En Sıcak Konular

O iddia ne kadar inandırıcı?

15 Mayıs 2009 09:51 tsi
O iddia ne kadar inandırıcı? Gerçekler için daha ne kadar bekleyeceğiz?

Şamil Tayyar / Star

Büyükanıt’a Noter muamelesi 

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Kanal D’deki açıklamaları, altına imza attığı 27 Nisan Bildirisi’ne dair spekülasyonları yeniden gündeme getirdi. Hürriyet, Metehan Demir imzası ve ‘27 Nisan’ın şifreleri’ başlığı altında yayınladığı haberle, tartışmalara yeni bir pencere açtı

Haberin kurgusu özetle şöyle: Yaşar Büyükanıt, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle dini içerikli toplantılarda çocukların kullanılmasına fena halde içerliyor, bu tepkisi 27 Nisan gecesi bildiriye dönüşüyor.

Ayrıca o gün, Genelkurmay karargahında olağanüstü bir toplantı yapılmıyor, normal mesaiden sonra Büyükanıt, 18.45’de karargahtan ayrılıyor, bildiriyi evde bizzat kendi kalem alıyor, sonra kurye aracılığıyla yayınlanmak üzere karargaha gönderiyor.

Metinde herhangi bir düzeltme yapılmıyor, Demir’in ifadesiyle ‘ufak tefek noktalama ve harf hataları’ düzeltiliyor. Ardından internette saat 23.17’de servise konuyor. Kendi ise saat 22.00 sularında başbakana yakın iki isimle yemekteyken haberdar oluyor, misafirleri tesadüfen öğrendiği bu bilgiyi başbakana iletiyor.

Sevgili Metehan haberi bu şekilde oluştururken, bilgileri olaya tanık olan komutanlar üzerinden aktardığına dikkat çekiyor. Haddim değil ama Metehan’ın haber kaynaklarını yeniden gözden geçirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.

Önce o günün sıcak gündemini hatırlayalım; 27 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylaması yapıldı, 361 milletvekili oylamaya katıldı, Abdullah Gül’e 357 oy çıkarken, 3 vekil geçersiz 1 vekil de boş oy kullandı. Oylamanın hemen ardından akşam saatlerinde CHP, katılımın 367 olması gerektiğini iddia ederek yürütmenin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Aynı saatlerde Genelkurmay hareketliydi. Mazereti olan bir iki kişi hariç tüm orgeneraller Genelkurmay’daydı. Cumhurbaşkanlığı seçimini tartıştılar. O gün Genelkurmay’a gizlice girdikleri tespit edilen iki gazeteci vardı. Biri temsilci, diğeri akademik yönü ön planda olan isimdi.

Bize bilgi verenler, Metehan’ın aksine, Büyükanıt’ın bu bildiriye karşı olduğunu, yoğun baskı altında kerhen bildiriye evet dediğini iddia ettiler. O nedenle Genelkurmay’daki toplantıyı erken terk ederek evine gittiğini, kurye aracılığıyla kendine gönderilen metnin son halini gördükten sonra yayınına izin verdiğini söylediler.

Elbette bu söylenenleri ispat etmem şimdilik mümkün değil. Ama kesin olarak bildiğim şudur; Başbakan Erdoğan, Metehan’ın telefonu çaldığında yanında bulunan Ömer Çelik’ten değil daha önce başka bir kaynaktan bildiri hazırlığını öğrendi. Ayrıca, öncesinde akredite tüm gazetelerin savunma muhabirlerine Genelkurmay’dan bilgi verildi, Sabah’ın savunma muhabiri olmadığı için Metehan’a ulaşmak isteyenler bir başka savunma muhabirinden telefonunu alarak hazırlık hakkında bilgilendirdiler.

Bir an için Hürriyet’teki haberi esas alacak olursak; Büyükanıt’ın eve gittikten sonra birikime dayalı öfke patlaması sonucu bildiri hazırladığı, yayınlanmak üzere karargaha gönderdiği, oradaki komutanların noktalama ve harf hatalarını düzelttikten sonra servise koyduğu iddiası, ne ölçüde inandırıcıdır?

Emir komuta hiyerarşisi içinde Genelkurmay Başkanı’nın hazırladığı metnin noktasına bile dokunmak kimin haddinedir? Muhtıra gibi açıklama televizyon izlerken ‘canım sıkıldı’ denilerek yazılır mı? Büyükanıt’ın TV izlerken bildiri hazırlayacağını umarak karargahta onca general bekler mi? Normal mesai, toplu halde mi yapılır?

Anlaşılan, gerçeklerin tüm çıplaklığıyla gün ışığına çıkması için biraz daha beklemek zorundayız.



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs