-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

ADD'yi deşifre eden rapor -Video

13 Mayıs 2009 21:25 tsi
ADD'yi deşifre eden rapor -Video
Yöneticileri Ergenekon davasında yargılanan ADD'nin yolsuzluk ve usulsüzlükleri 2002 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen bir ihbar dilekçesiyle ortaya çıktı.

Darbe teşebbüsünde bulunmaktan yargılanan Eruygur'un ADD'si hafta sonu Ankara'da Ergenekon mitinglerini yeniden canlandırmayı planlıyor.

Bu mitinge katılımı sağlamak için yapılan çağrılarda hukuksuzluğa ve usulsüzlüğe karşı oldukları beyan ediliyor. Ne ilginçtir ki Ergenekon davasının ek klasörlerinde, kamu yararına statüsü olan bu derneğin vatandaşın bağışladığı paraları, kamu yararına değil, dernek yönetimi yararına usulsüzce harcadıklarına dair belgeler var. Hele bir olay var ki 55 milyar'ın nasıl buharlaştığını anlamak mümkün değil.

ŞİKAYET DİLEKÇESİ ORTAYA ÇIKARDI

Yöneticileri Ergenekon davasında yargılanan ADD'nin yolsuzluk ve usulsüzlükleri 2002 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen bir ihbar dilekçesiyle ortaya çıktı. İhbarda ADD'de yapılan yolsuzluklar uzun uzun anlatılarak inceleme başlatılması isteniyordu.





KANUN VE TÜZÜKLER HİÇE SAYILMIŞ

Ankara valiliği'nin yaptırdığı denetimde derneğin eksiklikleri tek tek ortaya çıktı. Ergenekon davasının ek klasörlerine konulan bu belgeler ADD'nin, dernekler yasası ve tüzükler yokmuş gibi faaliyet yürüttüğünü gösteriyor.

Derneğin usulsüzlükleri kendi denetçilerinin yazdığı raporlarda da net bir şekilde görünüyor. 30 Mayıs 2002'de kaleme alınan bir raporda derneğe ait 29 milyar lira borç tespitinde bulunuluyor. İşin ilginç yanı bu borcu karşılayacak kaynak olarak Kültür Bakanlığı gösteriliyor.

1 DERGİ ABONELİĞİ 15 MİLYAR LİRA

Yine belgelerden Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün 29 Mayıs 2002 tarihinde ADD'nin hesabına 25 milyar TL yatırdığı anlaşılıyor. Bu paranın hangi telif hakkı için yatırıldığı ise bilinmiyor. Kültür Bakanlığı ayrıca ADD'ye dergi abonelik ücreti olarak bir ay sonra 15 milyar lira daha yatırıyor.

ADD'NİN EN BÜYÜK BAĞIŞÇISI AHMET NECDET SEZER

O dönemde Derneğe kaynak ayıran bir başka kurum da Cumhurbaşkanlığı. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2002 yılında ADD'ye Ankara Batıkent'te yaptırılan Ahmet Taner Kışlalı Kültür merkezi için şartlı olarak 20 milyar lira bağışta bulunuyor. Ancak dernek şartlı gelen bu bağışın 16 milyar lirasını kültür merkezi için değil usulsüz olarak yönetim harcamaları için kullanıyor.

İşin garip yanı ise Sezer, yaşanan usulsüzlüklere rağmen sonraki yıllarda da ADD'ye 228 milyar lira daha bağışta bulunuyor.

ERUYGUR'LA ADD VASFINI YİTİRMİŞ

Şener Eruygur'un ADD Başkanı olmasından sonra yapılan denetimlerde ise ortaya çok daha vahim bir tablo çıkıyor. İçişleri Bakanlığı'na bağlı dernek denetçilerinin hazırladığı raporda ADD'nin 1993 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile aldığı kamu yararına çalışan dernek vasfını kaybettiği belirtiliyor.

RAPOR: ADD KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK DEĞİL

Bu incelemede ADD'nin özellikle Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi, kamu yararı amacı dışında siyasi faaliyetlerde bulunduğuna dikkat çekiliyor. Mali kriterlerde ise genel merkezin gelirlerinin en az yarısını kamu yararına harcaması gerektiği halde, ADD'nin bu kriterlere uymadığı ortaya konuluyor.

Usulsüz olarak bağış topladığı da belirlenen ADD Genel Merkezi'nin 2005 yılında kamu yararına hiçbir lira harcamadığı ortaya çıktı. ADD'nin şubelerinde de aynı usulsüzlük tespit edildi. Denetim raporunda ADD'nin kamu yararına çalışan dernek vasfını yitirdiği ve bu imtiyazının geri alınması gerektiği özellikle belirtiliyor.

PARALAR TAKVİM VE AJANDAYLA BUHARLAŞMIŞ

Peki, dernek bu kadar parayı nasıl harcadı? En basit ifadeyle ADD, bir muhasebecinin bile akıl erdiremeyeceği alışverişler yaparak bağışları eritti. Şöyle ki: 2002 yılında derneğe gelir sağlamak için 85 milyar TL'ye takvim ve ajanda bastırılıyor.

Bu takvim ve ajandaların sadece 30 milyar liralık bölümü satılıyor. Stoklarda 55 milyar liralık ajanda ve takvim olması gerekirken sadece 4 milyar 844 milyonluk ajanda ve takvim kaldığı faaliyet raporlarına giriyor. Yani sadece takvim ve ajanda alış verişinde derneğin 55 milyar lirası yok oluyor.

samanyoluhaber



Bu haber 1,095 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs