özel misyon | " /> özel misyon | "/>

En Sıcak Konular

NATO'dan Türkiye'ye özel misyon

20 Mayıs 2009 11:14 tsi
NATO'dan Türkiye'ye özel misyon 
Rasmussen krizinde Türkiye'ye verilen dört sözden biri yerine getirildi.

Akşam'ın haberine göre NATO'da Türkiye için yedinci bir Genel Sekreterlik Yardımcılığı açıldı. Türk görevli, NATO'nun İslam ülkeleriyle ilişkilerini koordine edecek

Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in  NATO Genel Sekreteri olması konusundaki vetosunu kaldırırken, NATO Genel Sekreter Yardımcılığı sözü alan Türkiye'nin, bu kurumun İslam ülkeleriyle ilişkilerini koordine edeceği ortaya çıktı.

NATO, Türkiye için yeni bir Genel Sekreter Yardımcılığı oluşturarak, mevcut sayısı 6 olan Genel Sekreter Yardımcılığı koltuğunun sayısını 7'ye çıkaracak. Türk Genel Sekreter, başta İran, Irak ve Afganistan olmak üzere İslam ülkeleriyle NATO'nun ilişkilerini koordine edecek. Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği'ne seçilmesi sürecinde Türkiye ile birliğin önder ülkeleri arasında yapılan pazarlıkların perde arkası, Genelkurmay Başkanlığı'nın NATO'nun Brüksel'deki karargahına düzenlediği basın turu sırasında ortaya çıktı.

DÖRT SÖZ VERİLMİŞTİ
Rasmussen'in seçilme sürecinde ikna edilen Türkiye'ye dört ayrı konuda söz verilmişti. Bu sözlerden birincisi Rasmussen'in 'karikatür' krizi nedeniyle özür dilemesi, ikincisi PKK'nın yayın organı olan ROJ TV'nin kapatılması, üçüncüsü  NATO'nun silahsızlanmadan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Vekili ile NATO'nun Afganistan Özel Temsilcisi'nin Türk olması konularını içeriyordu. Türkiye'ye verilen dördüncü söz ise NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevine bir Türk'ün getirilmesi olmuştu.

Aradan geçen sürede bu sözlerden sadece NATO Genel Sekreter Yardımcılığı konusunda somut gelişmeler yaşandı. Rasmussen, 1 Ağustos'ta, NATO Genel Sekreterliği koltuğuna oturacak. Rasmussen'in bu makama gelmesi öncesinde, Türkiye'ye verilen NATO Genel Sekreter Yardımcılığı sözü çerçevesinde bir 'Karargah Reformu' çalışması yürütülüyor. Bu çalışmaya göre, sayıları 6 olan NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevi, bir artırılarak 7'ye çıkarılacak ve bu koltuğa bir Türk oturacak.

ATAMA DIŞİŞLERİ'NDEN
Politik İşler ve Güvenlik Siyaseti, Operasyonlar, Savunma Politikaları ve Planlama, Kamu Diplomasisi, Savunma Yatırımları ve İdari İşlerden Sorumlu yardımcılara, Ortaklıklardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı eklenecek. Bu göreve bir Türk atanacak. Atanacak ismin Dışişleri Bakanlığı bünyesinden bir büyükelçi olması bekleniyor.

Atanacak Türk Genel Sekreter Yardımcısı, NATO için özel bir misyonu üstlenecek. Türk Genel Sekreter, başta İran, Irak ve Afganistan olmak üzere NATO'nun İslam ülkeleriyle ilişkilerini koordine edecek. Bu göreve gelecek Türk Genel Sekreter Yardımcısı ayrıca, NATO'nun Barış İçin Ortaklık ülkeleriyle ilişkilerini, NATO-Rusya Konseyi, NATO-Ukrayna Komisyonu, İstanbul İnisiyatifi Grubu, Akdeniz İşbirliği Grubu ile ilişkileri de yürütecek.

İRAN İLE DİYALOG KURULACAK
NATO, Afganistan'da istikrarın sağlanabilmesi için sürece İran'ın katılımının şart olduğuna inanıyor. NATO kaynakları, 'İran, NATO'nun bölgesel ilgisine girdi. 20 yıldır NATO bünyesinde İran'dan bahsedilmiyordu. Bölgede barış istiyorsak İran'ı da sürece dahil etmemiz gerekiyor. Afganistan için İran ile diyalog şart' bilgisini aktardılar. NATO'nun bu yeni tutumu çerçevesinde, Türk Genel Sekreter Yardımcısı'nın önemi bir kat daha artıyor.

 




Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,741 µs