iddianame 'kardeşliği' | " /> iddianame 'kardeşliği' | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon ile 27 Mayıs cuntasının iddianame 'kardeşliği'

18 Mayıs 2009 08:21 tsi
Ergenekon ile 27 Mayıs cuntasının iddianame 'kardeşliği' Aksiyon, Talat Aydemir'in başarısız iki darbe girişimi ile Ergenekon'un planlarının ortak yanlarını yazdı.

Aydemir için hazırlanan darbe iddianamesi ile bugünkü Ergenekon iddianamesi birçok benzerlik taşıyor. Aydemir'inteşkilatlanmak için kullandığı 'Çengel sistemi', Ergenekon'da 'Karargâh Evleri' olarak karşımıza çıkıyor.  
 
Talat Aydemir'in başarısız darbe girişimleriyle Ergenekon'un darbe hazırlıkları arasında ilginç benzerlikler bulunuyor. Haftalık haber dergisi Aksiyon'un haberine göre, Aydemir için yarım asır önce hazırlanan darbe iddianamesi ile Ergenekon iddianamesi birçok benzerlik taşıyor. Örneğin Aydemir'in teşkilatlanmak için kullandığı 'Çengel sistemi', Ergenekon'da 'Karargâh Evleri' olarak karşımıza çıkıyor. Aydemir'in darbe felsefesi olarak hazırladığı 'Kemalist doktrin', Ergenekon'da Kemalist Türk Birlik Grubu'nun kaleme aldığı tüzükle benzerlik gösteriyor. Ergenekon ile Aydemir cuntası arasındaki diğer bir benzerlik ise fişleme faaliyetleri. Aydemir, tıpkı Sarıkız ve Ayışığı isimli darbe planları hazırlayan Şener Eruygur gibi ihtilale karşı olan askerleri fişlemiş. Aydemir, (evinde ele geçirilen) defterine bazı bakanlıkları yazmış ve karşılarına harfler koymuştu. Basın Yayın Bakanı: I, Ticaret Bakanı: T ve Dışişleri Bakanı: K gibi. Savcı bu harflerin anlamını sormuş; Aydemir sadece yazının kendisine ait olduğunu kabullenmekle kalmış. Aynı defterde 53 subayın ismi yazılıydı. Savcı, bunun bir kara liste olup olmadığını sorunca Aydemir'in cevabı şöyle olmuştu: "22 Şubat'ta bize karşı olan subayların ismidir. Bilmek için yazılmıştır. Kara liste olsaydı bunları 21 Mayıs'ta bertaraf ederdik." Bu sözlere bakılırsa, o dönemde uygulanan 'fişleme yöntemi' Ergenekon'da da tercih edilmiş. Bir başka benzerlik darbeye zemin hazırlamak için toplumun farklı kesimleri ile ilişkiye geçme stratejisi. Aydemir de tıpkı Eruygur gibi sivil toplumu kullanmak istemiş. Mahkemedeki şu sözleri bu gerçeği ortaya koyuyor: "Çalışmalar iki ana noktada yapıldı: a- Fikrî hazırlıklar (Kemalizm doktrininin esaslarının tespiti), b- Gerçek Atatürkçü şahıslarla temaslar."

zaman



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,510 µs