En Sıcak Konular

Dolar bavulunda albay Temizöz izi

15 Mayıs 2009 09:57 tsi
Dolar bavulunda albay Temizöz izi 
Faili meçhullerden tutuklanan albay Temizöz Cizre'de 15 yıl önce, yanında yüklü miktarda dolar bulunduran tüccar Abdülhamit Düdük'ü sorguladı. Düdük ertesi gün ölü bulundu, paralar kayboldu.

Ergenekon tutuklusu albay Cemal Temizöz'üz, 15 yıl önce binbaşı olarak Cizre İlçe Jandarma Komutanı olduğu dönemde, Kuzey Irak'tan çok miktarda dolarla yurda giriş yapan Abdülhamit Düdük, gözaltına alındı ve bu kadar çok parayla dolaşmaması için uyarılıp serbest bırakıldı. Olaydan bir gün sonra ise Düdük ölü bulundu, paralar ise kayboldu. Savcılığın belgesinde ise, Düdük'ü öldürdüğü iddia edilen 'Hakim' adlı kişinin, itirafçı Abdülkadir Aygan'ın öne sürdüğü Temizöz yönetimindeki infaz timinde görevli Abdülhakim Güven olabileceği öne sürülüyor.

KUZEY IRAK'TAN GELDİ

Tüccar Abdülhamit Düdük, 16 Temmuz 1994'te Dicle Köprüsü'nde yol kontrolü yapan jandarma tarafından durduruldu. Aynı gün Türkiye'ye Kuzey Irak'tan giriş yaptığı belirlenen ve bavulundan sayılamayacak kadar çok dolar çıkan Düdük, dolarların kendisine ait olduğunu ve Kuzey Irak'ta alacaklarını topladığını söyledi. Ancak jandarma, dolarların sahte ya da kara para olabileceği gerekçesiyle Abdülhamit Düdük'ü Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürdü. O tarihte İlçe Jandarma Komutanı olan Binbaşı Cemal Temizöz de, ifadesi alınan Abdülhamit Düdük'ü, tam miktarı belirlenemeyen dolarla dolaşmasının sakıncalarına dikkat çekip serbest bıraktı. Abdülhamit Düdük, bir gün sonra Gürsu köyü yakınlarındaki köprü altında ölü bulundu. Düdük'ün kim tarafından ve neden öldürüldüğü ile yanında bulunan bir bavul dolusu doların akıbeti ise sır olarak kaldı.

'UYARIP SERBEST BIRAKTIK'

Faili meçhulle ilgili olayı soruşturan DGM Cumhuriyet Savcısı Ünal Haney, 29 Eylül 1994'te binbaşı Cemal Temizöz'den şöyle bilgi talep etti: "Abdülhamit Düdük'ün itirafçı sanıklardan Hâkim ve Berivan tarafından öldürüldüğü iddia edilmektedir. Olayın tanığı un fabrikası sahibi Halit Acar ve Gürsu Köyü Muhtarı gösterildiğinden bu ikisinin ifadesinin alınması, muhtar ve fabrika sahibi başka tanık gösterirse bu kişilerin de isimlerinin bildirilmesi rica olunur." Temizöz de verdiği bilgi yazısında, "Tüccar, bu kadar yüklü miktarda paraları taşımasının sakınca yaratacağı konusunda uyarılıp, dolarların sahte olmadığı ve başka bir suç unsuru bulunmadığından salıverildi. Ölümü hakkında Gürsu köyünden İsa Ergin, Abdullah Bilgiç ve Abdullah Gökalp'ın tanık olarak ifadeleri alınmıştır" dedi.

Cemal Temizöz kimdir?

Cizre'de 1992- 1996 arasında Jandarma İlçe Komutanı olarak görev yapan albay Cemal Temizöz, ardından Diyarbakır İstihbarat Grup Amiri olarak görevlendirildi. Kamil Atak'ın belediye başkanı seçilmesinde Temizöz'ün rolü olduğu bilinirken, 8 kişinin öldürülmesi talimatını vermekle suçlanıyor. Temizöz, Ergenekon soruşturmasının tutuklu şüphelisi tuğgeneral Levent Ersöz ile de 'mesai arkadaşı' olarak biliniyor. İddiaya göre, bazı faili meçhullerin talimatını bölgede görev yaptığı dönemde tuğgeneral Levent Ersöz verirken, bu talimatları Temizöz uyguladı. İsmi, AİHM kararlarında da geçen Cemal Temizöz, Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı döneminde de kamu görevlilerinin fişlenmesi belgelerini imzalayan kişi olarak biliniyor.

Kardeşi: Korkudan kimse ifade vermedi

Öldürülen Abdülhamit Düdük'ün kardeşi Nuri Düdük, 22 Eylül 1994'te alınan ifadesinde, kardeşinin Habur Gümrük Kapısı'ndan giriş yaptığında 30 bin dolar için resmi işlem yaptırdığını, ayrıca 30 bin doları da arabasına sakladığını öne sürdü. Nuri Düdük , Cizre'de dolaşırken ağabeyinin önünün plakasız bir araçla kesildiğini belirtti. Düdük, ağabeyini aracına iki kişinin bindiğini, Bedran ve ismini tespit edemedikleri kişilerin dolarları saydıktan sonra iç çamaşırlarını çıkaran ağabeyini bağladıklarını öne sürüp şöyle dedi: "Bir gün sonra ağabeyim ölü bulundu. Köylüler bir el silah sesi duymuş. İş resmiyete döküldüğünde bu köylü, 'Beni de mi öldürteceksin' diye ifade vermek istemedi. Bedran ve Hâkim isimli itirafçılarla yanlarında bulunan üçüncü bir kişi tarafından ağabeyimi öldürerek parasının alındığını tahmin ediyorum." Abdülhamit Düdük'ün diğer kardeşi İsmet Düdük de "Olayı bilenler korktukları için konuşmadı" dedi.

Belgedeki 'Hâkim' Abdullah Güven mi?

DGM Savcısının yazısında bahsettiği ve Abdülhamit Düdük cinayeti için adı geçen 'Hâkim'in gerçek kimliğinin, Abdülhakim Güven olabileceği iddia ediliyor. İtirafçı Abdülkadir Aygan'a göre de, PKK adına infazları gerçekleştiren ve sonrasında itirafçı olan Abdulhakim Güven, Cizre'de görevli binbaşı Cemal Temizöz'ün emrinde bir ekip kurup birçok faili meçhul cinayet işledi. Aygan, 'Fırat Altın' kimliğini kullanan Güven'in, minibüsleri durdurup kadınların altınlarına el koyduğunu ve müteahhitlik firması kurarak kısa zamanda büyük servet elde ettiğini öne sürdü: "Hiçbir itirafçı, onun kısa zamanda sahip olduğu maddi imkânlara sahip olamadı. Kurtoğlu Lojmanları'nın karşısında daire aldı. Bir inşaat şirketi kurdu. İsmi, Güney İnşaat Gıda ve Sanayi Ticaret'iydi. Şırnak ve Cizre'de ayrı bir ekip vardı. Abdulhakim Güven, Hıdır Altuk, Adem Yarkın, Hüseyin Bülbül isimli itirafçılardan kurulu bu ekip, oradaki Cemal Temizöz'ün emrindeydi. Orada terör estirdiler. Kimi insanları milis diye veya kardeşi dağda diye kuyulara atmışlardı."

sabah



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,193 µs