En Sıcak Konular

ABD'de tüketici lehine kredi kartı devrimi

21 Mayıs 2009 12:05 tsi
ABD Senatosu kredi kartında tüketici lehine dev yenilikler getiren yasayı onayladı. Obama'nın imzasıyla çıkacak yasa tüm dünyada kredi kartı sistemini değiştirecek.

KRİZDE bankaları kurtarmak için trilyonlarca dolar harcayan ABD yönetimi, tüketiciye nefes aldırabilmek için kredi kartlarında tarihi bir karara imza atmaya hazırlanıyor.

Önceki akşam ABD Senatosu’nda onaylanıp imza için Başkan Barack Obama’ya gönderilen yeni yasayla bankaların kredi kartı uygulamalarına devrim niteliğinde sınırlamalar geliyor.

Sadece ABD’de değil, bugüne kadar tüm dünyanın gördüğü en katı kredi kartı sınırlamalarını içeren yasaya göre bankaların kartlara uygulayacakları faizden, asgari ödeme tutarlarına kadar bilinen tüm uygulamalar, tüketici lehine değişecek. Obama kabinesinin önerdiği kredi kartı yasası dün Amerikan Senatosu’ndan geçti.

KART BORCU 972.7 MİLYAR DOLAR

YASA krizin etkilerinin giderek daha da somutlaştığı şu aralar kredi kartı borç batağına düşmüş milyonlarca tüketiciye daha geniş haklar ve mali rahatlık sağlamayı amaçlıyor. Yasa aynı zamanda kredi kartı şirketlerinin kredi kartı sahiplerini belden aşağı yollarla söğüşlemesine de bir dur diyecek gibi görünüyor.

Bugün mecliste oylanması beklenen yasa tasarısı Obama’nın imzasıyla yürürlüğe girmiş olacak. Amerikalılar’ın 2008 sonu itibariyle kredi kartı borcu 972.7 milyar dolar. Yani kredi kartlarında kişi başı ortalama borç 2008 itibariyle 10 bin 679 dolar.

2010 yılında 181 milyon Amerikalı kart sahibi olacak

ABD’de kredi ve banka kartı sayısının 1.5 milyar adede yaklaştığı belirtiliyor. 2000’de kredi kartı sayısı 159 milyon iken, 2006’da bu rakam 173 milyona çıktı. 2010 öngörüsü ise 181 milyon Amerikalı’nın kredi kartı sahibi olacağı yönünde.

ABD’de Eylül 2008 itibariyle 339 milyon Visa kredi kartı, Aralık 2008 itibariyle 263 milyon MasterCard kredi kartı bulunuyor.

American express sayısı ise Şubat 2009 itibariyle 54 milyon adet. Öğrencilerin yüzde 84’ünün kredi kartı bulunuyor. ABD’de nüfusun yüzde 51’inin en az iki kredi kartı var. Nüfusun yüzde 20’si ise 10 ve daha fazla kredi kartı sahibi.

Gecikme faizi 60 gün sonra alınacak

YASANIN öngördüğü başlıca uygulamalar şunlar:

 Bankalar ancak ve ancak kredi kartı sahibi ödemekle yükümlü olduğu asgari tutarı 60 günden daha fazla geciktirdiği taktirde mevcut borca faiz işletebilecek.

 Bankalar kredi kartı sahibine uyguladıkları faiz oranlarını herhangi bir sebepten değiştirmek isterlerse bunu en az 45 gün önceden duyurmak durumunda olacaklar. Ayrıca kredi kartının diğer önemli koşullarıyla ilgili yapacakları değişiklikleri de önceden duyurmaları gerekecek.

Son ödeme gününden en az 21 gün önce kredi kartı ekstresinin tüketicinin eline ulaşması gerekecek.

Kart sahipleri asgari ödeme tutarının üzerinde ödeme yaptıklarında ödenen ekstra tutar önce en yüksek faize tabi borçlardan düşülecek.

Kullanıcılar mevcut kredi limitlerinin üzerinde harcama yapma noktasına geldiklerinde bankanın söz konusu kullanıcıları durumdan haberdar etmesi ve uygulanacak limit aşım ücretini bildirmesi gerekecek.

21 yaşın altındakilerin kredi kartı kullanabilmesi için mutlaka ebeveynlerinin veya sorumlu kişilerin asıl kart sahibi olmaları gerekecek.

Perakendecilerin ve diğer firmaların tüketicilere gönderdikleri hediye kartlarının üzerinde ücretlendirme bilgisi (örneğin kullanıcının gelen kartı belirli bir süre boyunca kullanmaması durumunda uygulanan bazı ücretler) okunur bir şekilde yazmak zorunda. Ayrıca hediye kartların veya hediye sertifikalarının başlangıç tarihinden itibaren en az 5 yıl geçerlilik süresi olacak.


star



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs