En Sıcak Konular

Deniz Baykal'ın fındık dileği

20 Mayıs 2009 13:50 tsi
CHP lideri Baykal, 32. Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali'nin açılış törenine katıldı. Törende mitolojik inanışa göre dilek tutan Baykal, dileğinin gerçekleşmesi için 3 kez sacayağından geçti.

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Giresun'un giderek gelişmesinin, önem kazanmasının, kalkınmasının, ülkede ve dünyada hak ettiği yeri almaya başlamasının kendisini sevindirdiğini söyledi.

Daha önce de söz konusu festivale katıldığını belirten Baykal, bu festivalin derin bir anlamı, köklü bir geleneği olduğunu kaydetti.

Baykal, festivalin birlerce yıllık bir Karadeniz, Anadolu geleneği olduğunu ifade ederek, ''İnsanlar buraya resmi çağrıyla, resmi taleple mecbur olduklarından gelmiyor. İnsanların buraya gelmesi, başka bazı festivallerde görüldüğü gibi birtakım yapay gerekçelerle ortaya çıkmıyor. İnsanlar buraya içlerinden geldiği, Giresun kültürü olduğu, özlemlerini yansıtmak, dileklerini ifade etmek, yeni bir döneme geçişin, baharı kavuşmanın, kışı geride bırakmanın, yaza doğru yönelmenin ifadesi olarak geliyor'' diye konuştu.

Bu bakımdan Aksu festivalinin başka yerlerdeki şenliklerle bir tutulmaması gerektiğini belirten Baykal, ''Bu festivalin gözümüzde ayrı bir yeri vardır'' dedi.

Baykal, şenliklerin dayanışmayı, beraberliği ortaya koymak, buluşmak, dilekleri ortaya koymak için fırsat olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

''Bunu gerçekleştiriyorsunuz. Biz de bu buluşmanın parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Güzel buluşmayı yürekten destekliyoruz. İnşallah dilekleriniz yerini bulur. Ne muradınız varsa inşallah Allah onu size verir, her şey gönlünüzce gerçekleşir. Hepimize düşen görevler var. Hepimiz yaşamı daha iyi hale getirmek istiyoruz. Hepimiz memleketi daha kalkınmış, mutlu hale dönüştürmek istiyoruz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu için görevleriniz var, daha doğrusu görevlerimiz var.''

-''GİRESUN'UN ÖNCELİKLERİ VAR''-

CHP lideri Baykal, Giresun'un bazı öncelikleri bulunduğunu belirterek, ''Mesela Giresun'da OR-Gİ havaalanının bir an önce devreye girmesine ihtiyaç var. İnşallah en kısa zamanda Giresun'da hak ettiğiniz ve gereken havaalanı bağlantısı bir an önce gerçekleşir. Planlanmıştır. Hızla sonuçlanması lazım. İnşallah bundan sonraki şenliklerde havaalanı bağlantısını Giresun'da gerçekleşmiş olarak görürüz. Giresun o sayede daha iyi kalkınır ve gelişir. Hedeflerden biri budur. Dıştan bakınca Giresun'un böyle bir havaalanına ihtiyacı var'' dedi.

Üniversitenin hızla yaşama geçmesini istediklerini ifade eden Baykal, şunları söyledi:

''Alınmış kararın gereği yerine getirilir. Çocuklar dışarda okuyor. İnşallah onlar tıp fakültesi eğitimlerini Giresun içinde görerek yaşama geçirir, üniversitemiz hızla gelişir, Türkiye'nin her yerinden genç insanlar Giresun'a gelir, Giresun'da okur, kentin ticaretine, refahına, kazancına katkıda bulunur, Giresun halkıyla kaynaşır. Üniversitenin bir kente gelmesi çok büyük önem taşıyor. Giresun'un da buna ihtiyacı olduğunu biliyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde bu üniversiteyi kağıt üzerinden çıkarıp gerçekten Giresun halkının bir parçası haline dönüştürmeyi başarırız.''

-''BİR DİLEĞİM DE FINDIĞIN HAK ETTİĞİ YERE GELMESİ''-

Deniz Baykal, bir dileğinin de Giresun'u dünya çapında önemli hale getiren fındığın hak ettiği yere gelmesi olduğunu söyledi.

Bunun özlem olmanın ötesinde ne yazık ki bir yara olduğunu belirten Baykal, şöyle konuştu:

''Gerçekten bu kadar büyük bir nimetin, değerin bir toplum için yük haline, sıkıntı haline, dert kaynağı haline gelmesi anlaşılabilir gibi değil. Allah en güzel nimeti vermiş Giresun'a. Trabzonlular, Ordulular bozulmasın ama Giresun'a bu nimeti bir başka vermiş. Bu kadar güzel bir nimeti bahşetmiş yaradan ama biz ona sahip çıkamamışız, onu yük haline getirmişiz. Yani bu iş için kurulmuş örgütler sahipsiz kalmış. Fiskobirlik ortada. İşi ne, görevi ne belli değil. Karşısına başka kuruluşlar çıkarılmış. İzlenen politikanın sahibi yok. Yani şöyle 5-6 yılda bir iktidar tek başına iş başına gelecek ve fındığı bulunduğu yerden kaldırıp hak ettiği yere getiremeyecek, bunu gerçekten anlamak mümkün değil. Benim en büyük ızdıraplarımdan birisidir. İnşallah gelecekte bu konunun da çözüldüğünü göreceğiz, çözülecektir. Her yerde fındık zenginlik kaynağı olacak, burada bir ızdırap söz konusu olacak. Bunu anlamak mümkün değil. İnşallah bunu da değiştireceksiniz. Yükü sadece size bırakmayayım, değiştireceğiz inşallah. El ele vererek birlikte başaracağız. İşte o zaman Aksu şenliği nasıl yapılırmış bir görün.''

Baykal, uluslararası katılımın olduğu Aksu festivalinin gelecekte daha da genişleyeceğini düşündüğünü belirterek, ''Aksu şenliğimizin bütün Karadeniz ülkelerini kapsayan uluslararası bir şenliğe dönüşmesini diliyorum'' dedi.

Yakın zamanda acılar yaşayan Gürcistan ile sıkıntılı bir dönemden geçen Azerbaycan'ın da festivale katıldığını belirten Baykal, şunları söyledi:

''Azerbaycan ile Türkiye arasındaki dostluğu, milletimizin katkısıyla hep beraber yanlış istikamete sürüklenmekten alıkoyduk. Azerbaycan halkı ile Türkiye halkı arasındaki dostluğu hep beraber sahiplendik. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Azerbaycanlı kardeşlerime de teşekkür ediyorum. İnşallah bölgedeki bütün sorunlar çözülecektir. İnşallah bölgedeki bütün ülkeler, Rusya, Ermenistan dahil bir araya geleceğiz ve Aksu'da bu geleneksel ırmağın bulunduğu yerde birlikte ırmağa taş atacağız, birlikte dilek söyleyeceğiz, birlikte dertlerimizden kurtulacağız, birlikte güzel günlere, taze bir heyecanla, coşkuyla yöneleceğiz. Bunu yürekten diliyorum.''

-DİLEK TUTUP SACAYAĞINDAN GEÇTİ-

Daha sonra, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Baykal'a fındık maketi ile yörede ''kıdık'' olarak adlandırılan küçük bir sepet içerisinde fındık hediye etti.

Baykal, daha sonra, 4 bin yıllık mitolojik inanışa dayandığı ifade edilen geleneğe göre dilek tutup dileğinin gerçekleşmesi için 3 kez sacayağından geçti.

Sunucunun ''Tuttuğunuz dilek siz de mi sıklı kalsın, bizimle paylaşır mısın'' diye sorduğu Baykal, ''Tuttuğum dilek, söylediğim için bozulmazsa paylaşabilir ama küçük de olsa bozulma ihtimali var galiba. Bana öyle geliyor ki bütün Giresunlular dileğimin ne olduğunu biliyor. Çünkü benim dileğimi milletimiz adına yaptığımı onlar biliyor. Bu kadarla yetinelim'' yanıtı verdi.

Törenin ardından Kumyalı Sahil Park ve sosyal tesislerin açılışını yapan Deniz Baykal, Belediye Başkanı Kerim Aksu ve beraberindekilerle parkı gezdi.

aa



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,800 µs