En Sıcak Konular

PKK'lılar TCK'nın 221. maddesinden şikayetçi

21 Mayıs 2009 09:47 tsi
PKK'lılar TCK'nın 221. maddesinden şikayetçi Örgütün amacından saptığını gördüm...TBMM İnsan Hakları Cezaevleri Alt Komisyonu PKK’dan kaçan mahkumlarla görüştü.

Mahkumlar, TCK’nın 221’inci maddesinden şikayet ederken, “Uygulamada eşitlik yok. Devletten beklentiler pişmanlığa dönüşüyor” dedi...

Başkanlığını AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım'ın yaptığı AK Parti'den Fatih Arıkan, Mithat Ekici, CHP'den ise Malik Ejder Özdemir'in yer aldığı TBMM İnsan Hakları Cezaevleri Alt Komisyonu, Diyarbakır Cezaevi ile ilgili hazırladığı raporunu tamamladı. Komisyon, Diyarbakır Cezaevi’nde görüştüğü ve PKK'dan kaçan mahkumların anlattıklarına raporda aynen yer verdi. Raporda bir mahkumun şunları söylediği belirtildi:

Örgütün amacından saptığını gördüm

 “6 yıl Tunceli’de dağda kaldım. Örgüt içinde ideolojinin anlamsızlaştığını, örgütün amacından saptığını, bir rant aracı haline geldiğini gördüm. Bu sorunu çözmenin herkesin görevi olduğunu, örgütten ayrıldıklarında hain damgası vurulduğunu gördüm. Örgütten çıkmak isteyenlerin ailelerine zarar vermekle tehdit edildiğini biliyorum".

Ailemizi tehdit ediyorlar

Raporda, PKK terör örgütünün eleman kazanmak için yaptığı baskılar başka bir mahkumun ifadeleriyle şöyle belirtildi:

"10 yıl örgüt ortamında kalmak mecburiyetinde kaldım. Örgütün insanlara, ülkeye verdiği zararı gördüm. İdeolojisinden düşünce olarak ayrıldım. Ancak örgütte kaldım. Çünkü aileme zarar vermekle tehdit edildim. Eve Dönüş Yasası’ndan yararlanmak isteyip tüm yaptıklarımı anlattım. 10 yıl ceza aldım. Ancak eve dönüş yerine cezaevine dönüş yasası olduğunu gördüm. Devlete olan inancım kayboldu. Genç yaşta örgüt tarafından kandırılmıştım. Devlet tarafından da kandırıldırıldığımı hissettim."

221. madde eşit uygulanmıyor

Raporda bir başka mahkumun TCK’nın etkin pişmanlık hükümlerini düzenleyen 221. maddesine yaptığı eleştiri de yer alıyor. Mahkum şöyle anlatıyor: “Eşim pişmanlık yasasından yararlanmak için başvurdu ve cezası düşürüldü. Ancak 221. madde herkese eşit uygulananmıyor. Kimisinin cezası indirilirken, kimisine de hiçbir eyleme katılmadığı halde ceza verilmiş. Devletten beklentiler pişmanlığa dönüşüyor. Devlete sığınmış insanlara bir fırsat verilmesi gerek."

PKK’DAN KAÇANLARA GÜVENCE VERiLMELi

Alt komisyon PKK'lı mahkumlarla görüşmelerinden sonra bir değerlendirme yaptı ve bunu şu şekilde belirtti: PKK terör örgütüne üye olmaktan tutuklu ve hükümlü bulunanlardan bir kısmı ve şu an örgüt içerisinde bulunan teröristlerden birçoğu kendi rızaları dışında tehdit ve baskı ile örgüte katılmışlardır. Bazıları örgütün gerçek yüzünü gördükten sonra pişman olmuş ancak aileleri tehdit edildiği için örgütten çıkamamışlardır.

Bu konularda güvence getirebilecek bir yasal çalışma ile çoğu örgüt üyesinin teslim olabileceği mahkumlar tarafından beyan edilmiştir. Mahkumların bir diğer endişesi ise infaz kurumundan çıktıktan sonra sosyal hayat içerisinde de insanlar tarafından dışlanacakları yönündedir. Mahkumlar bu konuda da devlet tarafından yasal bir çalışmanın zorunlu olduğunu belirtmişlerdir.

Bilal Çetin / Bugün

 



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,391 µs