En Sıcak Konular

Mecliste 'mayınlı tarla' gerginliği

21 Mayıs 2009 22:45 tsi
Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili tasarının görüşülmesi sırasında AK Partili Kara'nın 'Orayı biliyormusunuz' şeklindeki sözleri milletvekilleri arasında gerginliğe yol açtı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesinin yaklaşık maliyetinin Maliye Bakanlığı metotlarıyla tespit edildiğini belirterek, ancak mevzuat gereği bunun açıklanamayacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanun tasarısının 4. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gönül, MHP'li milletvekillerinin mayınların temizlenmesinin yaklaşık maliyetini sorması üzerine, yaklaşık maliyetin, Maliye Bakanlığı metotlarıyla tespit edildiğini ifade ederek, ''Ancak bu açıklanamaz'' dedi.

İhale Kanununun ilgili maddesini okuyan Gönül, ''İhale Kanununun getirdiği önemli bir değişikliktir. 44 yılın neye göre tespit edildiği kendisine aittir. Kabul ettiğiniz takdirde, ihaleye çıkıldığında muayyen bedel açıklanmayacaktır'' diye konuştu. 

Gönül, MGK müzakereleri ve kararlarının gizli olduğunu kaydederek, ''Genelkurmayın konuyla ilgili görüşleri de  Başbakanlığa eminim ki iletilmiştir. Bu konuda açıklama yapacak olan Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığının  kendisidir'' dedi.

Türkiye ile Gürcistan ve Bulgaristan sınırlarındaki mayınların temizlenmesine henüz başlanmadığını, çalışmaların hazırlık aşamasında olduğuna işaret eden Gönül, ''Önümüzdeki asıl büyük meseleyi çözmeden oranın temizleneceğini sanmıyorum'' ifadesini kullandı.

-TARTIŞMA-

AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara'nın madde üzerindeki konuşması sırasında tartışma yaşandı. Görüşmeleri yakından takip ettiğini belirten Kara'nın, ''Bir çok arkadaş mayınlı araziyi görmemiş gibi konuşuyor'' demesine, CHP ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Kara, ''Benim yaşadığım, doğup büyüdüğüm yer orası... Mayınlı arazi 20-30 yıldır Suriyeliler tarafından kullanılıyor. Bilip bilmeden konuşuyorsunuz. Yıllarca korku dünyası oluşturmuşsunuz ve bu korku dünyası öyle bir hale gelmiş ki Suriye'den korkar hale gelmişiz. Mayın döşemişiz, bu yetmemiş dikenli tel çekmişiz, bu da yetmemiş askerleri sınıra dizmişiz. Bugün Kilis'e, Antep'e gittiğinizde, 'biz buraya milyarlarca parayı niye harcamışız' dediğiniz zaman Kilis'tekiler de Antep'tekiler de size güler'' diye konuştu.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz'ün kendisine laf atması üzerine Kara, ''Millet neyin ne olduğunu biliyor. İnsanlar mayınların temizlenmesini bekliyor'' dedi.

Bu sırada MHP ve CHP milletvekillerinin Kara konuşurken laf atmasına, Komisyon sırasında oturan AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ayağa kalkarak tepki gösterdi. Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kinay'ı uyarırken, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi. Tartışma, verilen arada da sürdü. MHP sıralarına doğru yürümek isteyen Kinay'a, TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık ile AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli engel oldu.

Verilen aranın ardından konuşmasını sürdüren Kara'nın, ''O toprakların tamamı, Kurtuluş Savaşı'nda benim dedemin ve diğerlerinin kanıyla alınmıştır'' demesine muhalefet milletvekilleri yeniden tepki gösterdi. Oturdukları sıradan laf atan milletvekillerine Kara, ''Vatan, öyle oturup da sahip çıkmak değildir. Şu anda 35 derece sıcaklığın altında mercimek yolan insanlar sahip çıkıyor. O insanlar orada, alın terleriyle çalışıp kazanıyor, o topraklarda kan döküyorlar, can veriyorlar'' diye konuştu.

Kara'nın konuşmasını tamamlamasının ardından AK Parti ile CHP ve MHP milletvekilleri arasında tartışmanın sürmesine müdahale eden Başkanvekili Pakdil, ''Müdahale etmenin Meclis adabıyla bir ilişkisi yok. Lütfen saygı gösterelim. Bizi izleyen insanlar hepimizi aynı kefeye koyarak değerlendiriyor. Birbirimize karşı sabırlı olalım. Hepimizi millet seçti, birbirimize saygı göstermek millete saygı göstermek demektir'' uyarısında bulundu.

-''TSK, BU İŞİ NİYE YAPMADIĞINI AÇIKLAMALIDIR''-

MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, madde üzerinde yaptığı konuşmada, milletvekillerinin tümünün mayınlı bölgenin temizlenmesini istediğini, ancak kendilerinin bunun yapılış yöntemine karşı olduğunu belirterek, ''AKP'yi, herkesin mutabık olduğu bir düzenlemeyi bu hale getirmesinden ötürü kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti bütçesi, bu işi yapmaya yeterlidir. Önce temizleyin, sonra topraksız köylüye mi dağıtırsınız, orada petrol mu ararsınız, ne yaparsanız yapın'' diye konuştu.  

İhale fiyatlarının nasıl tespit edildiğinin Meclise açıklanmasını isteyen Atılgan, ''Suriye Devlet Başkanı da dahil olmak üzere Suriyeli yetkililer, mayın temizleme işini İsrail'in almasına karşı. Türkiye'nin kendisinin bunu yapmasının daha iyi olacağını söylüyorlar. Bunu kendileriyle görüşmemizde dile getirdiler. İki ülke arasında iyi seyreden ilişkiler, bu işten sonra böyle yürümez. TSK, bu işi niye yapmıyor? Yoksa ihtiyacı olan para, personel ve malzeme kendisine verilmedi mi? TSK, Türk milletine bu işi niye yapmadığını açıklamalıdır'' dedi.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, maddenin tasarıdan çıkarılmasını içeren önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, ''ülkeyi yönetenlerin içinde Allah korkusu ve yasa korkusu olması gerektiğini'' savunarak, ''Bugün ülkeyi yönetenlerin yaptıklarına bakarsanız, içlerinde Allah korkusu yok. Allah da çıkıp boğazına yapışmıyor. Belki hesabını soruyor, ama sonra soruyor. O da hesabı soruluncaya kadar cebini doldurmanın peşinde zaten'' diye konuştu.



Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs