şoku | " /> şoku | "/>

En Sıcak Konular

Sıfır başlık şoku

21 Mayıs 2009 10:25 tsi
Sıfır başlık şoku Türkiye, Çek Cumhuriyeti’nin Dönem Başkanlığı’nda AB ile müzakerelerde en az 2 başlık açılması hedefinden geriye düştü.

Hiç başlık açamayan ve reformlarda geciken Ankara, şimdi başlık açılmasının önemini azaltmaya çalışıyor.

Avrupa Birliği’yle (AB) müzakerelerde ağır aksak ilerleyen Türkiye, ciddi bir “başlık sıkıntısıyla” karşı karşıya. Çek Cumhuriyeti’nin AB Dönem Başkanlığı sırasında açılması öngörülen “Sosyal Politika ve İstihdam” başlığının açılamayacağı kesinleşti. Açılması hedeflenen ikinci başlık olan “Vergilendirme” ise teknik çalışmalar ve onay sürecindeki gecikmeler nedeniyle tehlikede.
Çek Dönem Başkanlığı’nın biteceği haziran sonuna kadar başlık açamama olasılığı karşısında Türkiye’nin temmuz ayında başlık açılmasına olanak verecek bir Hükümetlerarası Konferans düzenlenmesi konusunda Brüksel’in nabzını yokladığı belirtildi.

Ağır işleyen süreç
Türkiye’nin her dönem başkanlığı sırasında iki müzakere başlığı açması neredeyse gelenek haline gelmişti. Çek Dönem Başkanlığı için de “en az” iki başlık açılması, hatta mümkünse bu sayının artırılması hedefleniyordu. Yeni Başmüzakereci Egemen Bağış’ın “ilk aşamadaki” talebinin de bu yönde olduğu biliniyordu. “Sosyal Politika ve İstihdam” başlığı, açılış kriterlerini karşılayacak yasal düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle açılamayacak. AB’nin bu başlıkla ilgili en önemli beklentisi sendikal haklarla ilgili yasada düzenlemeye gidilmesiydi. Bu başlığın açılmaması kesinleşince Türkiye tüm ağırlığı “vergilendirme” başlığına verdi. “Vergilendirme” başlığıyla ilgili teknik uzlaşı geçtiğimiz haftalarda sağlandı ve Türkiye’nin AB’nin beklentilerini kademeli olarak yerine getirmesine Komisyon tarafından yeşil ışık yakıldı.
Türkiye’nin başlıkla ilgili resmi belgeleri Komisyon’a iletmesinin ardından üye ülkelerin onay süreci başlayacak. Bu süreç genelde çok ağır işleyen bir mekanizma. AB’nin onay sürecini “geleneksel hızda” ilerletmesi halinde bu başlığın açılması da mucizelere kalacak. Komisyon, süreçte önemli gecikme yaşandığını ancak “umut düzeyinde” de olsa bir başlık açma olasılığının tamamen ortadan kalkmadığının altını çizdi.

Yeni söylem
Gelinen bu aşamada Türkiye, başlıklar konusunda yeni bir söylem geliştirdi. Ali Babacan döneminde hem Ankara hem de Brüksel, “Türkiye’nin her dönem başkanlığında iki başlık açıyor olması süreçte sağlam ve sağlıklı bir şekilde ilerlendiğinin kanıtıdır” tezini işlerken, Bağış döneminde, süreçte başlık açmanın önemini minimze eden bir yaklaşım benimsenmiş durumda. Başlık açamama riskinin belirmesinden bu yana Bağış’ın, “Müzakere süreci başlık açmaktan ibaret değil” tezini yoğun bir şekilde işlemesi dikkat çekiyor.

Bağış dün Brüksel’de şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin AB yolundaki kararlılığının veya başarısının göstergesi, açılan fasıl sayısı değil Türkiye’nin yapmış olduğu reformlar olmalıdır.”

Milliyet



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs