En Sıcak Konular

Meclis'te mayın temizleme tartışması

20 Mayıs 2009 20:33 tsi
TBMM Genel Kurulu'nda Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanun tasarısının görüşülmesinde bakanlar ile muhalefet arasında açıkmalar geldi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayınların temizlenmesinin öngörüldüğü Suriye sınırındaki arazide, güvenliğin tesisinde bir zafiyetin söz konusu olmayacağını söyledi. Şimşek, ''Tasarı gayet açıktır. burada arazi satılmıyor, hizmet alımı söz konusudur'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine devam edildi.

Görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, tasarının gayet açık olduğunu, ancak dedikodu üzerine istismar edildiğini söyledi. Bölgedeki fiziki güvenliğin teknolojik sistemle tesis edildiğini, güvenliği sağlamakla Genelkurmay Başkanlığının yetkili olduğunu kaydeden Şimşek, ''Güvenliğin tesisinde en ufak bir zafiyet söz konusu değildir'' dedi. Şimşek ayrıca, mayınlı alanların yüzde 88'inin Hazineye ait olduğuna işaret etti.

Mayın temizleme işinin sadece Suriye sınırı ile geçerli olmadığını, 2014 yılına kadar tüm mayınlı arazilerin temizlenmesi gerektiğini belirten Şimşek, zamanı geldiğinde bu konuda da karar verileceğini dile getirdi.

Söz konusu alanda organik tarım yapılıp yapılamayacağına, alan temizlendikten sonra karar verilebileceğini ifade eden Şimşek, üretim tekniğinin alanın temizlenmesinin ardından belirlenebileceğini ifade etti.

Tasarıda arazinin satılmadığını, hizmet alımının söz konusu olduğunu kaydeden Şimşek, ''Başka türlü değerlendirmek için kötü niyetli olmak lazım. Burası hiç kimseye peşkeş çekilmiyor'' diye konuştu.

-TURGUTLU'DAKİ ''MADENE HAYIR'' MİTİNGİ-

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki ''Madene Hayır'' mitingi ile ilgili iddialarda bulunması üzerine söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Genç'in konuşmasında, eleştirinin ötesinde, Hükümeti itham eden sözler kullandığını ifade etti.

Arınç, konuşmasına, ''O, bizim için 'Sayın' kelimesini kullanmadı ama ben, TBMM'nin saygınlığı açısından bir milletvekiline 'Sayın' demeden hitap etmiyorum diyerek başladı.

Genç'in iddialarına yanıt veren Arınç, şunları söyledi:

''Kendileri Turgutlu'daki mitinge katılmışlar. Çal Dağı'ndan Nikel Madenciliğin çalışması ile ilgili protestolar olmuş. Bununla ilgili Hükümetimizi itham ederken, 'Siz İngiliz Hükümetinin mi yoksa Türk Hükümetinin mi bakanlarısınız?' diyerek, hicap duyduğum kelimeler kullandılar. Sayın Genç, Turgutlu Belediye Başkanı'nın, 'İngiliz  Büyükelçisi bastırdı, bizim de Çevre ve Orman Bakanımız izin vermek zorunda kaldı' dediğini iddia etti. Ben Turgutlu Belediye Başkanı'nı aradım. Sayın Belediye Başkanı, üzüldü ve 'kesinlikle yalan, iftira. Kamer Genç'i sadece televizyonlardan tanıyorum. Kimseye de böyle bir şey söylemedim. Tutanakları gönderin, kendisi hakkında yasal haklarımı kullanacağım' dedi.

Biz Türk milletinin, TBMM'nin içinden çıkmış Bakanlarıyız. Bundan önceki Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin Bakanları gibi bizim de tek bir idealimiz var; Türk milletinin ve ülkemizin çıkarlarını korumaktır.

Bu, madenle ilgili yeni bir olay değil, 5 yıldır devam ediyor. Yargı süreci içindeydi. Sivil toplum kuruluşlarından birisi ÇED raporunun iptali ile ilgili olarak İdare Mahkemesinde dava açtı. Davada bilirkişiler hep beraber ÇED raporunun olumlu olduğu konusunda görüş bildirdiler. İdare Mahkemesi de talebi reddetti, ÇED raporunu onayladı. İlgili işlemler ancak mahkeme kararından sonra başladı. Türkiye'nin her yerinde yasalara göre kurulmuş, faaliyet gösteren şirketler ve yabancı yatırımlar vardır. '2-3 milyar dolarlık yatırımı 5-10 milyon dolara dağıtmış olabilirler' diyor. Ben, bu mahkeme heyetine Sayın Genç ile ilgili yapabilecekleri işlem konusunda ihbarda bulunmak istiyorum. Turgutlu'daki Nikel madeni ile ilgili Hükümetimiz her türlü tedbiri almıştır. Eleştiri sınırlarını aşmayın.''

Bu arada Kamer Genç'in, Arınç'ın konuşmasının ardından da iddialarını sürdürmesi üzerine AK Parti'li milletvekilleri, sıralara vurarak tepki gösterdi.

-''GÜVENLİK AÇISINDAN SAKINCALI''-

MHP Manisa Milletvekili Mustafa Enöz, mayınların temizleneceği bölgede petrol rezervlerinin bulunduğu belirtti.

Mayınların temizlenmesi için açılması planlanan ihaleyi İsrailli şirketin alacağı yönünde kamuoyunda yaygın bir görüş bulunduğunu belirten Enöz, ''Bu hassas bir konu. Güvenlik açısında da sakınca yaratıyor. Yabancı şirketlerin bu işi yapması halinde bölgedeki vatandaşlarla ilgili sorunlar da yaşanabilir. Suriye ile aramızda tampon bölge gibi oluşturulacak alan, ileride sorunlara neden olabilir'' diye konuştu.

MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Kormaz ise görüşülen tasarının, ülkenin geleceğini doğrudan ipotek altına alacağını öne sürerek, ''Tasarının kabulü için burada kalkacak her parmağı, yarın toplum değerlendirecektir'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Danıştayın bir kararı için ''yanlıştır'' ifadesini kullandığını belirten Korkmaz, Bozdağ'ın bu sözünü geri almasını istedi.

Bunun üzerine söz alan Bekir Bozdağ da Danıştayla ilgili değerlendirmesinin değişmediğini söyledi. Bozdağ, ''Mahkeme kararları eleştirilemez diye bir kural yok. Kamu yararını Danıştay takdir edemez. Danıştay, idarenin takdir yetkisini hiçe sayan kararlar vermiştir'' diye konuştu.

-''BU GÖREV, MALİYE BAKANLIĞININ DEĞİLDİR''-

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da mayınların temizlenmesi işinin Maliye Bakanlığının değil, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına ait olduğunu söyledi.

Bu konunun Milli Savunma Komisyonundan neden geçmediğini de soran Aslanoğlu, ''Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığını bu göreve sahip çıkmaya davet ediyorum. Mayınları nasıl döşediyseniz, öyle temizleyin. Siz kimin malını kime veriyorsunuz? O topraklar, o yörenin insanlarının malıdır. Önce o insanların malını verin'' diye konuştu.

Aslanoğlu, konuşması sırasında AK Parti sıralarından kendisine ''terbiyesiz'' denildiğini öne sürerek, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'den duruma müdahale etmesini istedi.

Konuşmaların ardından, tasarının 2. maddesi değiştirilerek kabul edildi. 2. madde kapsamanda bulunan bir fıkra, geçen toplantıda 1. maddeye aktarıldığı için madde metninden çıkartıldı.

aa



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,763 µs