Kürt sorunu için pratik öneriler | " /> Kürt sorunu için pratik öneriler | "/>

En Sıcak Konular

Kürt sorunu için pratik öneriler

12 Mayıs 2009 11:00 tsi
Kürt sorunu için pratik öneriler Taraf gazetesi, Kürt sorununun çözümü için en pratik güven arttırıcı önlemleri sordu. Uzmanlar "kendi küçük etkisi büyük" adımları sıraladı. İşte o öneriler...

Türkiye, Kürt meselesini tartışırken Taraf, barış yolundaki en pratik güven artırıcı önlemleri sordu. Uzmanlar “kendi küçük etkisi büyük” adımları sıraladı.

İŞTE O ÖNERİLER

- Başbakan DTP lideri Türk ile görüşsün.

- Kürtçe yer isimleri iade edilsin.

- Yasaklı ekim alanları tarıma açılsın.

- Cezaevlerindeki görüşte Kürtçe yasağı kalksın.

- Korucu alımı durdurulsun.

- Kürt basını üzerindeki baskılar kalksın.

- Üniversitelerde Kürt Enstitüleri kurulsun.

- Üniversitelerde seçmeli Kürtçe dersi konulması.

- TRT Şeş’e yasal güvence getirilsin.

- Seçimde Kürtçe siyasi propaganda yasağı kalksın.

- Kürtçe vaaz serbest kalsın.

- Öcalan’ın cezaevi koşulları iyileştirilsin.

- Devlet tiyatrolarında Kürtçe oyun sergilensin.

- Arıcıların güvenlik gerekçesiyle yer değiştirilmesinin engellenmesi durdurulsun.

- Dağlardaki ‘milliyetçi sloganlar’ silinsin.

- Bölgeye Kürtçe bilen personel atansın.

- 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkenceler için devlet özür dilesin.

- Operasyonlarda ölen PKK’lıların cenazeleri ailelerine verilsin.

- Operasyonlara ara verilsin, PKK’nın da mayınlı tuzaklar kurmaktan ve saldırılardan vazgeçmesi.

- Bölgedeki mayınların temizlenmesine hız verilmesi.

- Terör ve Terörle Mücadele’den doğan zararların karışlanması hakkındaki kanuna başvuru süresi uzatılsın.

 Cumhurbaşkanı Gül’ün, Kürt sorunu için “İyi şeyler olacak” sözlerinden sonra Başbakan Erdoğan da çözüm için sembolik adımların atılabileceğini söyledi. Taraf, atılması gereken adımları siyasetçilere, aydınlara ve akademisyenlere sordu.

Türkiye’nin son 30 yılı, binlerce askerin şehit edilmesine, köylerin boşaltılmasına, sivil insanların katledilmesine, göçe, drama ve 20 bini aşkın PKK’lının öldürülmesine tanıklık etti. İktidara gelen her hükümet farklı yaklaşımlarla soruna çözüm aradıysa da geçen 30 yılda Kürt sorunu hep gündemin ilk sıralarında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,Prag’dan dönerken kendisini izleyen gazetecilere, “İster terör, ister Güneydoğu, ister Kürt meselesi deyin, bu, Türkiye’nin en önemli meselesidir ve halledilmesi lazım. O yüzden iyi şeylerin olacağına inanıyorum. Bir fırsat var, fırsatın kaçmaması lazım” dedi.

Başbakan Erdoğan ise görüştüğü Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan’a süren çalışmalarla ilgili çeşitli işaretler verdi. Berkan, bunları dünkü köşesinde yazdı. Erdoğan’ın DTP’li Ahmet Türk’ün randevu talebine olumlu yanıt verebileceğini yazan Berkan, atılacak adımlar arasında Kürtçe köy isimlerinin geri verilmesi, özel televizyonlardan Kürtçe yayında süre sınırlamasının kaldırılması gibi unsurların bulunabileceğini aktardı.

DTP: ÖNCE DİYALOG

Taraf, atılabilecek ilk adımların neler olabileceğini DTP ve AKP milletvekilleri ile eski siyasetçilere sordu. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, öncelikle çatışmazlık ortamının sağlanmasını isterken, Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise ilk iş olarak Başbakan Erdoğan’ın DTP’nin görüşme talebine olumlu yanıt vermesini istedi. Kaplan ve Birdal, ‘Anayasal reformu, dil ve kültür yasaklarının kaldırılması ve hakların güvenceye bağlanması. Bölgesel dengesizlikle ilgili sosyo-ekonomik ayrı bir proje. Eve  dönüşlerin sağlanması, demokratik bir seçim sistemi  ve siyasi partiler yasasının çıkarılması’ talebini dile getirdi. Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ise PKK ve Abdullah Öcalan’ın muhatap alınması gerektiğini savundu.

AKP: PKK SİLAH BIRAKMALI

AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ise öncelikli olarak PKK’nın şartsız silah bırakması gerektiğini söyledi. Kurt’un önerileri şöyle: “Sivil, demorratik bir anayasa gerekir. İkicisi acilen örgütün kayıtsız şartsız silahlı hareketi bıraktığını ilan etmesi gerekiyor. DTP’nin sivil, demokratik, özgür irade gösteren bir parti olduğunu gösterip, bunu temellendirdiğini ve özgür iradesinde yetkin olduğunu ortaya koyması gerekir. Bütün bunlarla birlikte Türkiye’deki demokratik, duyarlı, aydın ve özgürlükçü kamuoyunun, sivil platformların da güçlü bir şekilde toplumun ayrışmasına neden olan, iki toplumun arasındaki tanımamışlığı ortadan kaldıracak etkinliklere yönelmesi, gönül köprüleri kuracak etkinlikleri hayata geçirmesi gerekiyor.”

AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, sadece Kürtler üzerinden değil tüm etnisiteleri kapsayacak bir anayasal vatandaşlığın teminat altına alınmasını isterken, AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, ise şu önerilerde bulundu: “Kürlerin de bu ülkede birinci sınıf vatandaş olduğunu kabul etmemiz, onların da bu ülkede yaşama hakları, anadilleriyle konuşma hakları olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Onları bizden ayıran, öteki yapan, dışsallaştıran ne kadar faktör varsa bunlara bakıp, bu faktörleri ortadan kaldırmalıyız. Dağdakilerden teröre bulaştırılmamış olanların mevcut yasaları kolaylıklar sağlayarak dönüşleri sağlanabilir. Bölgesel kalkınma için sosyo-ekonomik reformlar gerekiyor. Tarımı ortaya çıkarabilmek için sulama kanallarının yapılması lazım.”

Kaynak: Taraf Gazetesi

 



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs