En Sıcak Konular

Sadece boru değilmiş

13 Mayıs 2009 12:12 tsi
Sadece boru değilmiş Lav silahı tartışmasında son nokta: Boş Law silahı 'BORU' değilmiş...

Lav, içinde kendi mühimmatını taşıyan tek atımlık bir silahtır, kesinlikle mühimmat değildir. Literatürdeki kitaplarda da mühimmat olarak geçmez.Bir silah olan lava özel numara verilmemesi yanlış bir uygulamadır.Ayrıntıya girmeyeyim ama silah/mühimmat farkı asıl olarak yakalanan kişinin ceza hukuku karşısındaki durumu açısından önemlidir

Boş lav (law) silahının bir işe yaramayacağı iddiası önceleri basında tek tük dile getirilse de 29 Nisan'daki Genelkurmay Başkanı'nın basın toplantısında, üstelik de silah eşliğinde (paşamız mühimmat dese de lav bir silahtır...) en yetkili ağızdan açıklandı. Kimi köşelerde hemen sahiplenilen bu iddia dalga dalga yayıldı ve ardından ana muhalefet partisi lideri tarafından da savunulur hale geldi.

Genelkurmay Başkanı "korkmayın boş" deyip gülümseyerek, ilgili ve bilgili gazetecileri de rahatlattı basın toplantısında. Silahın soruşturmadaki etkisini, delil olarak kullanımını tartışmalı hale getirecek iki açıklamada bulundu: Önce "Bu boş lavın kullanım olanağı yok, kullanamazsınız. Ben bu soruyu soruyorum, tabii yargıya gitmiş bir olaydır, bunu gömenler bu beş tane boş lavı niye gömdüler? Ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bunu sormaya hakkım var mı? Var" dedi. İkinci olarak da, "Lavın mühimmat olduğunu, bir mühimmatın sadece bir kez kullanılıp atılacağını, mühimmatların özel numaraları değil toplu numaraları olduğunu" söyledi.

Önce boş lav silahı konusunu ele alalım. Boş bir lav madem işe yaramaz bir şeydir neden her gün yüzlercesi (binlercesi...) ordumuzun eğitim alanlarında yer alıyor? Cevabı basit: Eğitim için! Ama anlaşılması neden bu kadar zor ve anlamakta güçlük çekiyor paşamız ben de anlamıyorum.

 

 



Üretiminden yıllar sonra 1970'lerin başından beri ordumuzda kullanılmaya başlayan lav silahı ağır, taşıması zor, kullanımı için birden çok kişi gerektiren tanksavar silahlarına alternatif olarak geliştirilmiş hafif, tek atımlık ve tek kişinin taşıyabileceği etkili bir silahtır. İç içe geçmiş iki boru ve içindeki roketten (mühimmat!) oluşan silah, boruların ters yönde çekilmesiyle uzun bir boru haline getirilerek kurulur. Eğer borular son raddesine dek çekilmezse (bu raddeyi gösteren bir çizgisi de vardır) devre tamamlanmadığı için silahın ateşleme tertibatının çalışmaması silahın önemli bir özelliğidir. Eğitimlerde de en çok bu hususa dikkat edilir(di). Kıbrıs harekâtında ehil olmayan ellerde silahın sırf bu nedenle (bir santim daha fazla çekilemediği için...) kullanılamadığı bilinmektedir. Silahın bir nişangâhı ve baskıyla çalışan bir de tetik tertibatı vardır. Yani silahı kullanabilmek için eğitim şarttır... Eğitim için de boş lav silahı şarttır!

 

Ayrıca boş lav silahına basit bir namlucuk takılarak (zamanında her piyade bölüğünde vardı...) ateşleme sırasında çıkardığı sesle, hedefe ulaşan kartuş mermisiyle dolu bir lav silahı gibi daha sahici bir eğitim yapılabilir.

Ülkemizde yıllardan beri birçok cinayetin, katliamın çeşitli yerlerde hatta kamplarda silah 'eğitimi' alan kişilerce işlendiği, örneğin Hrant Dink'in katillerinin, Zirve katliamı sanıklarının kurusıkı (yoksa sahici mi?) tabancalarla kendilerini 'eğittikleri' (yoksa eğitildikler mi?) biliniyor. Bu açıdan bakıldığında toprakaltından çıkan boş lav silahları da pekâlâ böyle bir eğitim için, "eleman" yetiştirmek için kullanılabilir.

Paşamızın "lavın bir silah değil bir mühimmat olduğu" iddiası ise hayli düşündürücü. Yakalanan şeyin silah mı mühimmat mı olduğunun ölçüsü sizin ona özel numara verip vermemeniz değildir. Tetik tertibatı ve nişangâh bir silahı tanımlayan temel özelliklerden birkaçıdır. Lav, içinde kendi mühimmatını taşıyan tek atımlık bir silahtır, kesinlikle mühimmat değildir. Literatürdeki kitaplarda da (hatta yıllar önceki Kara Harb Okulu eğitim kitaplarında da!) mühimmat olarak geçmez. Bir silah olan lava özel numara verilmemesi yanlış bir uygulamadır. Ayrıntıya girmeyeyim ama silah/mühimmat farkı asıl olarak yakalanan kişinin ceza hukuku karşısındaki durumu açısından önemlidir.

Genelkurmay'ın olağan basın toplantısında Genelkurmay Başkanı'nın kamuoyunu yönlendiren lav silahı iddialarının yanlışlığı hakkında soru soracak, açıklama isteyecek kimse çıkar mı bilinmez ama, en azından boş da olsa bir silahtan, o silahın önemsiz gösterilme gayretinden, hatta sarakaya alınmasından her zaman endişe edilmelidir.

Sezer Atmaca/Radikal



Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,185 µs