En Sıcak Konular

Korsan parası hangi örgüte gidiyor?

12 Mayıs 2009 09:35 tsi
Korsan parası hangi örgüte gidiyor?

17 ilde 31 Milyon TL değerinde korsan ürün yakalandı. Ürünleri teşhiri için Emniyet'in çağrısına sadece iki sanatçı uydu. Şafak Sezer, korsana ödenen paranın nereye gittiğini hatırlattı.

İstanbul ile birlikte 17 ilde yapılan korsan CD operasyonunda şebekenin yapılanması hayrete düşürdü. Şebeke liderine bağlı olarak çalışan korsan CD'ciler bir internet sitesini sipariş alma ve üyeleri yönlendirme aracı olarak kullandıkları ortaya çıktı.

6 ay önce Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri korsan ürün şebekesine ilişkin ipucuna ulaştı. Son operasyonda elde edilen bazı bilgilerin değerlendirilmesiyle ipucu yakalayan polisler, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü teknik Takip biriminden yardım istedi. Takip altına alınan bazı kişilerin bir internet sitesi ile bağlantı kurduğunu ve bu adres aracılığıyla sipariş verdikleri belirlendi.

İstanbul'da Üsküdar, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih, Bahçelievler gibi ilçelerle birlikte Ankara, İzmir, Mardin, Hakkari, Şırnak gibi illerde operasyon yapıldı. Çok sayıda polisin katıldığı baskınlarda aralarında şebekenin Lideri Mehmet B. ve koordinatörlerin de bulunduğu 29 kişi yakalandı. Operasyonda 8 milyon 500 bin adet korsan CD ele geçti.  

Bilgisayarlarda çoğaltılarak kartonetleri yerleştirilen CD'lerin, korsancılara maliyetinin 45 kuruş olduğu tespit edildi. 45 kuruşa CD ve film kopyalama işlemini gerçekleştiren korsancıların bu filmleri 3 liraya sattıkları, ancak bazı kampanyalı satışlarda bu rakamların 5, 7 ve 10 liraya kadar yükseldiği tespit edildi.

-  SADECE ALİ RIZA BİNBOĞA VE  ŞAFAK SEZER GELDİ -

Emniyet müdürlüğünde yapılan açıklamaya bir çok sanatçı ve şarkıcı davet edilmesine rağmen sadece Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa ile oyuncu Şafak Sezer katıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine gelen sanatçı Şafak Sezer, bahçeye kurulan çadırda sergilenen materyalleri inceledi.

Sezer, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerine teşekkür ettiğini belirterek, ''Şu elimde gördüğünüz 3 CD, benim hayatımın ve çocuklarımın parasıdır. Bunları gasp eden, hırsızlık eden çetelerin çökertilmesi bizim için büyük bir onurdur'' dedi.

Yaptıkları filmlerin yaklaşık 2 yıllık bir emeğin ürünü olduğu ifade Sezer, sinemada kendilerinin bu savaşı verirken, filmin korsanı çıktığında kahrolduklarını belirtti.

Bir gazetecinin ''Korsan yayıncılara bir mesajınız var mı?'' diye sorduğu Sezer, ''Onurlu bir hayat sürmelerini istiyorum. Daha onurlu bir şekilde yaşasınlar. Onların da belki çocukları var, onların da aileleri var. Daha onurlu para kazansınlar. İnsanlar bu CD'leri alıyor, ama bu paralar başka bir tarafa gidiyor. Yakında zaten emniyet müdürümüz Celalettin Cerrah açıklamasını yapar. Aldığınız CD'lerin belki de size silah olarak geri döneceğini bilmiyorsunuz. Bu para başka bir örgüte gidiyor'' diye konuştu.

Korsan yayıncılar kadar para kazanamadıklarını belirten Sezer, ''Bunun zaten maliyeti yok. İnsanlarda korsanı nasıl olsa çıkacak beklentisi var. En güzeli korsan kitap, CD ve DVD almamak. Emniyet raporlarına göre 'Kutsal Damacana' filmi 15 milyon kişi tarafından indirilmiş. Filmin gişesi 900 bin. Bu 5 yıldızlık bir operasyondur. Eğer bir korsan yakalarsam affı yok'' dedi.

-MESAM BAŞKANI BİNBOĞA-

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa da korsanla mücadele yasasının çıkmasının ardından emniyet yetkililerinin müthiş bir çaba sergilediğini belirterek, ''Bu manzara, ülkemizin dışarıda korsan bir ülke olarak anılmasının gerçek bir kanıtıdır. Bu ülkeyi bu ayıptan kurtarmak zorundayız. Bu ayıp bize yakışmıyor'' dedi.

Müzik sektörünün artık yok olduğunu söyleyen Binboğa, şöyle devam etti:

''Besteci arkadaşlarımız artık beste yapmıyor. O besteleri yapıp başka illegal durumlara rant sağlamak istemiyor. Devlet kendini bu konuda iyice örgütlemek için geçen yıl AB uyum yasaları çerçevesinde Avrupa'da korsanla nasıl mücadele edildiğini araştırdı. Şu anda 700 tane korsanla mücadele için eğitilen polisimiz var. Burada çok fazla sanatçı arkadaşımın olmasını arzuluyorum. Canı yanan arkadaşlarımın en azından burada bir teşekkür etmesini bekliyorum. Korsan olarak aldığınız her ürünün arkasında, bir bestecinin gözyaşı vardır. Buna sebep olmayın.''

Öte yandan, İstanbul'un 15 ayrı ilçesinde korsan film, müzik, bilgisayar oyunu ve bilgisayar programı satan kişilere yönelik düzenlenen başka bir operasyonda da toplam 550 bin korsan materyalin ele geçirildiği bildirildi.Piyasa değeri 31 milyon lira olan korsan cd'lerin orijinalinin değeri ise 100 milyon lira...

ajanslar



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,659 µs