şok karar | " /> şok karar | "/>

En Sıcak Konular

Yargıtay'dan Gürüz'e şok karar

19 Mayıs 2009 09:44 tsi
Yargıtay'dan Gürüz'e şok karar 
Yeni Şafak'ın 'Paşa Demirel'i aradı Gürüz Başkan oldu' haberine açtığı davayı kaybeden YÖK eski Başkanı Gürüz'e bir şok da Yargıtay'dan geldi.

Haberi düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendiren Yargıtay yerel mahkeme kararını onadı. Yargıtay, Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e gece yarısı açtığı telefonla yeniden atandığını yazan Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu ve bu iddiayı sürmanşetten veren Yeni Şafak'ı haklı buldu.

ASKER DESTEKLİ BAŞKAN

Yeni Şafak 7 Mart 2007'de sürmanşetten 'Paşa Demirel'i aradı Gürüz Başkan oldu' başlığı ile Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün yeniden YÖK'e atanmasının perde arkasını yazdı. Haberde, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatiboğlu'nun 'Karikatür Üniversite' adlı kitabında 'Gürüz'ün yeniden atanması zamanın Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun gece saat 23.00'te Demirel'e açtığı telefonla gerçekleşmiştir. Asker destekli başkandır' iddiasına yer verildi. Haberde Hatipoğlu, 'Gürüz hülle yoluyla profesör oldu. Hızla yükselerek YÖK Başkanı yapıldı' iddiasında bulunduğu da belirtildi.

İLK ŞOK MAHKEMEDEN

Kemal Gürüz ise Yeni Şafak'ın haberinde "kabul edilemez yorumlara yer verildiği ve gerçeğe aykırı ifadelerle şahsına saldırıda bulunduğu" iddiasıyla Ankara 6. Asliye Mahkemesi'nde Hatipoğlu ve gazetemize tazminat davası açıtı. Gürüz'ün avukatı dava dilekçesinde Hatipoğlu'nun Yeni Şafak'ın haberinde geçen ifadelerinin müvekkilinin şerefini ve itibarını zedelediğini ileri sürdü. Mahkeme ise 18 Nisan 2008'deki duruşmada Hatipoğlu'nun Gürüz hakkındaki iddialarını 'düşünce özgürlüğü' kapsamında değerlendirerek tazminat talebini reddetti.

ASKER DESTEĞİ'NE YARGITAY ONAYI

Gürüz yerel mahkemenin aleyinde karar vermesinin ardından davayı Yargıtay'a götürdü. Ancak davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Dairesi, Gürüz'ü haksız buldu ve Asliye Mahkemesi'nin verdiği kararı onadı. Yargıtay da Hatipoğlu'nun davaya konu olan iddialarını düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Gürüz'ün açtığı davayı kazanan Hatipoğlu "Artık Gürüz'ün nasıl YÖK Başkanı yapıldığı Yargıtay kararı ile onaylanmış oldu. Ünversitelerin özgür düşüncenin yeri olduğu bu kararla bir kez daha anlaşılmış oldu. Zaten Sayın Gürüz'ün neden dava açtığını anlayamadım" dedi.

Ergenekon'un darbe ekibinde

Ergenekon soruşturmasının 7 Ocak 2009'da yapılan 10. dalga operasyonunda gözaltına alınan YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, emekli Orgeneral Şener Eruygur'un başını çektiği darbe ekibinin içinde yeralmakla suçlanıyor. İkinci iddianamede öğrencilerin sokağa dökülmesi için görüşülen rektörlerin sert biçimde hükümeti eleştirdiği, bu organizasyonu eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve eski Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun yaptığı, bu kişilerin 'Ordu göreve' pankartının açıldığı Cumhuriyet mitinglerini organize eden ekipte yeraldıkları belirtili-yor. Gürüz'ün adının yazımı süren 3. iddianamede sanık olarak geçeceği belirtiliyor.

Düşünce özgürlüğü için önemli bir karar

Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Yargıtay'ın kararı ile Gürüz'ün asker tarafından YÖK Başkanı yapıldığı iddiasının da doğrulandığını söyledi. Davanın yerel mahkemedeki duruşmasında hakimin kendisine diğer YÖK başkanları hakkında da bu tür eleştiriler yapıp yapmadığını sorduğunu anlatan Hatipoğlu, "Hakime mevcut YÖK Başkanı'nın çalışmalarını da yakından takip ettiğimi ve YÖK'teki hatalı icraatları yine yazmaya çalışacağımı söyledim. Akademisyen olarak uzmanlaştığım bir alanda bildiklerimi kitaplarla aktarmamdan daha doğal ne olabilir. Ünversitelerin eleştiriye açık olduğu, özgür düşüncenin yeri olduğu bu kararla bir kez daha anlaşılmış oldu" dedi.

yenişafak



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,123 µs