Papa'ya boykot | " /> Papa'ya boykot | "/>

En Sıcak Konular

İsrail'den Papa'ya boykot

12 Mayıs 2009 08:19 tsi
İsrail'den Papa'ya boykot 16. Benedictus İsrail’de devlet töreniyle karşılanırken, hahambaşılar ve meclis başkanı Katolik lideri boykot etti

Ortadoğu gezisinin ikinci ayağı İsrail’e dün geçen Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedictus, Tel Aviv’deki Ben Gurion havaalanında devlet töreniyle karşılanmasına rağmen, 2 hahambaşı ile İsrail meclisi başkanı törende yer almadı.

Papayı havaalanında Cumhurbaşkanı Şimon Peres devlet töreniyle karşıladı. Törende Başbakan Binyamin Netanyahu, Vatikan, Hristiyan, Müslüman ve Dürzi dini toplum liderleri ve diğer protokol üyeleri bulundu. Meclis Başkanı Reuven Rivlin ile hahambaşları Şlomo Amar ve Yona Metzger törende yer almadı. Rivlin Papa ile Kudüs’teki Soykırım Anıt ve Müzesi’ni ziyareti sırasında kısa bir süre için bir araya geldi. Rivlin, “Papayı boykot etmediğini, ancak kendi programındaki önceliklere göre davrandığını” belirtti.

Karşılamada bulunmayan Aşkenazi ve Sefarad Hahambaşları Şlomo Avar ile Yona Metzger’in Papa’yla 4 ayrı toplantıya davet edildikleri ancak şimdilik birine katılacaklarını bildirdikleri ifade edildi.

2. Dünya Savaşı’nda Katolik dünyasının liderliğini yapan Papa 12. Pius’a azizlik mertebesinin verilmesi, İsrail-Vatikan ilişkilerinde gerilime neden olmuştu. Kudüs’teki Yad Vaşem Müzesi’nde Papa 12. Pius’un fotoğrafının yanında, “Papa’nın Yahudilerin maruz kaldığı Nazi soykırımını engellemek için hiçbir girişimde bulunmadığı” ifadesi yer alıyor.

Filistin devleti istedi
Kutsal Topraklara 5 günlük ziyarette bulunan Papa 16. Benedictus, “bilhassa barış için dua edeceğini” söyledi. Ben Gurion Havalimanı’nda bir konuşma yapan Papa, İsrail-Filistin sorunu hakkında, “kendi yurtlarında ve sınırları içinde çözüm” çağrısında bulundu. Hıristiyanların İsrail ile Filistin arasında barış sağlanmasına yardımcı olabileceklerini ifade eden Papa, Yahudi soykırımına da değinerek, ziyareti sırasında soykırımda ölen 6 milyon Yahudi’nin hatırasını saygıyla anma fırsatına sahip olacağını belirtti. 

Filistinli şeyh kızdırdı
Öte yandan Papa, farklı din liderleriyle bir araya geldiği bir toplantı sırasında “Hıristiyan ve Müslümanları, İsrail’e karşı birleşmeye çağıran” Filistinli Şeyh Taysir El Tamimi’ye tepki olarak sözkonusu toplantıyı erken terk etti.
El Tamimi’nin İsrail’i ağır bir biçimde eleştirdiği konuşmasının ardından Papa, dini liderlerin getirdikleri hediyeleri kendisine vermelerini beklemeden toplantıdan ayrıldı.

Milliyet



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs