En Sıcak Konular

Bakü tamam da, Moskova?

13 Mayıs 2009 14:56 tsi
Bakü tamam da, Moskova? Ankara, Azeriler’in gönlünü aldı. Mesele kapandı sayabiliriz. Ancak ‘gölgeler’ var. Onlar için de Başbakan Kremlin’e gidiyor. Rusya’ya ‘Gölge yapma, başka ihsan istemez’ denir mi?.. Denmez mi!

Türkiye-Azerbaycan soğukluğuna buz taşıyan ülkelerden biri olarak Rusya’nın ismi kimi zaman aleni kimi zaman zımni olarak hep zikredildi. Aslında Kremlin, iki ülkenin arasını bozmaya çalışmıyor!

Yaptığı, “Batı”nın bölgedeki girişimlerini engellemek. Ama faturanın bir kısmı da bize çıkıyor. Bu yüzden hem Ankara hem de Moskova kendi aralarındaki ilişkilerde çok hassas davranıyor.

Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan-Kafkaslar-Enerji-AFPAK dosyalarının bütünü aslında bir Doğu-Batı çekişmesi yaratıyor. Bu kadar karmaşık denklemlerin içinden kimsenin canını yakmadan ve tabii kendi canımızın yanmasına da izin vermeden çıkmak hüner istiyor.

İşte bu yüzden Başbakan ve kurmayları Azerbaycan’ın ardından Rusya’ya gidecek. Azerilerle konuşulan bir çok konu “aynen” orada da masaya yatırılacak.

Moskova da Türkiye ile ilişkilerini zedeleyecek bir ortama sürüklenmek istemiyor. Bu yüzden Kafkaslar ve enerji konularında Türkiye’nin ismi geçtiğinde hayli esnek davranmaya çalışıyor.

Gürcistan-Ermenistan ve Azerbaycan çizgisinin Batı eksenli bir yola girmesi, Rusya’nın esnekliğini azaltır mı? İşte şimdi bu konu üzerinde tartışılacak. Çünkü Moskova bu ekseni kendi milli güvenliği için riskli bulursa sertleşebilir.

Haliyle dengeleri iyi kurmak gerekiyor. Çünkü bu oyunun ana oyuncularından biri de ABD ve Washington bu bölgeye girmek için hayli kararlı duruyor.

Enerji yolları ve Avrupa ulaşması, AFPAK (Afganistan-Pakistan) önceliğinin bir boyutunun bu bölgeyi bağlaması, Karadeniz çekişmeleri, Kafkasya’nın arka planınnı kapsayan Ortaasya coğrafyasının dağılımı ABD için vazgeçilmez önemde görülüyor.

Tabii büyük güçlerin pozisyonları bu denli net olduğunda, iş biraz arada kalan ülkelere kalıyor. Türkiye’de bu ülkelerin içinde başat olanı. Hatta daha ilerisi, olmazsa olmaz olanı.

Azerbaycan ziyaretinin ardına “yerleştirilen” Rusya gezisinden çıkacak mesajlar tüm bu dosyaların nasıl okunacağını gösterecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,063 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,905 µs