla bile olsa bu davaya müdahil olamaz. Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK)'nda müdahillerin kimler olacağı bellidir. Bu şekliyle dosyanın kabulü politik bir karardır. Karar Yargıtay'dan geçmez.

Cumhurbaşkanlığı makamı zedeleniyor

Sabit Özdoğlar (Kütahya Barosu Başkanı): Cumhurbaşkanları görevde olduğu sürece yargılanamaz. Suçlama varsa görev bitiminde yargılanır. Bu şekilde bir yargı olursa makam zedelenir. 61 Anayasası'nda bile cumhurbaşkanının yargılanması güvence altına alınmıştır. Tersi bir durum olursa cumhurbaşkanlığı görevi sağlıklı yürütülemez.

Vahim bir ihlalle karşı karşıyayız

Erhan Şahin (Konya Denge Hukukçular Derneği BŞK.):

Cumhurbaşkanlığı makamı Türkiye'nin en yüce makamıdır. Cumhurbaşkanlarının mutlak dokunulmazlığı söz konusudur. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, üst hukuk normunu görmezden gelerek Anayasa'ya aykırı bir karar vermiştir. Yargıtay'dan emekli hakim Cahit Nalbantoğlu'nun itirazı üzerine Sincan'daki mahkemenin takipsizlik kararını kaldırması ceza usulü açısından davaya müdahil olamayan birisine dava ile ilgili tasarrufta bulunabilme imkanı bahşetmek anlamı taşıyor. Gerçekten vahim bir hukuk ihlali ile karşı karşıyayız. Bu durumda savcılığın bütün kararlarına; örneğin bir zimmet davasına her vatandaşın itiraz edebilmesi mümkün hale gelir. Çünkü zimmete geçirilen devlete ait para dolaylı olarak vatandaşa aittir.

zaman



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs