NATO'da işler karışıyor mu? | " /> NATO'da işler karışıyor mu? | "/>

En Sıcak Konular

NATO'da işler karışıyor mu?

19 Mayıs 2009 09:34 tsi
NATO'da işler karışıyor mu? İyibilgi'nin röportajında Cemil Ertem bu durumu öngörmüştü: Eskişehir'deki NATO Harekat Merkezi'nin görevleri Larissa'ya devredildi. Yunanıstan'daki Larissa üssünün başına da bir Türk atandı. Böylece ortaya ironik bir durum çıktı.

Daha önce bu durumu öngörmüş olan Cemil Ertem'in iyibilgi röportajı: Yunan ordusunda Türk subayı mı?

Eskişehir'deki NATO Harekat Merkezi'nin görevleri Yunanistan Larissa'ya devredildi. Merkezde dönüşümlü olarak Türk ve Yunan komutanlar görev yapacak. Türk komutan, Ege'de Türk uçaklarının taciz edilmesini izlemek zorunda kalacak.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Brüksel'deki NATO Karargahı'na düzenlediği basın turu sırasında, NATO'nun yeni yapılanmasıyla ilgili önemli gelişmeler ortaya çıktı.

NATO yeniden yapılanırken, mevcut 10 Birleşik Harekat Merkezi'nin (CAOC) 6 tanesini kapattı. Kapatılan CAOC'lar arasında Eskişehir'deki NATO üssü de yer aldı. Eskişehir'in görev ve sorumlulukları Yunanistan'ın Larissa'daki CAOC'una devredildi. Larissa'daki CAOC,  İzmir'deki NATO Komutanlığı'na (Component Command - CC) bağlandı.

Larissa'daki CAOC'a Türkiye ve Yunanistan'ın dönüşümlü olarak komuta etmesi karara bağlandı. Üssü dönüşümlü olarak ikişer yıl korgeneral rütbesindeki bir Türk general ile Yunanlı general yönetecek.

Yunanistan'ın bağımsızlığını kazandığı, 25 Mart 1821 tarihinden bugüne geçen yaklaşık 190 yıllık aradan sonra Yunan topraklarında ilk kez bir Türk general komutanlık yapacak.

Larissa Hava Üssü, Ege Denizi üzerinde Türk ve Yunan jetleri arasında yaşanan 'it dalaşı' açısından hayati bir önem taşıyor. Yunanistan, Ege Denizi üzerinde Türk uçaklarına yaptığı tacizleri Larissa ile ona bağlı olan hava üslerinden kaldırdığı uçaklarla gerçekleştiriyor.

Türkiye, Ege üzerinde yaptığı tüm uçuşları, NATO kanalıyla Larissa'ya bildiriyor. Ancak Yunanistan, NATO üzerinden yapılan bildirimi dikkate almıyor, Türk uçaklarını taciz ediyor.

BÜYÜK İRONİ
Larissa'ya bir Türk korgeneralin atanmasıyla iki ülke arasında yaşanan 'it dalaşları' da ilginç bir tablo oluşturacak. Larissa'daki Türk komutan, kendi ülkesinin uçaklarını taciz edecek Yunan jetlerinin pistten kalkışını izleyecek. Yunan ve Türk jetlerinin havadaki hareketleri ise önündeki radar monitörüne düşecek. Karargahta hararetli tartışmalar doğabileceği belirtiliyor.

YERALTINDA DEV ÜS
1 Eylül 1999'da faaliyete başlayan Eskişehir'deki tesis, NATO'nun en güneyindeki hava harekat merkezi olarak görev yapıyordu. Yerin altında 90 metre çapında, 15 metre yüksekliğinde bir yarımküre içine inşa edilen üç kattan oluşan tesis olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunuyor. Biri kapanmadan diğeri açılmayan çelik kapılardan geçildikten sonra 2 bin 900 metrekarelik ilk kata giriliyor. Nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı korunan tesiste otomatik yangın söndürme sistemi bulunuyor. Bu üs artık NATO'ya değil Türk Hava Kuvvetleri'ne tahsisli olarak faaliyet

akşam



Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,543 µs