En Sıcak Konular

DTP'den temizlenecek arazi için öneri

13 Mayıs 2009 20:29 tsi
TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetleri ile ilgili tasarı hakkında Akın Birdil Meclis'e konuştu.

DTP grubu adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Türkiye'nin; Suriye, İran, Irak, Ermenistan gibi komşularıyla olan sınırlara yasa dışı geçişleri önlemek ve güvenlik gerekçesiyle anti personel kara mayını döşendiğini belirtti. Birdal, Kürtlerin yoğun şekilde yaşadığı söz konusu mayınların bulunduğu illerde çok sayıda ölüm ve sakatlanmanın meydana geldiğini söyledi.

Birdal, mayınlı arazilerin temizlendikten sonra tarımda kullanılmak üzere yöre halkına verilmesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti grubu adına söz alan Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, tasarı hakkında bilgi verdi. Mayınların temizlenmesine ilişkin yapılan ihalelerin CHP'nin başvurusu üzerine Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğunu belirten Açıkalın, tasarıyla sorunun giderileceğini bildirdi.

Açıkalın, sınır ülkelerle komşuluk ilişkilerinin artırılması ile teknolojik imkanların artması nedeniyle de mayınların temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Tasarının hazırlanması ve komisyonlarda görüşülmesi sırasında Milli Savunma Bakanlığından bilgi alınmadığına ilişkin eleştiriler yapıldığını belirten Açıkalın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün Plan ve Bütçe Komisyonuna davet edildiğini, Komisyonda yapılan gizli görüşmede konuyla ilgili üyelerin bilgilendirildiğini söyledi.

Şahsı adına söz alan DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk ise sınırdaki mayınların temizlenmesinin ''yap-işlet-devret'' modelinin başka bir versiyonu olan ''temizle-işlet-devret'' modeliyle yapılmak istendiğini belirtti.

Arazilerin mayınlardan temizlenmesi ile kullanımının ''tek iş'' şeklinde ihale edildiği gerekçesiyle ihalenin iptal edildiğini belirten Öztürk, ''Arazilerin mayınlardan temizlenmesi işi, Milli Savunma Bakanlığı tarafından ihale edilmelidir. Bu arazilerin kullanımı ise ihtiyaç sahibi yöre halkına bırakılmalıdır'' diye konuştu.

-ARAŞTIRMA ÖNERGESİ-

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye-Suriye sınırındaki arazilerin mayınlardan temizlenmesine ilişkin tasarının görüşülmesine geçilmeden önce MHP'nin, yaş sebze ve meyvede yaşanan sorunların belirlenmesi için verilen araştırma önergelerinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.

Önerinin görüşmelerinde söz alan CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Türkiye'nin, patlıcan, biber, salatalık, fındık, kayısı, incir, kiraz, kavun ve karpuz üretiminde AB ülkeleri içinde birinci sırada yer aldığını ancak ihracatta aynı başarının gösterilmediğini söyledi. Kaptan, ''Rakip ülkeler 1 yıl önceden ne satacağının planlamasını yaparken, biz pazar bulamadığımızda, ihraç yapamadığımızda ürün ya dalında kalıyor ya da dökülüyor'' dedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ise daha önce aynı konuda araştırma komisyonu kurulduğunu ve komisyonun raporunda, konuların detaylı şekilde yer aldığını belirtti.

Er, üç mesleğin zor olduğunu ifade ederek, bunları; çiftçilik, çobanlık ve kamyon şoförlüğü olarak sıraladı. Ali Er, ''Çapa sallarsınız, 32 kemiğiniz birden acır'' dedi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de daha önce kurulan komisyona işaret ederek, komisyonun raporunun Genel Kurulda 2007'de görüşüldüğünü anımsattı. Üstün, komisyonun önerilerinin bir kısmının hayata geçirildiğini, diğer önerilerin uygulanması için de zaman tanınması gerektiğini kaydetti.

Görüşmelerin ardından MHP'nin grup önerisi reddedildi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenerek toprakların tarıma açılmasını öngören tasarının görüşmelerine devam ediliyor

aa



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs