En Sıcak Konular

İsrail Savunma Bakanı'ndan imaj uyarısı

20 Mayıs 2009 17:41 tsi
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Batı Şeria'da yasa dışı başlatılan yerleşim oluşumlarının, İsrail'e uluslararası arenada zarar verdiğini söyledi.

Barak, Batı Şeria'daki yerleşimlerin çatı örgütü Yeşa Konseyinin liderleriyle yaptığı toplantıda, söz konusu yerleşimlerin tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer bu görüşmeler yoluyla, uzlaşmaya varılarak yapılmazsa hemen ve güç kullanılarak gerçekleştirileceğini" ifade etti.

Egemen bir devletin yasaları uygulamak zorunda olduğunu ifade eden Barak, hükümetin yasa dışı yerleşim oluşumlarına karşı harekete geçeceğini, bunu sadece ABD istediği için değil, İsrail'in bir hukuk devleti olması nedeniyle yapacağını da vurguladı. Barak, yerleşim oluşumlarının hem İsrail'i uluslararası alanda olumsuz etkilediğini hem de yerleşim hareketini zayıflattığını söyledi.

Barak ile yerleşimci liderleri arasındaki görüşmeden sonra Yeşa Konseyi Başkanı Dani Dayan, "Savunma bakanının, solcu gruplar tarafından yanlış bilgilerle doldurulduğunu" öne sürdü.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlarının durdurulmasını ele almak amacıyla düzenlenen toplantıdan bir sonuç çıkmadığı, ancak tarafların konuyla ilgili yeniden bir araya gelecekleri kaydedildi. Batı Şeria'da 100 dolayında yerleşimin, hükümetin onayı olmaksızın kurulduğu belirtiliyor.

Yeşa Konseyi Başkanı ise konseyin görüşlerinin sunulmasından sonra bu konuda politika değişikliğine gidileceğini savundu. Dani Dayan, ABD Başkanı Barack Obama'nın tüm yerleşim faaliyetlerinin durdurulması yolundaki ısrarlarına atıfta bulunarak, "Politika Kudüs'te oluşturulmalı, Washington'da değil" dedi.

İsrail ve Filistinliler arasında barışa destek veren Şimdi Barış örgütü de yerleşimcilerin kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını belirtip, "İstatistik Kurumu verilerine göre 2008'de yerleşimlerde Kudüs ve Hayfa'dakinden daha fazla konut yapıldı. Bu inşaatların çoğu, İsraillileri Filistin topraklarına göçe özendiriyor" ifadesine yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı John Kerry'nin de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmelerinde iki devletli çözümün kabul edilmesi, yerleşim faaliyetinin durdurulması konusunda ilerleme kaydedilmesi telkininde bulundukları ifade edilmiş, ancak İsrail Başbakanının herhangi bir taahhütte bulunmaya yanaşmadığı belirtilmişti.

İsrailli yetkililer, yerleşim faaliyeti konusunda karşılıklılık ilkesinin uygulanmasında ısrar edileceğini ifade ediyor. Ayrıca Filistinliler Yol Haritası çerçevesinde terör altyapısının yok edilmesi gibi yükümlülüklerini yerine getirmeden İsrail'in doğal büyümeden kaynaklanan ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak yerleşim faaliyetlerinin tamamen durdurulmasının beklenemeyeceğini savunuyorlar.

Obama'nın Mısır'da yapacağı konuşma öncesinde İsrail'in yerleşim faaliyetleri ve kontrol noktalarının kaldırılması konusunda güven artırıcı önlemler almasını istediği öne sürülürken, Maariv gazetesi, "Obama İnisiyatifi" başlığı altında verdiği haberde, Obama ile Ürdün Kralı Abdullah tarafından hazırlanan barış planı doğrultusunda, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere askerden arındırılmış bir Filistin devletinin kurulması, sınır sorunlarının toprak teatisi yoluyla çözümlenmesi, Filistinli mültecilerin geri dönüş haklarının, bulundukları ülkelerde vatandaşlık verilerek veya 1967 öncesi sınırlara dönerek çözümlenmesinin öngörüldüğünü bildirmişti.

"Obama İnisiyatifi", İsrail ile Arap ülkeleri arasında ilişkilerin de normalleştirilerek, karşılıklı ilişkilerin kurulmasını öngörüyor.

A.A.



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,285 µs