Savaş uyarısı geldi | " /> Savaş uyarısı geldi | "/>

En Sıcak Konular

Bu belgeye dikkat: Savaş uyarısı geldi

13 Mayıs 2009 15:53 tsi
Bu belgeye dikkat: Savaş uyarısı geldi Yeni imzalanan bu belge çok konuşulacak!

Rusya yönetimi, önümüzdeki yıllarda ülkeler arasında enerji alanında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların yeni savaşlara yol açabileceği öngörüsünde bulundu.

Kremlin Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in 2020 yılına kadar olan dönemi kapsayan Ulusal Güvenlik Stratejisi Belgesini dün imzaladığı, bu belgenin 1997 yılında kabul edilen belgenin yerini alacağı belirtildi.

Belgede, Rusya'nın ABD ile "eşit ortaklık" arayışı içinde olacağı, ancak ABD'nin doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeyi planladığı "füze kalkanı"nın Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik en önemli tehdidi oluşturduğu ifade ediliyor.

Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditlerin ve Rus hükümetinin 2020 yılına kadarki önceliklerinin sıralandığı strateji belgesinde, "Uluslararası politika uzun vadede Orta Doğu, Barents Denizi ve Kuzey Kutbu, Hazar ve Orta Asya bölgelerinin de dahil olduğu enerji kaynaklarının kontrolü üzerine yoğunlaşacak" deniliyor.

Enerji kaynaklarını elde etme mücadelesinde ortaya çıkan sorunları askeri güç kullanarak çözme çabalarının da göz ardı edilemeyeceği vurgulanan belgede, "Rusya Federasyonu ve müttefiklerinin sınırları yakınındaki mevcut güç dengesi ihlal edilebilir" ifadesine yer verildi.

Belgede, söz konusu "güç dengesi ihlali" hakkında ayrıntılı bir tahlil yapılmadığı gibi herhangi bir ülkeye de özel atıfta bulunulmuyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, daha önce yaptığı açıklamada, Batıyı eski Sovyet cumhuriyetleri üzerinde nüfuzunu genişletmeye çalışmakla suçlamış ve NATO'nun eski Sovyet cumhuriyetleri olan Ukrayna ve Gürcistan'ı üyeliğe alma girişimine sert tepki göstermişti.

Moskova, eski Sovyet cumhuriyetlerindeki doğal gaz boru hatlarının çok büyük bir bölümünün kontrolünü elinde bulunduruyor. Tükettiği gazın yüzde 25'ini Rusya'dan alan AB ülkeleri de Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için alternatif projeler üzerinde çalışıyor.

Rusya'nın ABD ile çıkarları çerçevesinde "eşit ortaklık" için çaba harcayacağı vurgulanan strateji belgesinde, ABD'nin doğu Avrupa'daki "füze kalkanı" planının Rusya'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditlerin ilk sırasında yer aldığı görüşüne yer veriliyor.

Strateji belgesinde Rusya'nın ABD ile "nükleer eşitlik" politikası izleyeceği, ancak Rusya'nın politikasının pragmatik olacağı ve yeni bir silahlanma yarışını dışlayacağı ifade ediliyor.

Hürriyet



Bu haber 1,477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,630 µs