tam mutabakat | " /> tam mutabakat | "/>

En Sıcak Konular

Gül ve Esad arasında tam mutabakat

15 Mayıs 2009 20:43 tsi
Gül ve Esad arasında tam mutabakat 

Cumhurbaşkanı Gül ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad arasındaki görüşmeden sonraki basın toplantısında ele alınan projeler dile getirildi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşir Esad şu açıklamaları yaptı: Türkiye geçtiğimiz yıllar içerisende ilişkilerimizin gelişmesinde katkıları bulunmuştur. Komşu ülkeler arasında arzu edilen işbirliğini gerçekleştirmiştir. Türkiye sadece bölge meseleleri değil Ortadoğu'daki sorunlarına ilişkin tavır koymuştur. Gazze'de yaşananları bizler televizyonlarda üzüntü ile izledik. Türkiye'nin ortaya koyduğu tavır onur vericidir. Türkiye düşmanca saldırıları kınamıştır. Herhangi bir Arap ülkesine gittiğinizde benzer duyguları ve hakkaniyeti duyarsınız. Türkiye herhangi bir Arap ülkesinin yapamadığını yaptı. Türkiye gayretli çabaları ve etkili rolleri ile bunu sağlamıştır. Türkiye bölgede barışın gerçekleşmesi içinde önemli roller üstlenmiştir.

Türkiye Suriye ilişkileri mümtüz bir durumdadır. Bu karşılıklı görüşmeler iki ülke için çok önemlidir. Halihazırda Türkiye suriye ticaret hacmi 2 milyar dolar civarındadır. Son dönemdeki diyaloglarla önümüzdeki dönemde iki ülke işadamları büyük potansiyeller yakalayacaklardır. Kardeş ülke Türkiye Suriye'yi çok iyi bilmektedir.  Biz barışı çok istiyoruz ve toprağımızdan vazgeçmemiz de söz konusu değildir. Filistin durumunu da ele aldık.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de açıklamasında Suriye'ye çok geniş katılımlı bir ziyarette bulunduğunu Suriye'nin Türkiye için çok önemli bir komşu ülke olduğunu vurgulayarak bu ülkeye hem başbakan hem Cumhurbaşkanı olarak geldiğini belirtti. Gül, "Suriye Türkiye için Ortadoğu'ya açılan önemli bir kapıdır. İki ülke arasında işbirliği imkanları çok büyüktür. Siyasi kararlılığımızla daha çok işbirliğine önem vereceğiz. En üst seviyede ziyaretler yapılmaktadır. Başbakan Erdoğan 3 kez geldi, 15 bakan da Suriye'yi ziyaret etti. İnanıyorum ki iki ülke ilişkileri daha ileri seviyeye çıkacaktır. ziyaret vesilesi ile bölgemizi ilgilendiren birçok konuyu da ele alma imkanı bulduk. Filistin meselesi çözümü beklemektedir. Irak halkının acıları bizim de acılarımızdır. Irak'ın toprak bütünlüğü ortak arzumudur. Irak daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız.

Barış Planı'nda Suriye ile birlikte Lübnan ve Filistin çok önemlidir. Türkiye bölgede barışın sağlanması için elinden gelen hertürlü katkıyı sağlayacaktır.  Ümit ediyorumki dünyada yeni bir anlayışın olduğunu herkes görecektir. Dünyada barışla diyalogla sorunların çözümün görüleceğini herkes anlayacaktır. ABD'deki seçim sonuçları ve gelinen durum barışın sağlanması için önemli bir durumdur.

Suriye İsrail arasındaki görüşmelerin bundan sonraki durumu, Mısır bazı arap ülkelerin Türkiye'nin arabuluculuğena karşı olduğu iddialarına Beşir Esad, Barış konusu önemli konudur. Biz güvendiğimiz tarafı tespit ederiz. Kimse bize başka birşey dikte edemez. Kardeş Türkiye yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Biz sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu görüştük.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolü hakkındaki soruya ise "Türkiye olarak yerimiz bellidir. Biz çabalarımızı sürdürüyoruz. Bize güvenen ülkelere de teşekkür ediyoruz. Bölgede sadece Suriye-İsrail arasında sorun gözükmüyor. Bölgede birçok sorun var. Türkiye olarak bölgedeki sorunlarla uğraşırken problemlerin çözülmesinde faydamız olur mu diye bir çaba içindeyiz. Bizim başka bir beklentimiz yok. Bazıları birşeylerden şüphelenmiş olabilir. Türkiye hep iyi niyetlidir ve yapıcıdır. Şuna inanıyoruz ki problemler çözülür barış olursa sadece Ortadoğu meseleleri olarak değil barış olursa güvenlik sorunları çözülmüş olur. Çok ekonomik işbirliği olur karşılıklı olarak bundan fayda elde edilir ve refah ortaya çıkar insanlar da mutlu olur.  Belki daha önceki hükümetler de bunu yapıyordu ama bu kadar ortaya koymuyordu şimdi daha belirgin olarak bunlar yapılmaktadır.

Türkiye Suriye arasında, yeni boru hatları, demiryolları, serbest ticaret, organize sanayi bölgesi gibi çok kapsamlı görüşmeler yapılmaktadır.

haber7



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs