19 Mayıs 90 yaşında | " /> 19 Mayıs 90 yaşında | "/>

En Sıcak Konular

19 Mayıs 90 yaşında

19 Mayıs 2009 07:59 tsi
19 Mayıs 90 yaşında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, bu yıl 90 yaşında.

 Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 günü Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ilk adımı atmıştı. Atatürk tarafından gençliğe armağan edilen bu bayram, 90. yılında gençlerin katılımıyla Türkiye'de ve yurtdışı temsilciliklerde coşkulu bir şekilde kutlanacak. 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın 90. yıldönümü başta Ankara ve İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de ve yurtdışında tören ve gösterilerle kutlanacak. Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olarak kabul edilen 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştı. 3 yıl süren savaşın ardından 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Atatürk, bağımsızlık yolundaki bu başlangıcı, Türk gençliğine bayram olarak armağan etti.

Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle başkent Ankara'daki kutlamalar, bugün saat 07.00'de başlayacak ve saat 24.00'e kadar devam edecek. Bu saatler arasında tüm resmî daireler, özel kuruluşlar, müesseseler, askerî birlik kurum ve karargâhlar Türk bayrağı ve Atatürk portreleri ile donatılacak ve gece ışıklandırılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anıtkabir'de saat 09.00'da başlayacak törene katılacak. Gül başkanlığındaki kortej, Atatürk'e saygı duruşunda bulunacak. Anıtkabir'deki tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün özel defteri imzalamasıyla son bulacak. 19 Mayıs Stadyumu'nda saat 10.00'da yapılacak geçit töreninde ise beden eğitimi ve spor gösterileri gerçekleştirilecek.

İstanbul'da yapılacak 19 Mayıs töreni ve etkinlikleri ise Taksim Meydanı ve İnönü Stadı'nda yapılacak. Bayram sabahı saat 09.30'da mülkî ve askerî erkân tarafından Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulması ile başlayacak etkinlikler, saat 10.00'dan itibaren Dolmabahçe İnönü Stadyumu'nda devam edecek. Stattaki etkinliklerde resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verilirken, ilk ve ortaöğretim öğrencileri, izleyenlere çeşitli gösteriler sunacak. İstanbul'daki programlar sadece 19 Mayıs günü ile sınırlı kalmayacak. İlçe merkezlerinde 21 Mayıs'a kadar spor ve eğlenceler, bando gösterileri, halk oyunu gösterileri, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlenecek. 30'un üzerinde ilçede Milli Eğitim müdürlüklerinin belirleyeceği alanlarda gençlik koşuları yapılacak.


Genelkurmay'dan 19 Mayıs için 3 ayrı afiş
Genelkurmay Başkanlığı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı için afiş yayınladı. Genelkurmay'ın internet sitesinden yapılan duyuruyla yayınlanan 3 ayrı afişte, Atatürk'ün "Türk gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir", "Geleceğin ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir" ve "Bu vatan sizlere emanettir" sözlerine yer verildi. Afişlerde ayrıca Atatürk'ün gençlerle çekilmiş fotoğraflarına ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinden fotoğraflara da yer verildi.


Cumhurbaşkanı: Gençler bu ülkenin umududur
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in ilanının ardından çağını aşan bir vizyonla, ufkun ötesini de gören bir anlayışla her alanda büyük hamleler gerçekleştirdiğini belirtti. Gül, mesajında, şunları kaydetti: "Sevgili gençler, bugün sizlerin bayramıdır. 19 Mayıs'ın gençlere bayram olarak armağan edilmesi, sizlere verilen değerin yanı sıra Atatürk'ün ve onun şahsında milletimizin size olan inancını da ortaya koymaktadır. Çünkü sizler bu ülkenin umudu ve geleceğisiniz." TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın bayram mesajında şu ifadeler yer aldı: "Sevgili gençler, binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı mesajda, gençlere güvendiklerini, onların yüzlerindeki ışıkta, gözlerindeki pırıltıda, her geçen gün daha da güçlenen Türkiye'nin aydınlık geleceğini gördüklerini belirtti. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: "Unutmamalıyız ki; ancak gençlerine güvenen, gençlerini en iyi şekilde yetiştiren milletler gelecekte var olabilirler. Onun için bütün çabamız, geleceğimizin güvencesi gençlerimizin yarınlara en iyi şekilde hazırlanmasına imkan sağlamak ve onlara müreffeh bir ülke bırakmaktır."
 
zaman



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,328 µs