En Sıcak Konular

500 bin kişiye iş müjdesi

20 Mayıs 2009 08:16 tsi
Hükümetin küresel krizin etkisiyle artan işsizliğe çözüm bulma girişimleri hızlandı.

500 bin kişiye geçici sözleşmeli iş temin edecek istihdam paketi ile bölgesel ve sektörel destekleri içeren teşvik paketi haftaya netleşiyor. Söz konusu iki düzenlemenin önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması bekleniyor. Önceki gün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bakanların görüşleri doğrultusunda bürokratlar her iki düzenlemeye de bu hafta içerisinde son şeklini verecek.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile İşkur'un ortak yürüttüğü projeye göre, istihdamın artırılmasının yanı sıra Türkiye genelinde finansman sıkıntısı çeken firmalara da destek sağlanacak. Maliyeti yaklaşık 300 milyon TL olarak hesaplanan bu pakette ağaç dikme, refüj çalışması, orman bakımı, park inşası başta olmak üzere toplum yararına olacak bu tür işler özel sektör eliyle yürütülecek. Örneğin herhangi bir park inşaatı için ihale açılacak. Bu işler belediye tarafından değil de yüzde 5, yüzde 10 gibi bir kârla o yöredeki bir firma tarafından gerçekleştirilecek. Kamu kuruluşları doğrudan hizmet satın alma yoluna gitmeyecek. Elbise, kazma, kürek, boya gibi malzeme temini de işin yapıldığı yöredeki işletmelerden sağlanacak. Ayrıca özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek. Bu kapsamda İş ve İşkur kanunlarında değişiklik yapılıyor. İşkur'un meslekî faaliyetleri genişletilecek. Bu kapsamda mevcut 100 bin kişi hedefine ilaveten 200 bin kişiye meslekî eğitim verilecek.

EKK, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında önceki gün toplandı. Konuya ilişkin olarak dün yapılan açıklamada, Kurul'da istihdamın artırılmasına yönelik hazırlıkların ve yeni yatırım teşvik sisteminin ele alındığı vurgulandı.

HER BÖLGEYE ÖZEL TEŞVİK GELİYOR

Babacan'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer katıldı. İş dünyasının uzun süredir beklediği yeni teşvik sistemi de EKK gündeminde yer aldı. Yeni sisteme göre Türkiye 4 bölgeye ayrılacak ve iller bu gelişmişlik düzeyine göre teşvikten pay alacak. 11 sektöre de özel teşvik verilmesi planlanırken, bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlara dayalı 3 ayaklı bir sistem hazırlandı. Buna göre, bazı iller pastadan büyük bir dilim kaparken, bazıları kısmî teşviklerden yararlanacak. Büyük yatırımlar için ayrıca teşvik verilecek.




Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs