En Sıcak Konular

Domuz gribi havalimanında termal kameraya yakalandı

17 Mayıs 2009 09:08 tsi
İlk olarak Meksika'da ortaya çıkan, ardından Kuzey Amerika ve Avrupa'ya sıçrayan domuz gribi Türkiye'de de görüldü.

ABD'den Irak'a gitmek üzere Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yapan bir yolcuda termal kameralar vasıtasıyla yüksek ateş tespit edildi.  
 
Ulusal Grip Referans Laboratuvarları'nda yapılan tetkikler sonucu Irak asıllı Amerikalının 'domuz gribi'ne (influenza A/H1N1) yakalandığı belirlendi. KLM Havayolları'na ait uçakla 14 Mayıs'ta İstanbul'a gelen 27 yaşındaki yolcu, Haseki Hastanesi'nde izole edilmiş bir odaya yerleştirildi. Amerikalı yolcunun 6 kişilik ailesi de gözetim altına alınırken, annesinin de hastalığa yakalandığı tespit edildi. Sağlık Bakanlığı, aynı uçakta seyahat eden 163 kişinin 96'sının İstanbul'da uçaktan indiğini belirledi. ABD'li hastanın temas ettiği yolcular izlemeye alınırken bu kişilere, koruyucu amaçlı ilaç veriliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, virüs tespit edilen yolcunun durumunun iyi olduğunu bildirdi. Akdağ, "Hastayla aynı uçakta olanlar 112'yi arasın." dedi.

Bağlantı kurulan yolculardan hiçbirinde domuz gribine rastlanılmadığı açıklandı. Ancak ulaşılamayanların 112 numaralı telefonu arayarak bildirimde bulunmaları istendi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde de halkı bilgilendirmek ve diğer yolcularla irtibatı sağlamak için kriz masası oluşturuldu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşlardan bireysel önlemlerini almalarını ve zorunlu olmadıkça salgının görüldüğü ülkelere gitmemelerini istedi. En önemli meselenin hastalığın yayılmasını önlemek olduğuna işaret eden Bakan, ABD'li ailenin 21 Mayıs'a kadar kontrol altında tutulacağını anlattı. Aynı uçakta seyahat ettikleri belirlenen 163 kişiye yönelik gerekli kontrollerin devam ettiğini söyledi. Sağlık görevlilerinin yolcuları evlerinde ziyaret ettiklerini belirten Bakan, prosedüre göre temas etmiş olduğu düşünülen kişilerin izlendiğini, tedbir olarak 7 gün boyunca antiviral ilaç verileceğini vurguladı.

'Vakanın ABD'de neden tespit edilemediği' şeklindeki soruya ise "Havaalanı çıkışlarında tedbirler alınmıyor. Belki de şahsın yüksek ateşi yoktu." şeklinde karşılık verdi. Akdağ, vatandaşlara şunları önerdi: "Zorunluluk olmadıkça hastalığın görüldüğü ülkelere gidilmemeli. Zorunluluk varsa kişisel korunma önlemlerine uyulmalı. Son 7 gün içerisinde yurtdışından gelen ve 38 derecenin üzerinde ateş, boğaz ağrısı, öksürük, kırgınlık, halsizlik belirtilerinden en az biri olanlar hekime başvurmalı. Kişiden kişiye bulaşmayı azaltmaya yönelik olarak su ve sabun ile sık sık eller yıkanmalı, öksürme, hapşırma esnasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı."

Bakan'ın verdiği bilgiye göre virüse karşı havaalanları ve otogarlar için 27 termal kamera alındı. 10'u monte edildi. Kalanlar yarın takılacak. İzmir Limanı'na termal kamera konulurken önümüzdeki günlerde Karaköy ve Kuşadası limanlarına da yerleştirilecek. Uluslararası uçuşlar ve deniz yoluyla ülkeye gelenlerden 'ben hasta değilim' belgesi alınmaya başlandı. Bakanlık, 2 milyon uyarıcı broşür ve 500 bin afiş hazırladı. Bu arada virüs taşıyan Sarkad Salman Ali'nin uçaktan inmeden önce ateş düşürücü almadığı için termal kameralarca tespit edilebildiği öğrenildi.

Aynı toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Recep Öztürk, virüsün bulaşma riskinin kuluçka döneminde de olduğuna dikkat çekti. "Virüs, 1/7 gün arasında kendini geliştiriyor. Hastalık belirtileri başlayınca 2 metreden yakın mesafelerde bulaşma riski var." bilgisini verdi. Müşahede altındaki hastanın ilaçla koruma tedavisinin başladığını aktardı. Marmara Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyonları Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bakır ise "Ateşli hastalar, temas öyküsü yoksa normal grip olarak değerlendirilmeli. Panikle hastaneye gidilmemeli." tavsiyesinde bulundu. Virüsün belirtilerinin normal griple aynı olduğunu kaydeden Bakır, yüksek ateş, boğaz ağrısı, vücut kırgınlığının dikkate alınmasını istedi.

DEKLARASYON KARTI ZORUNLULUĞU

İstanbul Valiliği tarafından havayolu işletmelerine gönderilen yazı ile domuz gribi virüsünün görüldüğü ülkelerden gelen yolcuların, uçakta dağıtılan deklarasyon kartlarına kişisel bilgilerini eksiksiz olarak yazmaları istendi. İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından gönderilen yazıda, deklarasyon kartlarını doldurmak istemeyen yolcuların Türkiye'ye girişine kesinlikle izin verilmemesi gerektiği kaydedildi.

Bu arada, kanında domuz gribi virüsüne rastlanan ABD'li yolcu ile aynı uçakta seyahat eden bir vatandaş ile uçağın hostesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'ne geldi. Hostesin tedbir amaçlı maske taktığı görüldü. Şahıslar müşahade altına alındı.

Domuz gribi bulaşırsa ne yapmalı?

Hastalığın belirtileri, normal gripte olduğu gibi; yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C derece ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, nadiren kusma ve ishal. Domuz gribi kaptığından şüphelenen kişi, kimseyle yakın temasa girmeden acilen doktora başvurmalı! Solunum sıkıntısı, şiddetli bulantı ve kusma, şuur bulanıklığı, şiddetli öksürük ve balgam çıkarma, çocuklarda bunlara ek olarak; dudaklarda morarma, havale geçirme, yaygın döküntü görülebilir. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde acil durum var demektir. Bir vakadan alınan örneklerde virüsün türü 6 saatte ortaya çıkıyor. Fakat domuz gribinin kesinleşmesi 2 günü buluyor.

Hastalıktan nasıl korunmalı?

Klasik gripteki korunma yöntemleri izlenmeli.

Zorunlu olmadıkça salgının görüldüğü ülkelere seyahat edilmemeli.

Gidildiğinde yetkililerin uyarılarına harfiyen uyulmalı.

Her yerde maske takmaya özen gösterilmeli, kalabalık ve kapalı mekânlardan uzak durulmalı. İnsanlarla yakın temastan kaçınılmalı.

Hasta kişilerle aynı ortamda bulunulmamalı.

Eller su ve sabunla sık sık yıkanmalı.

Kişisel temizliğe ve hijyene dikkat edilmeli.

Virüsün bulaştığı ülkelerden gelenlerle yakın temastan kaçınılmalı.

Domuz çiftliklerinden uzak durulmalı. Kaynağı bilinmeyen etler tüketilmemeli.

Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalı.

Normal gripli kişi de öksürük ve aksırık esnasında ağız ve burnunu tek kullanımlık mendille kapatmalı. Sonra mendili çöpe atmalı.

Hastalığı diğer kişilere yaymamak için mümkünse evden dışarı çıkılmamalı.

Ev ahalisini korumak için yakın temastan kaçınılmalı. Maske takılmalı. Kişisel eşyalar (havlu, diş fırçası, çatal, kaşık, nevresim, çarşaf vb.) başkalarıyla paylaşılmamalı.

Elle dokunulan eşyalar deterjanla silinmeli. Bol sıvı alınmalı, iyi beslenilmeli, istirahat edilmeli.

Tedavisi var mı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün aşı üretme çalışmaları en erken 3 ay içinde sonuçlanacak. Gripte kullanılan Tamiflu (oseltamivir) ve Relenza (zanamivir) gibi antiviral ilaçlar bu grip türünde de etkili. Ancak antibiyotik kesinlikle kullanılmamalı.

Dünyadaki durum nedir?

Meksika'da 13 Nisan'da ortaya çıkan virüs, hızla yayılarak 38 ülkede yaklaşık 9 bin kişiye bulaştı. Grip sebebiyle Meksika'da 66, ABD'de 5, Kanada ve Kostarika'da 1'er olmak üzere toplam 65 kişi hayatını kaybetti.
 
zaman



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,670 µs