En Sıcak Konular

'Tapu'lar yetişmedi iş takipçileri çıktı

21 Mayıs 2009 11:49 tsi
Tapuda kat irtifakı ibaresinin kat mülkiyeti şeklinde değiştirilmesi zorunluluğu yeni sektör doğurdu. Hatta tarifesi bile çıkarıldı. Her zamanki gibi fatura yine vatandaşa çıktı.

Kadastro müdürlükleri, tapu değişikliği talebinde bulunanlara yoğunluk sebebiyle bir ay sonraya gün veriyor. Ne yapacağını bilmeyen vatandaş, çareyi iş takipçilerine müracaat etmekte buluyor.

Emlakçılar ve trafik takipçileri belli bir ücret karşılığında tapu değiştirme hizmeti vermeye başladı. Takip için çok yüksek ücret talep edenlere de rastlanıyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO), mağduriyeti önleme amacıyla fiyat tarifesi oluşturdu.

İzmir'de uygulanacak tarifeye göre tapu değişim işlerini takip eden emlakçılar, iki daireli yapılar için 200 liradan fazla para talep edemeyecek. Dört daireli apartmanlarda tapu başına 50, 10 daireye kadar apartmanlarda ise 30, 10'dan fazla daireye sahip apartmanlar için 20 lira belirlendi.

Bunun üzerinde para talep edenlerin şikâyet edilmesi isteniyor. Apartmanlarındaki 10 bağımsız bölümün tapularını değiştirme işini takipçiye vermek isteyen Mustafa G.'den, gerekli evrakların yanı sıra vekaletname ve tapu başına 700 lira talep edildi. Bu rakamı çok yüksek bulduğu için vazgeçtiklerini belirten Mustafa G., "10 tapu için 5 bin, 4 bin 500 ve 7 bin lira isteyenler oldu. Bunun üzerine kendimiz yapmaya karar verdik. Evrakları topladık ve kadastroya başvurduk. Değişikliğin bize maliyetinin 3 ile 3 bin 500 lira arasında olmasını bekliyoruz.

Tapu başına 800 lira talep edenler olduğunu duyuyoruz." dedi. Bu arada artan talebi iş fırsatı olarak değerlendirenler de var. Afyonkarahisar'da iki ay önce emlak ofisi açan İsmail Özsu, talep üzerine tapu takip işlemlerine de başladı. Günde ortalama 20-25 dairenin işini takip eden Özsu, "İşlemler çok uzun sürüyor. 7 kişilik ekiple çalışıyoruz. Şu ana kadar 25 vatandaşın tapu değişimini sonuçlandırdık. 90 kişinin de işlemleri devam ediyor." diye konuştu. Değişiklik için tapu başına sahiplerinden masraflar haricinde 50 lira aldıklarını kaydeden İsmail Özsu, "Biz bu fiyatı, Afyonkarahisar Emlakçılar Odası'na sorarak belirledik. Yüksek fiyat talep edenler de olduğunu duyuyoruz." ifadelerini kullandı.


zaman



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,665 µs