En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Aliyev'a Karabağ teminatı

13 Mayıs 2009 13:31 tsi
Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Zağulba Sarayı'ndaki görüşmenin ardından iki lider basının karşısına geçti.

Zağulba Sarayı'ndaki görüşme TSİ 10.15'de başladı.

İki liderin daha sonra yapılan heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyetinin Türkiye'nin de hassasiyeti olduğunu belirterek, ''İşgal ortadan kalkmadıktan sonra kapıların açılması mümkün değil'' dedi..

İlk olarak söz alan İlham Aliyev, "Birlik ve kardeşlik her iki devlet içinde önceliklidir. Biz bugün genel anlamda birlikte hareket edeceğimiz konuları yeniden gözden geçirdik. Türkiye Azeribaycan arasında iktisadi ve enerji konularında önemli ilişkiler söz konusu. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri çok iyi bir yerdedir. İki müstakil devlet olarak çalışıyoruz." dedi.

Aliyev ayrıca, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmaya devam edilmelidir. Görüşmeler meselelere aydınlık getirdi." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyetinin Türkiye'nin de hassasiyeti olduğunu belirterek, ''İşgal ortadan kalkmadıktan sonra kapıların açılması mümkün değil'' dedi. 

Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zağulba Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, Aliyev ile iki ülke ilişkilerini en geniş anlamda görüşme fırsatı bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Bizim tarihten bu yana birlikteliğimiz tartışılmaz. Buna gölge düşürme gayreti içine girenlere bu buluşmalarımız en güzel cevabı vermiş olacaktır. İkili ilişkilerimizin temelinde, bizim tek millet anlayışımız, iki devlet anlayışımız aynen devam etmektedir. Azerbaycan'ın özellikle Yukarı Karabağ konusundaki hassasiyeti, bizim aynen hassasiyetimizdir. Yukarı Karabağ konusu üzerinde bugüne kadar yapılmış olan bazı spekülasyonları Türkiye olarak, hükümet olarak bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bugüne kadar nasıl kabul edilmediyse, bugün de kabul edilemez, bundan sonra da böyle bir şey asla kabul edilmeyecektir.

Burada sebep-netice ilişkisi söz konusudur. Yukarı Karabağ'ın işgali bir sebeptir, kapıların kapanması bir neticedir. Orası işgal edildiği için Türkiye kapıları kapatmıştır. İşgal ortadan kalkmadıktan sonra kapıların açılması da mümkün değildir. Bunu çok açık net bir çok yerde ifade ettiğim gibi Bakü'de de bugün ifade etmiş oluyorum.

Atılması gereken diğer adım; Minsk sürecinin üçlüsü ABD, Rusya, Fransa 18 yıldır süren bu müzakereleri de süratlendirmesi ve bir an önce neticeye gidilmesidir. Burada da nihai karar değerli kardeşim Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın yapacakları görüşmelerle bir yere varılması konusudur. Ondan sonra bize de görev düşüyorsa, biz de üzerimize düşen görevimizi yaparız.''

Erdoğan, "Enerji konusunda birlikte önemli projemiz var. Birlikte pek çok alanada çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

SORULARA CEVAP

Azeri bir medya mensubunun sorduğu soruya cevap veren Erdoğan, "Eğer önceki konuşmalarımı takip etmiş olsaydınız bugün bana bu soruyu sormazdınız. Ben ülkemde yaptığım grup konuşmamda açık bir şekilde ifade ettim. Ermenistan'ın Dağlık Karabağı işgal etmesi sonucu Türkiye sınır kapılarını kapatmıştır. Bugün sınır kapılarının açılmasının tek yolu bölgede işgalin son bulmasıdır. Bu bu kadar açıktır." şeklinde konuştu.

Türk basın mensuplarının cevaptan tatmin olup olmadığı yönündeki  İlham Aliyev'e yönelttiği soruya çok net cevap verdi.

ALİYEV'İ İKNA EDEN SÖZLER

Aliyev, "Bu değerli kardeşimin verdiği cevap benim için fazlasıyla yeterlidir. Bundan daha açık bir cevap olamaz. Değerli kardeşim Sayın Başbakan'ın verdiği cevap beni fazlasıyla tatmin etmiştir. Bu açıklamanın ardından hiç bir şüpheye kaygıya yer kalmamıştır. Bu konuda hiç bir şüphem yoktur." dedi.

İlham Aliyev, Rusya Azerbaycan yakınlaşmasını "Azeri-Rus münasebetlerinin büyük tarihi var. Biz ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz." diyerek yanıt verdi.

Aliyev, doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı konusunda da, "Doğalgazda fiyat değişimi petrol fiyatlarına bağlıdır. Zaman içinde fiyat değerlendirilmesi yapılır. Bunu bölgedeki meselelerle bağlamak yanlış olacaktır. Enerji alanında sürdürülen çalışmalar geliştirilerek devam edilmelidir. " diyerek sözlerini tamamladı.

Erdoğan da, Bu noktada doğalgaz fiyatının adil olmadığını ve bunu yeniden görüşeceklerini söyledi.

İKİLİ GÖRÜŞME ÖNCESİ SÖZLER

BAŞBAKAN ERDOĞAN: TÜRKİYE-AZERBAYCAN ARASINDA 'TEK MİLLET İKİ DEVLET' ANLAYIŞININ GELECEĞE TAŞINMASINA YÖNELİK BİZİM BİRLİĞİMİZİ, BERABERLİĞİMİZİ, DAYANIŞMAMIZI, SAĞDAN SOLDAN GELEBİLECEK HERHANGİ BİR BİZE AİT OLMAYAN DÜŞÜNCE BOZAMAZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasındaki ikili görüşme sona erdi.

Zağulba Sarayı'ndaki görüşme, yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi. İki lider heyetler arası görüşme başlangıcında kısa birer açıklama yaptı.

Aliyev, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığını belirterek, ''Türkiye ile Azerbaycan ilişkileri yüksek seviyededir'' dedi.

Başbakan Erdoğan da görüşmede, iki ülke ilişkilerinin değerlendirildiğini anlattı. İlişkilerin her geçen gün daha ileri gittiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Görüşmemizde, bu ilişkilerimizin her geçen gün daha ileriye gittiğini gördük. Bunu yeniden teyit ettik, tescil ettik. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte, bundan sonra çok daha farklı bir şekilde gelişecektir. Bölgesel sorunları da değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle bölgede enerji konusundaki, Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkileri değerlendirme imkanımız oldu.

Bunlarla birlikte, Türkiye-Azerbaycan arasında 'tek millet iki devlet' anlayışının geleceğe taşınmasına yönelik bizim birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı, sağdan soldan gelebilecek herhangi bir bize ait olmayan düşünce bozamaz. Bu tür fitne odaklarına, fesat odaklarına hiçbir zaman fırsat veremeyiz, vermemeliyiz. Bu konudaki düşüncelerimizi paylaşmanın mutluluğu içerisinde olduk. İnanıyorum ki bütün bakan arkadaşlarımla beraber, bu adımları karşılıklı atarak, bu çalışmaları daha da hızlandırarak, bu adımları atacağız.''

Haber 7

 



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs