en derin iki uydusu nereye bakıyor | " /> en derin iki uydusu nereye bakıyor | "/>

En Sıcak Konular

NASA'nın en derin iki uydusu nereye bakıyor

12 Mayıs 2009 13:07 tsi
NASA'nın en derin iki uydusu nereye bakıyor Planck ve Herschel uyduları perşembe günü Fransız Guyanası'ndan fırlatılacak.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) işbirliğiyle üretilen iki uydu, evrenin oluşumunu araştırmak amacıyla uzaya fırlatılacak. Fransız Guyanası'ndan perşembe günü yolculuğa çıkacak uydulardan Planck, kâinatın ilk evresini anlamaya çalışacak. Herschel ise yıldızların oluşumunu inceleyecek.

Kourou uzay üssünden Ariane-5 roke tiyle uzaya gönderilecek uydular, evrenin ilk zamanki şartlarını mercek altına alabilmek için Dünya'dan 1,5 milyon km uzakta Güneş'in aksi istikametinde 'mevzilenecek'. Bu sayede Dünya'nın gölgesi üzerlerine düşmeyecek ve mutlak sıfıra (eksi 273 santigrat derece) yakın ortamda çalışacak. 3,5 metre çapında aynası bulunan Herschel, molekül bulutlarına bakarak, genç yıldızların oluşumunu belgeleyecek. Birçok astronom, üç yıl ömür biçilen Herschel'in bu süre zarfında yollayacağı bilgilerden yararlanacak.

Planck de kâinatın Büyük Patlama'yla doğumundan yaklaşık 380 bin yıl sonra yayılan ilk 'fosil' ışınlarını çözmeye çalışacak. Bu ışınımdaki dalgalanmaları milyonda bir derece hassasiyetiyle tespit edebilecek kapasiteye sahip Planck, 'kozmik ışınım haritasını' çıkaracak. Harita; evren geometrisi, evrenin genişleme hızı ve nihayetinde evrenin kendi üzerine muhtemel çöküşü (Büyük Çöküş), karanlık maddenin tabiatı ve miktarı gibi konuların daha iyi anlaşılmasına imkan verecek.

15 ay görev yapacak olan Planck, selefi WMAP'ın ancak 450 yılda toplayabileceği bilgiyi bir yıl içinde toplayacak. Araştırma 1,6 milyar Euro'ya mal olacak.



Bu haber 1,452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,860 µs