İran freni | " /> İran freni | "/>

En Sıcak Konular

Obama'dan İsrail'e İran freni

19 Mayıs 2009 08:53 tsi
Obama'dan İsrail'e İran freni İsrail Başbakanı Netanyahu, Obama’yla görüşmesinde İran’ın nükleerini gündeme getirirken, ABD Başkanı da “Tahran’la yakınlaşma yollarını arıyoruz” karşılığını verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’ye yaptığı ilk resmi ziyarette Başkan Barack Obama ile sıkıntılı bir havada görüştü. Başkan Obama’nın Netanyahu’ya, Filistin’le barış görüşmelerinin İran’a rağmen devam etmesi telkininde bulunduğu ve “Bunlar birbirinden bağımsız, ama biri öbürünü etkileyebilen süreçler” dediği öğrenildi.

Önce baş başa ardından da heyetlerarası yapılan ve planlanandan 1 saat daha uzun süren görüşmelerde İsrail tarafı İran’ın nükleer programını gündeme getirirken, Obama kameralar önünde yaptığı açıklamada, “İran, nükleer silah üretmekten vazgeçmeli. İran’la yakınlaşma yollarını arıyoruz. Diplomatik ilişkiler için yapay takvimler koymanın bir anlamı yok. İran’da seçimin sonuçlarını bekleyelim. Ama yıl sonunda önemli bir değişiklik göremezsek daha sert yaptırımlar gelebilir” dedi.
İsrail Başbakanı Netanyahu da Filistin Yönetimi ile görüşmelere hemen başlamak istediğini bildirdi. “Filistinliler kendilerini yönetebilmeli” diyen Netanyahu, “İki devletli çözüm” terimini kullanmadı. Netanyahu, “Bölgedeki diğer aktörlerle de barış görüşmeleri yapmaya hazırız ve istekliyiz” diyerek Suriye ve Körfez ülkelerine mesaj gönderdi.

Ortadoğu’ya iki devletli çözüm
Washington’un iki devletli çözüme bağlı olduğuna vurgu yapan Obama ise, Gazze üzerindeki ambargonun gevşetilmesi, insani durumun düzeltilmesi ve İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimleri konusunda sözlerini tutması gerektiğine dikkat çekti. ABD Başkanı, İsrail’e, 2003’te kabul edilen yol haritası gereğince Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinin inşasını durdurmakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

Filistinliler memnun
Savunma Bakanı Robert Gates ve Ulusal Güvenlik Danışmanı General Jim Jones’un da katıldığı görüşmelerde iki tarafın fikir ayrılıklarının sürdüğü, tavize yakın tarafın İsrail olduğu bildirildi.
Binyamin Netanyahu’nun ilk ziyaretinde Başkan Obama’ya hediye olarak tarihi niteliği bulunan bir İncil verdiği belirtildi.

Bu arada Filistin’de dün gece yapılan açıklamada, Obama’nın “iki devletli çözüm çabalarına desteğini vurguladığı konuşmanın” cesaret verici olduğu kaydedildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yardımcılarından Nebil Ebu Rdaynah, Obama’nın açıklamasından memnuniyet duyduklarını, Netanyahu’nun ise hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Milliyet



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs