geri adım atmadı | " /> geri adım atmadı | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan geri adım atmadı

20 Mayıs 2009 16:35 tsi
Erdoğan geri adım atmadı Başbakan Recep Tayip Erdoğan, küresel krizin Türkiye'yi teğet geçeceği iddiasını yineledi.

Erdoğan, Türkiye'nin krizden en az etkilenecek ülkelerden olacağını belirterek, bu yıl sonunda söz konusu etkilerin azalmaya başlayacağını dile getirdi. Erdoğan, "Bu yıl evelallah işin sonudur. Yılın sonunda parıltılarını göreceğiz." dedi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, 15. İstanbul Ev Tekstili Fuarı'nın (Evteks 2009) açılışını gerçekleştirdi. Açılışa; Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Valisi Muammer Güler, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile sektör temsilcisi çok sayıda işadamı katıldı.

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nce CNR Expo Fuar alanında düzenlenen Evteks'e Türk firmaların yanı sıra İspanya, İtalya, ABD, Fransa, Hindistan, Belçika, Hollanda, Kanada, Avusturya, Mısır, İngiltere, Moldova, Polonya, Suudi Arabistan, Pakistan ve İran'dan bin 500'ün üzerinde marka katılıyor. Alanında dünyanın ikinci büyük fuarı olan Evteks 150 bin metrekarelik alanda gerçekleştiriliyor. 24 Mayıs'a kadar sürecek fuara 100 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu fuarı geçen yıl 81 bin kişinin ziyaret ettiğini bu rakamın ne kadar etkili bir fuar olduğun güçlü bir organizasyon olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Erdoğan, 20'yi aşkın ülkeden bin 500'ün üzerinde firmanın katıldığı bu fuarın pazar arayışı içerisindeki sektör için yeni açılımlar sağlayacağını belirtti. Kriz döneminde Evteks'in önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, düzenlenecek seminerlerin krizden çıkış için önemli ipuçları vereceğini söyledi. Türkiye'nin ev tekstilinde yüzde 11'lik üretim payı ile dünya üçüncüsü olduğunu anlatan Erdoğan, bu yıl 20 bini yabancı olmak üzere 100 binden fazla ziyaretçinin beklendiği, bu fuarın bu alandaki başarısını dünyaya göstereceğini kaydetti.

"İHBAR EDİN, MERDİVEN ALTLARINI BASALIM"

TETSİAD Başkanı Recep Tanrıverdi'nin sektöre ilişkin sorunlarını dile getirdiğini hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu: "Tabiî ki sorunlarımız var. Sıkıntılarımız var. Ben bunları biliyorum. Bunun için elimizden geldiğince destekler veriyoruz. Bu sıkıntıların krizle daha da ağırlaştığını biliyorum. Küresel krizin neden olduğu baskıları en aza indirmek noktasında imkanlarımızı zorlayarak sektörlerimizi rahatlatmaya çalışıyoruz. Otomotiv sektöründe sevindirici haberler aldık. Geçen yıl ilk dört ayda 104 bin otomobil satılmıştı. Bu yıl da aynı miktarda otomobil satıldı. Krize rağmen gerçekleşti. Buna aldanmamız gerekir. İşimizi daha sıkı tutacağız. Bu işin üzerine üzerine gideceğiz. Tekstil sektörümüzü de rahatlatmak için önemli adımlar atılacak. Kararlı adımlar atacağız. Arkadaşlar beraber çalışacağız. Bizden her şeyi beklerseniz netice alamayız. Çin'den gelen mallar, markaları değiştirilerek yerli üretimi gibi çevre ülkelere satılıyor. Lütfen bu firmaları gizlemeyin. Bize yardımcı olun. Bize ihbar edin, buraları basalım. Bunu biz yaparız. Hangi konul olursa olsun üzerinde ısrarla duran biriyim. Petrolse petrol, sigaraysa sigara, şarapsa şarap… Merdiven altı varsa basacaksınız. Alacaksınız ilgili arkadaşları basacaksınız. Biz bu ülkede haksız kazanca 'evet' diyemeyiz, demeyeceğiz. Biri merdiven altı çalışıyor, haksız kazanç elde ediyor. Olmaz. Ancak bu durumda ben bir şey isteyeceğim. Vergini vereceksin. İşi doğru dürüst yap vergiyi de verme. Kusura bakma senin ondan farkın kalmaz. Bu ülkenin petrolü yok. Nasıl yatırım yapılacak? Her şey ülkemiz için, milletimiz için. Dayanışma içerisinde olacağız."

"TÜRKİYE KÜRESEL KRİZ KONUSUNDA TUTARLI BİR DURUŞ SERGİLEDİ"

Türkiye'nin küresel kriz karşısında tutarlı bir duruş sergilediğini dile getiren Erdoğan, başta ABD ve Avrupa ülkelerinin finans sektörlerini ağır darbeler aldığını kaydetti. Türkiye'de ise finans sektörünün krizden asgari düzeyde etkilendiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları dile getirdi: "Ama finans sektörü maalesef kendisini ayakta tutan reel sektörüne acılar yaşattı. 10:00 Kredi musluklarını ciddi manada kıstı. Kendisini garantiye alırken öbür tarafta dış bağlantılar kurmuş firmaların kredi muslukları kapanınca üretimleri durdu. Dayanışmanın olduğu ülkemizde doğru değil. Kamu bankalarını sıkıştırdım, sıkıştırıyorum. Yarı kamu sayılan Vakıfbank ile ilgili bu sıkıştırmayı yine yaptık. Özel sektör bankalarına uyarılarımız yaptık. Eğer siz reel sektörümüzü sıkıntıya sokarsanız yarın reel sektörün kapısına da siz gideceksiniz. Onlar da size kapısını kapatacaktır. Bunu böyle biliniz. Reel sektöre kredi vermezsen bu ülkemize ihanet demektir." Erdoğan, eline geçen son raporlardan da bahsederek, "Musluklar açılmaya başlandığını duyuyorum, aldığım raporlar bunu gösteriyor." dedi.

Erdoğan, küresel krizin teğet geçeceği sözleri de tekrarladı. Krizin Türkiye'yi etkileyeceğin ancak bundan en az zarar gören ülkelerden birinin Türkiye olacağınI söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Temkini tedbiri elden bırakmış değil. Krizin geride kaldığı iddiasında değiliz. Biz bu krizi en az zararla atlatan ülke olacağız. Bu yıl evelallah işin sonudur. Yılın sonunda parıltılarını göreceğiz. Bu iddiamı aynen devam ettiriyorum. Teğet geçecek diyorum. Aynen sürtünüp geçecek. Geçerken bize de tabiî ki zarar verecek. Olay budur."

Törende konuşan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ra, Türkiye'nin dünyada 4'üncü olduğu tekstil sektörünün önemli bir fuarının açılışını yaptıklarını söyledi. Çağlayan, burada yeni ihracat bağlantılarının kurulmasını temenni etti. Çağlayan, "Biz 6 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yaparken bugün 132 milyar dolar ihracata ulaştık. Hükümetimizin aldığı tedbirlerle krizden en az etkilenecek şekilde tedbirler alındı. İhracat Türkiye'nin lokomotifi, tekstil sektörü de ihracatta çok önemli. Sizlerin rekabet güçlerini artırılması, yeni pazarların bulunması konusunda önemli adımlar atıyoruz. " dedi. Bakan Çağlayan, sektörün hazırlayacağı raporu da beklediklerini haksız ithalat konusunda anti damping çalışmasına da başlanacağını dile getirdi.

CİHAN



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs