neyin boşluğunu dolduracak? | " /> neyin boşluğunu dolduracak? | "/>

En Sıcak Konular

Cindoruk neyin boşluğunu dolduracak?

19 Mayıs 2009 11:54 tsi
Cindoruk neyin boşluğunu dolduracak? Siyasette emanetçiliğin timsali Cindoruk yeniden sahnede. Bu kez kimin emanetçisi? Kimler “oh, boşluk doldu” diye neredeyse göbek atacak? İyi de kastedilen “boşluk” ne ki? Soylu’nun bahsettiği kuşatma tamamlandı mı? <

Hüsamettin Cindoruk “pusudan” çıktı ve yeniden siyasetteki “emanetçi” pozisyonunu canlandırdı. Süleyman Soylu ve Mehmet Ali Bayar’ın “son dakika” hamlelerine rağmen DP Genel Başkanı koltuğuna oturdu.

Cindoruk’un “emanetçi” siyaset anlayışı bir kez daha mercek altına alınmak durumunda. Siyasi literatüre “emanetçi” sözcüğünü sokan bizzat kendisidir. “Ben emanetçiyim” sözcüğünü ilk telaffuz ettiğinde, “emanetin sahibi” olarak kastettiği kişi Süleyman Demirel idi.

Demirel’in gönlünden geçse de yeniden aktif siyasete başlaması yaşı-başı ile ilgili nedenlerle çok da mümkün görünmüyor. Demirel, DP delegeleri üzerindeki etkisini Cindoruk lehine kullandı. Ama bu kez sahne önüne çıkmaya hali, mecali yok.

“Emanetin sahibi” kim peki?

Belirli bir isim olmadığı açık. Anlayış olarak son derece kariyerist politikacılar olan Demirel-Cindoruk ikilisinin “tapulu malları” gibi gördükleri DP’yi kendilerinden başka kimseye sunmak gibi bir hazırlıkları olmadığını, olamayacağını bilmek zor değil.

Ama bu kez söz konusu ikilinin kimin adına “emanetçilik” yaptıkları çok daha açık aslında.

Ortaya koydukları iddialara biraz daha dikkatle bakmak, bunu anlamak için yeter. Cindoruk ve kadim akıl hocası Demirel’in siyasete yeniden ağırlık koymalarındaki iddia, “merkezde boşluk var” varsayımından hareketle oluşturulan bir konsepte dayanıyor.

Bu “boşluk” tespiti ise oldukça izaha muhtaç. Bu tür bir “boşluk var” tespit ve kaygısının sahipleri, aslında rejimi diledikleri gibi çekip çeviremeyenlerden, bu güç ve kudretlerini kaybetmiş gibi görünen çevrelerden başkaları değil.

Peki “onlar” kim?

Bu sorunun cevabını, Mehmet Ağar’dan sonra DP Genel Başkanı olan Süleyman Soylu tarafından seçimlerden hemen sonra verildi. Soylu, partisinin “Ergenekoncular tarafından kuşatıldığını” söyledi.

Bu kuşatmanın sanılandan daha ciddi olduğu görüldü.

“Merkezde boşluk var” tespitinden hareketle Cindoruk’a olmadık siyasi kerametler atfedenlere bakmak gerekiyor bir de. Daha çok Doğan Medya Grubunun “derin” yazarları bu tespiti işlediler ve Oktay Ekşi’nin kaleminden Cindoruk güzellemeleri yapıldı.

Cindoruk’un koltuğa oturmasına sevinenler ise hayli çeşitli bir görünüm arz ediyor. ANAP Genel Başkanı Salih Uzun hemen telefona asılıyor mesela ve “biz hazırız” diyor. Uzun’un “hazır” olduklarını deklare ettiği konu ise, ANAP’ın DP’ye iltihak etmesinden başka bir şey değil tabii.

Şimdiden öngörebiliyoruz: Bazı medya grupları “Merkez sağda büyük birleşme” türü manşet antremanlarına şimdiden başlamış olmalıdırlar…

Cindoruk’un DP’ye genel başkan olmasına sevincini gizlemeyenlerden biri de CHP ve Deniz Baykal. Baykal Cindoruk’u arayıp “Türkiye’yi rahatlattınız” diyor. Nasıl yani?

Baykal’ın kastettiği gerçekte kendisinin rahatlamış olmasıdır. DP’nin başında darbecilik eleştirisi yapan, Ergenekon soruşturmasına destek veren, partisinin küçülmesinin 28 Şubat süreci, 27 Nisan e-muhtırası, 367 tartışmaları gibi konularda iyi sınav verememesine bağlayan bir politikacı, Süleyman Soylu vardı. Baykal’ın bu durumdan “rahatsız” olduğu malumdu, ama bunu ilk defa bu kadar açık dile getirmiş oldu.

Sırada Mesut Yılmaz var tabii. Yılmaz bir ara “Japon tarzı liberal parti kuracağım” türü demeçler veriyordu. Ama lafının adamı olamadığı ve parti kurmaktan vazgeçtiği anlaşılıyor. Cindoruk liderliğindeki DP’ye önümüzdeki günlerde şaşaalı konuşmalar eşliğinde katılmasına şaşırmayacağız.

Cindoruk “merkez sağda boşluk dolduracak” öyle mi?

Bunların kastettikleri boşluk, Ergenekoncu siyaset boşluğudur. Baykal onu tek başına dolduramıyordu. Şimdi Cindoruk da var.

Biz hala ilk sözümüzün arkasındayız: Bu, trajikomik bir tablo. Hem trajik, hem komik. Yani güler misin ağlar mısın türü bir durum. Cindoruk’tan medet ummak gerçekten tam da böyle bir içler acısı problem…

Yoksa şans mı?

İlgili yazılar: İyibilgi/Gülsek mi ağlasak mı: Cindoruk geliyor...

İyibilgi/Başyazarın Cindoruk hesapları çökerken...

İyibilgi/Meğer herkes onu beklermiş

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,437 µs