En Sıcak Konular

Aliyev'in cami alerjisi devam ediyor

21 Mayıs 2009 10:23 tsi
Azerbaycan'da Aliyev rejimi, camileri kapatmayı sürdürüyor. Bakü'de Müslümanlar yarın kapatılan camide Cuma'yı kılacak.

Daha önce kapatılma haberi verdiğimiz Şehitlik ve Diyanet Camii'nden sonra şimdi de Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi camisi kapatıldı. Azerbaycan'da uzmanlar bu kararla birlikte Sovyet döneminde dahi imha edilmeyen 27 caminin kapatılacağı iddia ediyorlar.

Azerbaycan'da Dini Kurumlardan sorumlu devlet danışmanı Hidayet Orucov "İçeri Şehir"de (Eski Bakü) faaliyet gösteren 32 camiden 27'sinin yasa dışı faaliyet gösterdiğini açıkladı ve Orucov ve bu camilerin kapatılacağını ima etti.

Aliyev rejimi daha önce Efendimiz (s.a.s) in ismini taşıyan bir cami ile Petrol adasındaki bir camiyi yıkmış, Diyanet Vackfı'nın yaptırdığı Şehitlik Camii'ni ise kapatmıştı.

Daha önce kapatılacağı haberini verdiğimiz İlahiyat fakültesi camisi 20 Mayıs tarihinde kapatıldı.Azerbaycan'daki Müslümanlar ise yarın kapatılan İlahiyat camisinde cuma namazı kılmakta ısrar ediyor. Çünkü Bakü'de insanların en fazla cumada toplandıkları iki cami daha önce kapatıldı. Yerel kaynakların aktardığına göre Fakültede ibadet edenlerin sayısının en az 10 bin olduğu ve çoğunun da öğrenci olduğu bilinmekte. Daha önce de ülkede ezan yasağı uygulanmaya başladığı zaman öğrenciler merkezi caddelerden birisini kapatmış ve öğle namazını yolun ortasında kılmışlardı.

Fakülte ve camii 1992 yılında faaliyete başladı. Hem fakültenin hem de caminin masrafları Diyanet Vakfı tarafından karşılanıyor. Ancak fakülte açıldığı günden beri sorunları bitmedi. Birinci sorun fakülteye yılda sadece 50 öğrencinin alınması. Ülkede faaliyet gösteren tek İlahiyat fakültesi ve sadece 50 öğrenci alabiliyor. 17 yıllık süre zarfında fakültede hala yüksek lisans doktora programlarının açılmasına müsaade edilmiyor.

dunyabulteni



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs