‘Karabağ’ mesajı | " /> ‘Karabağ’ mesajı | "/>

En Sıcak Konular

Oskanyan’dan Erdoğan’a ‘Karabağ’ mesajı

21 Mayıs 2009 10:53 tsi
Oskanyan’dan Erdoğan’a ‘Karabağ’ mesajı 
Ermenistan'ın eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye Ermenistan Gazeteci Diyalog Projesi kapsamında Erivan'a gelen Türk gazetecilere dün yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

Ermenistan'ın eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleştirdiği takdirde Karabağ sorunun da çözüleceğini ancak Türkiye'nin Karabağ'ı bir önkoşul olarak ortaya sürmesinin iki ülke ilişkilerini 10 yıldan fazla geriye taşıyacağını söyledi. Oskanyan, "Karabağ ayrı bir mesele. İnanıyorum ki, Türkiye önce Emenistan'la ilişkilerini normalleştirirse, Karabağ sorunun çözümü çok daha kolay olacak" dedi.

Oskanyan, Hrant Dink Vakfı'nın organize ettiği Türkiye Ermenistan Gazeteci Diyalog Projesi kapsamında Erivan'a gelen Türk gazetecilere dün yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Türkiye Karabağ sorununu gündeme getirdiği sürece zaten bu bir önkoşuldur ki hiçbir yere varamayız, ilerleyemeyiz. Ama tabii ki Türkiye-Ermenistan arasındaki geri kalan sorunları konuşabilir, tartışabiliriz. Ama Karabağ'ı gündeme getirmek görüşmelere ön koşul koymak anlamına geliyor"

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ ENDİŞE VERİCİ

Başbakan Erdoğan'ın 40 bin Ermeni'nin Türkiye'den sınır dışı edilebileceğine ilişkin sözlerinin endişe verici olduğunu belirterek, "O ana kadar Türkiye adına gerçekten sonuç alabileceğimiz bir politika değişikliği olduğunu umuyordum. Fakat Erdoğan'ın Karabağ hakkında konuştuğunu duyduğum an, 'bu iş olmayacak' dedim" diye konuştu. Oskanyan, şunları söyledi:

"Kaş yaparken göz çıkaracakmışız gibi geliyor. İlişkileri 10 yıl boyunca bu seviyede tuttuk, sınırı açamadık ya da bu konuda bir gelişme sağlayamadık, bir de aniden böyle bir ifadeyi muhakeme edince aramızdaki ilişkiler daha da kötüye gidebilir diye endişe ediyorum."

ZAMAN DEĞİL İÇERİK BELİRLEYİCİ

Endişem şu ki, belki de ilerleme kaydedemeyeceğimiz bir 10 hatta15 yılımız olabilir" diyen Oskanyan, Türkiye Ermenistan ilişkilerinde belirleyici faktörün zaman değil görüşmelerin içeriği olduğunu kaydetti. Karabağ'ın denklemden çıkartıldığı takdirde iki ülke ilişkilerinin normalleşerek gelişeceğini ancak meselenin içine sokulduğu takdirde bunun olmayacağını ifade etti.

Vartan Oskanyan, şu anda Ermenistan'ın ilk sivil toplum örgütlerinden biri olan Civilitas Vakfı'nın kurucu başkanlığını yürütüyor. Ermenistan'da eğitim başta olmak üzere birçok farklı alanda çalışmalar yapan vakıf, demokrasi, insan hakları ve uluslar arası ilişkiler alanında faaliyet gösteriyor.

Komşularıyla ilgili projeler yürüten Vakıf, karşılıklı anlayışı geliştirmek amacıyla çeşitli yayınlar da yapıyor. Diyasporadaki Ermenilerin de maddi destek aldığı vakfın yöneticisi Salphi Gazharyan, bütün diyasporanın Türk düşmanı olduğu algısının yanlış olduğunu belirterek, bu konudaki klişelerin aksine farklı görüşte insanlar olduğunu söyledi. Vakfa destek veren insanların da Oskanyan'ı tanıyarak ve diyaloga destek verdiklerini bilerek katkıda bulunduğunu anlattı.

Erdinç Ergenç / Sabah



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,259 µs