En Sıcak Konular

Vatandaşı çıldırtan zam!

20 Mayıs 2009 10:04 tsi
Uluslararası piyasalardaki petrol fiyatı normal seviyede seyrederken, Türkiye'de benzin art arda zam görüyor.

Geçen hafta 5 kuruş zamlanan benzine dün yeni bir zam daha geldi.

Son fiyat ayarlamasıyla 95 oktan kurşunsuz benzin 3,06 liradan 3,11-3,12 liraya yükseldi. Geçen yıl petrolün varil fiyatı 102 dolarken bile benzinin litresi 3,06 liraydı. Şu anda ise ham petrol 59 dolar. Buna rağmen benzin 3,11 TL'ye çıktı. Akaryakıt şirketleri, fiyat artışını döviz kurlarındaki dalgalanmaya bağlıyor. Oysa daha birkaç ay önce 1,8 TL sınırını zorlayan dolar, gerileyerek 1,54-55 TL'ye kadar indi. Peş peşe gelen zamlarla çileden çıkan araç sahipleri, "Kriz ortamında kontak mı kapatalım?" diyor.

Akaryakıt şirketleri benzine zam üstüne zam yapmayı sürdürüyor. Firmalar, petrol varil fiyatlarında yaşanan birkaç dolarlık artışı bile anında pompaya yansıtıyor. Petrolün varilinin 36 dolara kadar düştüğü 2009'un Şubat ayında benzin fiyatı 2,83 liraya düşmüştü. İki hafta önce ise 2,96 lirada seyreden 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı önce 7 kuruş zamla 3,02 liraya yükseldi. Ardından 5 kuruş arttırmayla 3,06'ya çıktı. Dün yapılan son düzenlemeyle de 5 kuruş daha zam yapan firmalar, benzini araç sahiplerine 3,11-3,12 liradan satmaya başladı. Bu fiyat, petrolün varilinin 102 dolardan satıldığı geçen yılı bile geride bıraktı. Aynı dönemde dolar 1,60 liralarda seyrederken otomobil kullanıcıları akaryakıtı 3,06 liradan alıyordu. Akaryakıttaki fiyat oynamalarını "Petrol dağıtım şirketlerinin aymazlığı söz konusu." sözleriyle yorumlayan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, şirketleri Türkiye ve dünya şartlarını dikkate almamakla suçladı. Kaya, "Ham petrol 37 dolara indiği günlerde ' Neden indirim yapmıyorsunuz?' diye soruyorduk. 'İnişler ve artışlar pompaya 3 ay sonra yansıyor' diyorlardı. Bugün ufak bir kıpırdama olduğunda anında yansıtıyorlar. Şirketler vatandaşın benzine mecburiyetini istismar ediyor." tepkisini verdi.

Benzine gelen üst üste zamda petrol şirketleri kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun da sorumlu olduğunu aktaran Kaya, kriz ortamında kâr amaçlı zamlara izin verilmemesini istedi. Kaya, "Sektörde 47 firma faaliyet gösterirken 5 büyük firma istediği gibi fiyat belirliyor. EPDK devreye giremiyor." diye konuştu. Dolar kurunun da düşük seyrettiğini hatırlatan Kaya, ekstradan yapılan zamların firmaların cebine girdiğini dile getirdi. Nazım Kaya, "Hem üretimde hem tüketimde kullanılan yakıta iki de bir zam yapılmamalıdır. Firmalar krizde insaflı davranmalı." uyarısında bulundu.



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs