En Sıcak Konular

Deprem için hala hazırlık yok

15 Mayıs 2009 17:30 tsi
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik, hazırlanmakta olan yeni deprem kayıp senaryosunun ön değerlendirmesine göre, olası bir depremde İstanbul'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nce, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen “4. İstanbul ve Deprem Sempozyumu”nda konuşan Prof. Dr. Erdik, kentteki deprem riskinin belirlenmesi için güncelleme çalışmaları yapıldığını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bu çalışmanın biri Japon, biri Türk iki firma tarafından desteklendiğini, kendilerinin de danışmanlık hizmeti verdiğini anlatan Erdik, İstanbul kayıp senaryosunun ön değerlendirmesine göre, olası bir depremde binaların yüzde 30'unda az hasar, yüzde 19-20'sinde orta hasar, yüzde 5'inde ağır hasar, yüzde 2'sinde de çok ağır hasar (yıkık) meydana geleceğini kaydetti.

“Eski senaryoda 40 bin civarında olan can kaybı, yeni senaryoda 22 bin olarak öngörülüyor” diyen Erdik, aynı senaryoya göre böyle bir depremin ardından 250-300 bin kişinin işsiz kalacağını, endüstriyel hasarın en çok Ambarlı ve Tuzla ilçelerinde meydana geleceğini ve en fazla hasarın da bugüne kadar en az güçlendirilen elektrik alt yapı sisteminde ortaya çıkacağını söyledi.

Toplam bina kayıplarının maliyetinin 2 milyar dolar civarında tahmin edildiğini ve böyle bir depremin ardından 450 bin hasarlı bina için de tazminat bedeli ortaya çıkacağını belirten Erdik, zorunlu deprem sigortasının bu hasar taleplerini karşılayabilecek güçte olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Erdik, şöyle devam etti:
“Çalışmaları süren yeni deprem kayıp senaryosunun ön değerlendirmesine göre, olası bir depremde İstanbul'da gerek hasar ve gerekse can kaybı öncesine göre daha azalıyor. Bunun sebepleri arasında deprem yer hareketlerinin giderek azalması ve 2000 yılından sonra yapılan binaların sayılarının artması olarak değerlendiriliyor. Çok ağır hasarlı bina sayısının önceki senaryoda 50-60 bin civarındayken, şimdiki senaryoda 20-30 binlere düştü.”

İstanbul'da beklenen depreme hazırlık kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm tarihi yapıların elden geçirildiğini, kentin surlarının yıkılmaması için geçici olarak güçlendirilmesi sistemini önerdiklerini anlatan Erdik, müzelerde sergilenen eserlerin de bir deprem sırasında zarar görmemesi için kolay metotlarla sabitlenmesi için geliştirilen yöntemlerin kullanılmasını önerdi.

Erdik, deprem erken uyarı sisteminin ilk olarak bu yılın sonunda tüp geçişte kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

“İSTANBUL HALA DEPREME HAZIR DEĞİL”

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de, İstanbul'un bugüne kadar 8 ve 8'den büyük en az 50 deprem gördüğünü ifade ederek, “Bir çok Avrupa ülkesinden daha büyük olan İstanbul'un hala depreme hazır olmaması son derece üzücü” dedi.

Gökçe, 1999 depreminin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen İstanbul'daki hastane binalarının yüzde 1'inin, okulların ise yüzde 7-8'inin güçlendirildiğini anlatarak, “1999 yılında İstanbul'un yapı stok durumu neyse bugün de aynı değişen bir şey yok” diye konuştu.

A.A.



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs