gaz sancısı bitti | " /> gaz sancısı bitti | "/>

En Sıcak Konular

AB'nin gaz sancısı bitti

12 Mayıs 2009 09:17 tsi
AB'nin gaz sancısı bitti Prag Zirvesi'nde Nabucco konusunda Türkiye ile varılan mutabakat, Avrupa'da dikkat çekti.

Nabucco'da imzalar 25 Haziran'da atılıyor

Nabucco Projesi'ne ilişkin çığır açacak anlaşma 25 Haziran'da Ankara'da imzalanacak. Yabancı gazeteler bu habere, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gaz mutabakatı, Rusya'nın sıkboğaz politikasını bozdu" yorumuyla duyurdu


Prag Zirvesi'nde Nabucco konusunda Türkiye ile varılan mutabakat, Avrupa'da dikkat çekti. İngiliz The Guardian gazetesi, "çığır açıcı" olarak nitelediği anlaşmanın 25 Haziran'da Ankara'da imzalanacağını belirterek, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gaz mutabakatı, Rus sıkboğazını bozdu" yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan Avrupa Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs da, Türkiye'nin yüzde 15'lik talebinden vazgeçildiğini söylerken, "Maliyete dayalı bir geçiş konusunda mutabık kaldık. Sonuçlandırmaya yakınız" diye konuştu.

SIKBOĞAZ POLİTİKASI...

Prag zirvesini düzenleyen üst düzey bir Çek yetkilisi ise, müzakereleri "İstanbul'daki bir pazaryerinde yapılan pazarlığa" benzetti. İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye'nin, Prag Zirvesi'nde AB'nin Rus gazına olan bağımlığını azaltacak Nabucco boru hattına ilişkin ortak bildiriye imza atmasının projenin gerçekleşmesi açısından taşıdığı önemi geniş bir haberde değerlendirirdi. "Gaz mutabakatı, Rusya'nın sıkboğaz politikasını bozdu" yorumunu yapan gazete, "Üst düzey AB yetkililerine göre, bir yıllık tıkanıklıktan sonra Avrupa Birliği ve Türkiye, Hazar havzasında potansiyel bir enerji bolluğunun kilidini çözecek çığır açıcı bir gaz boru hattı anlaşmasına vardı" diye yazdı.

GÜL GÜVENCE VERDİ

The Guardian, Avrupa Komisyonu'nun Enerji'den Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs'ın "Yüzde 15'lik talepten vazgeçildi" sözlerini aktardı. Gazeteye konuşan Piebalgs, "Maliyete dayalı bir geçiş konusunda mutabık kaldık. Sonuçlandırmaya yakınız" diye konuştu. Gazete, bölgedeki bir AB Temsilcisi'nin anlaşmanın henüz sonuçlanmadığını belirterek, ihtiyatlı bir tutum takındığını ancak AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine, anlaşmanın birkaç hafta içinde imzalanacağı güvencesini verdiğini anlattığını kaydetti.

TÜRK LİDERLE İLERLEME

İngiliz gazetesi, Türkiye'nin Nabucco anlaşmasının enerji başlığının açılmasına bağlayıp bağlamadığına ilişkin tartışmalarına ilişkin de, "Türk lideri, anlaşma ile Ankara'nın AB üyeliği için Brüksel ile sürdürdüğü müzakerelerde ilerleme arasında dolaylı bir bağ kurdu" diye yazdı.


Ankara çok sert bir pazarlık yaptı

Haberde, Türkiye'nin müzakerelerindeki tutumu değerlendirilirken de "Ankara çok sert bir pazarlık yaptı ve pompalanacak gazdan bir 'vergi' almakta ısrar etti ve gazın yüzde 15'inin indirimli fiyatlardan kendisine verilmesini talep etti. AB yetkilileri ve boruhattı döşeyecek altı şirketten oluşan konsorsiyum ise, bunun Nabucco'nun finansal açıdan uygulanabilir bir proje olmasını engelleyeceğini söylüyor" denildi. Haberde üst düzey bir AB yetkilisinin anlaşmanın önemine atfen sarfettiği "Türkler, bizim istediğimizi kabul etti. Herhangi bir koşul yok" sözlerine de dikkat çekildi. The Guardian, boru hattının yarısından fazlasının geçeceği Türkiye'nin, Avrupa'ya enerji sağlanmasında bekçi haline geleceğini yazdı.

yenişafak



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,515 µs