En Sıcak Konular

Egemen Bağış'tan siyasilere eleştiri

13 Mayıs 2009 21:01 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Keşke Avrupalı liderlerin sözlerini iç siyaset malzemesi için kullanmaya çalışan siyasi liderler, ülkemizin AB'ye yaklaşması için atılması gereken adımlarda da aynı kararlığı gösterseler.'' dedi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantıları için gittiği Madrid'ten akşam saatlerinde yurda dönen Egemen Bağış, Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin AB üyeliği için kararlı tutumunu bir kez daha sergilediklerine işaret eden Bağış, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB Parlamentosu'ndaki seçimler öncesi Türkiye'yi malzeme yapmasını eleştirdi.

Bağış, Sarkozy ve Merkel'in sözlerini anlamakta zorluk çektiğini belirterek, ''AB'nin önemli ülke liderlerinin iç siyaset malzemesi yapmaya kalkıştığı gibi ülkemizde de iç siyaset malzemesi yapmaya çalışanlar beni üzüyor. Keşke bunları içeride kullanmaya çalışan siyasi liderler, ülkemizin AB yaklaşması için atılması gereken adımlarda da aynı kararlığı gösterseler. Vakitlerini Avrupalı liderlerin sözlerine ayıracaklarına Türkiye'nin Avrupa standartlarda bir Anayasa'ya kavuşması, demokrasi, Sendika Kanunu, Çevre Kanunlarına geçebilmesi için TBMM'de işbirliği için aynı kararlığını gösterebilseler. Bu tür kışkırtmaların Türkiye'ye havlu attırmayacağını ne içerdeki ne dışarıdaki direnç odaklarının bizi bu süreçte pes ettirmeyeceğini burada da dile getirdik.'' şeklinde konuştu.

Avrupa kurumlarının hemen hepsine üye olan Türkiye AB 'ye de üye olacağını tekrarlayan Bağış, Madrid'teki temaslarında AB görüşmelerini olumsuz etkileyen Kıbrıs meselesinin de gündeme geldiğini söyledi.

Bağış, ''Özellikle 2004 yılında AB Konseyi'nin aldığı KKTC'ye uygulanan ambargoların kaldırılıp, son verilmesi gerektiğini dile getirdik. Önümüzdeki salı günü Türkiye AB Ortaklık Konseyi toplantısı var. Buraya Dışişleri bakanımız Ahmet Davutoğlu ile birlikte katılıp, Türkiye'nin haklı süreçteki konularını izah edeceğiz.'' dedi.

KKTC'DEKİ AMBARGONUN KALDIRILMASI KOLAY BİR SÜREÇ DEĞİL

Egemen Bağış, KKTC'ye yönelik izolasyonların ne zaman kaldırılabileceği yönündeki bir soru üzerine, bu konularda kesin tarih verilemeyeceğini vurguladı.

Bağış, şunları söyledi: ''Türkiye'nin AB üyelik süreci 1959'da rahmetli Adnan Menderes'in başvurusu ile başlıyor. 50 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Biz bir 50 yıl daha sürmemesini istiyoruz. Ambargolar ne zaman kaldırılır onlara tarih vermek kolay bir süreç değil. AB'de alınan her kararın 27 ülkenin ortak kararı olması gerekiyor. Bunları bir araya getirmek kolay bir süreç değil. AB üyesi ülkeler içerisinde, Türkiye üye olduğu zaman kendi üstünlüklerini yitirecekleri endişesini taşıyan ülkeler var. O çerçevede sabırlı bir şekilde tezlerimizi anlatmaya devam etmemiz lazım. Avrupalılarla yaptığımız görüşmelerde kendilerine hep söylediğimiz bir husus var. Önümüzdeki 20-30 yıllık süreçte Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı ya da kalacağı sorunların yüzde 80'inin çözümü Türkiye'nin tam üyeliği ile gerçekleşecektir. Türkiye, AB için sorun olmak üzere değil sorunu çözmek üzere süreci hızlandıran bir ülkedir. Zamanında İspanya'nın düşünürlerinden Ortega, 'Sorun İspanya'dır çözüm AB'dir' demiş. Bizim AB sürecimizde de tam tersi şu anda. Çözüm Türkiye'dir, sorun AB'dir. Bunu da her vesile ile zaten dile getiriyoruz.''

cihan



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs