En Sıcak Konular

Cindoruk kaybederse bakın ne yapacak?

15 Mayıs 2009 10:04 tsi
Cindoruk kaybederse bakın ne yapacak? Cindoruk'un aniden DP'nin başına geçme sevdası sürerken yakın çevresine göre, Cindoruk kongreyi kaybederse ne olur? Fikret Bila yazdı...

Fikret Bila / Mİlliyet

Cindoruk seçilemezse DYP açılacak

Hüsamettin Cindoruk, Demokrat Parti (DP) genel başkanlığına aday oldu. Uzun bir aradan sonra aktif siyasete döndü.
Cindoruk, Türk siyasetinin ağırlık isimlerinden biridir. Liderlik yeteneğini de Süleyman Demirel’in yasaklı olduğu dönemde kanıtlamış bir siyasetçidir. Demirel gibi lafı gediğine oturtma, etkili muhalefet yapabilme özellikleri de kamuoyu tarafından bilinir. Ayrıca deneyimli ve bilgili bir siyaset adamıdır. Devlet adamlığı vasfı da TBMM Başkanlığı yaptığı dönemde tüm partiler tarafından takdir edilmiş, güven veren bir isimdir.
Anlaşılıyor ki, bütün bu özellikleri düşünülerek, merkez sağda toparlayıcı olması bekleniyor.

DYP açılabilir

Cindoruk’un, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in manevi desteğini aldığına hiç kuşku yok. Eğer 1993’te aday olsaydı Tansu Çiller’den önce yeniden DYP lideri olabilirdi.
Cindoruk’un arkasında Demirel’in desteğinin olacağının işaretleri çok. Bizzat Cindoruk’un adaylığı bile bunu göstermeye yeter. Kaldı ki, Demirel’in son, Çiller’in de ilk dönemindeki ağır topların hemen hepsi bugün Cindoruk’la birlikte.
Cindoruk, yarın yapılacak kongreyi kazanırsa, DP lideri olarak merkez sağı toparlama işlevini üstlenecektir. Bu, Demirel’in de siyasete ağırlığını koyması anlamı taşıyacaktır. Cindoruk’un hedefinin, AKP’ye gitmiş olan merkez sağ oyları geri almak olduğu açık.
Ancak Cindoruk kongreyi kaybedebilir. Partinin delegeleri, yeniden genel başkan adayı olan Süleyman Soylu döneminde belirlendi. Bu durum, Cindoruk’un işini zorlaştırabilir.
Cindoruk, kongreyi kaybederse ne olur? Demirel ve Cindoruk’un yakın çevresine göre, böyle bir durumda, Cindoruk aktif siyasetten vazgeçmeyecek. DYP yeniden açılacak ve başına Cindoruk geçecek yola devam edecek.
Bu seçenek, Demirel’in desteğinde Cindoruk’un, merkez sağda AKP’ye alternatif olmaya kararlı olduğunu gösteriyor.

Soylu’nun durumu

Yerel seçimlerden sonra DP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Süleyman Soylu, Cindoruk’un sahneye çıkmasından sonra, kararını değiştirip yeniden genel başkanlığa aday oldu.
Soylu’nun Tansu Çiller tarafından desteklendiği izlenimi yaygın. Çiller, çok fazla ön plana çıkmasa da Soylu’yu DP’nin başına getiren isim olarak biliniyor. Bu durumda yarış Demirel destekli Cindoruk’la, Çiller destekli Soylu arasında geçecek denilebilir.
Soylu’yu, yerel seçimlerde aldığı sonuç itibarıyla başarılı bulan da var, başarısız bulan da. Oy oranına bakıldığında Mehmet Ağar’dan partiyi yüzde 5.4 oyla alan Soylu, oyları 3.4’e düşürmüş oldu. Buna rağmen yerel seçim koşullarında, tümüyle silinmediği ve kazandığı belediye başkanlıklarının küçümsenmemesi gerektiği yolunda görüşler de yaygın.

Bayar’ın pozisyonu

Diğer genç genel başkan adayı Mehmet Ali Bayar’ın daha önce liderlik denemesi oldu. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde müsteşarlık görevinden istifa ederek Demokrat Türkiye Partisi’nin (DTP) başına geçmişti. Ancak o günkü konjonktürde başarılı olamadı.
Bayar, iyi yetişmiş, başarılı bir diplomattı. Bu görevi sırasında Cumhurbaşkanı Demirel’le uzun yıllar çalıştı. Hem diplomatik hem siyasi alanda bilgi ve deneyimini güçlendirdi.
Bayar gibi nitelikli genç isimlere Türk siyasetinin ihtiyacının olduğu her kesim tarafından dile getirilen ortak bir yargıdır.
Bugünkü koşullara ve DP’nin delege yapısına bakıldığında, Bayar’ın arkasında şu isim var demek mümkün değil. Bu kongrede fazla şansı olmasa da Bayar’ın siyaset kurumunda aktif olması merkez sağ için yararlı olur.



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,927 µs