En Sıcak Konular

Başsavcılıklardan DTP'liler için Meclis'e 105 fezleke

17 Mayıs 2009 14:05 tsi
DTP'li 5 milletvekililinin ifade vermedikleri gerekçesiyle polis zoruyla getirilmeleri yönünde taştışmalar devam ederken, TBMM'de grubu bulunan bu partili milletvekillerinden 20'si hakkında bugüne kadar dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle topla

Fezlekelerde, bazı milletvekilleri seçim propagandası yaparken Türkçe dışında başka dil kullanarak ‘Merhaba' dediği için, bazıları da Kürtçe su istediği için Seçim Kanunu'na muhalefet etmekle suçlanıyor.

Haklarında süren soruşturmalar nedeniyle tüm çağrılara rağmen ifade vermeye gitmeyen DTP milletvekilleri Emine Ayna, Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk, Sabahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş'ın polis zoruyla götürülmeleri yönündeki tartışmalar sürerken, TBMM'de grubu bulunan DTP'li 21 milletvekilinden 20'si hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle Özel yetkili Cumhuriyet başsavcılıklarınca 105 fezleke düzenlenerek TBMM Başkanlığı'na gönderildiği belirlendi. 22 Temmuz 2007 genel seçimleri öncesinde seçim bürolarının açılışında Kürtçe müzik çalmak, miting, toplantı, ilçe, belde ve köy gezilerinde propaganda çalışması yaparken Kürtçe konuşup, Seçim Kanunu'na muhalefet etmek, milletvekili seçildikten sonra çeşitli tarihlerde kongre, konferans, panel ve benzeri toplantılarda yaptıkları konuşmalar nedeniyle 20 DTP milletvekili hakkında 22 ayda düzenlenen fezleke sayısı 105’i buldu.

DTP'li 21 milletvekilinden Akın Birdal dışındaki 20 milletvekilinden her biri hakkında 2- 8 arasında fezleke düzenlenip TBMM'ye gönderildiği bildirildi.

Haklarında 105 dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen milletvekilleri, seçim çalışması yaparken Kürtçe konuştukları için ‘Siyasi Partiler ve Seçim kunununa muhalefet etmek' ve çeşitli toplantı ve basın açıklamalarında, bölücü PKK örgütürnün İmralı'da ömür boyu hapis cezasını çeken elebaşı Abdullah Öcalan ve örgüt ile ilgili yaptıkları konuşmalar nedeniyle ‘Suç ve Suçluyu Övmek', ‘"Yasadışı Silahlı Örgütün Amacının Propagandasını Yapmak'la suçlanıyor.

Diyarbakır başta olmak olmak üzere CMK'nın 250'nci maddesinde belirtilen terör davalarına bakmakla görevli ve yetkili olan Özel yetkili Cumhuriyet başsavcılıklarının bulunduğu İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Van, Erzurum ve Malatya'daki başsavcılıklar tarafından düzenlenen toplam 105 fezlekenin TBMM'de oylamaya sunulmak üzere TBMM Anayasa Karma Komisyonu Başkanlığı'na gönderildiği bildirildi. Komisyon tarafından incelenen fezlekelerin tümünün dönem sonuna ertelendiği belirtildi.

TBMM Anayasa Karma Komisyonu Başkanlığı'na gönderilen fezlekeler arasında Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın seçim propagandası sırasında Kürtçe, “Ağzım kurudu, biraz su verin” diyerek Türkçe dışında başka dil kullandığı, Nuri Yaman'ın toplanan kalabalığı Kürtçe selamlayıp ardından Türkçe konuşarak ‘Seçim kanununa muhalefet etmekle' suçlanıyor. Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkındaki fezlekede ise, Diyarbakır’daki seçim bürosunun açılışında Kürtçe ‘Le Amede' (Oy Diyarbakır) adlı şarkının çalışması nedeniyle seçim yasasına muhalefet etmekten dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. 

hurriyet



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs