kriz | " /> kriz | "/>

En Sıcak Konular

Jandarma ile BOTAŞ arasında kriz

12 Mayıs 2009 08:14 tsi
Jandarma ile BOTAŞ arasında kriz 
Türkiye'nin en önemli uluslararası projelerinden olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın güvenliği, Jandarma ile BOTAŞ arasında tartışma konusu oldu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattını koruyan Jandarma Genel Komutanlığı, artan terör eylemlerini gerekçe göstererek BOTAŞ'tan termal kamera, silahlar için gece görüş dürbünü ve mayın tarayıcı istedi. Hat üzerindeki sabit tesislerde görevli özel güvenlik görevlilerinin de kısa ve uzun namlulu silahlarla donatılması talep ediliyor.

Türkiye'nin en önemli uluslararası projelerinden olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın güvenliği, Jandarma ile BOTAŞ arasında tartışma konusu oldu. Hattın Türkiye bölümünün güvenliğini sağlayan Jandarma Genel Komutanlığı, artan terör eylemlerini gerekçe göstererek BOTAŞ'tan termal kamera, silahlar için gece görüş dürbünü ve mayın tarayıcı istedi. BOTAŞ ise hattın uluslararası proje özelliği taşıması sebebiyle masrafların Hazine tarafından karşılanması gerektiği cevabını verdi. Her iki kurumun fikir birliğine varamaması üzerine Enerji Bakanlığı'nda konuyla ilgili bir toplantı yapıldı. Bakanlık, Türkiye için büyük önem taşıyan BTC boru hattı güvenliğine yönelik gerekli önlemlerin acil olarak alınmasına ve bütün masrafların da BOTAŞ tarafından karşılanmasına karar verdi.

2008 yılı Aralık ayında artan terör olayları üzerine Jandarma, BOTAŞ'a bir yazı yazarak, "Termal kamera, silah dürbünü, mayın dedektörü, gece görüş tüfek dürbünü, koruyucu yelek ve başlık" talebinde bulundu. Bunun yanı sıra BTC boru hattı üzerindeki sabit tesislerde görevli özel güvenlik görevlilerinin kısa ve uzun namlulu silahlarla donatılması istendi. Yazıda hattın güvenliği için yeni bir öneride bulunuluyordu. Özellikle blok vana istasyonlarının, Azerbaycan ve Gürcistan'da olduğu gibi beton duvarlarla çevrilerek, etrafının ve üzerinin çelik tel ile kapatılması tavsiye edildi. İstasyonlara darbelere karşın dayanıklı çelik kapılar takılması ve kapalı devre kamera sistemleri tesis edilmesi önerildi. Hattın güvenlik giderlerinin sürekli artması üzerine şubat ayı başındaki toplantısında konuyu görüşen BOTAŞ Yönetim Kurulu, Türkiye'nin projeyle ilgili yaptığı hükümetlerarası anlaşmaya göre güvenlikle ilgili tüm masrafların hükümete ait olduğu kararını aldı. Karara göre, güvenlik masraflarının milli bütçeden karşılanması için Hazine Müsteşarlığı başta olmak üzere gerekli tüm kuruluşlarla temasa geçilerek harcamaların bedeli talep edilecekti. Aynı kararla Jandarma Genel Komutanlığı ile güvenlik protokolü ve diğer konular için BOTAŞ International Limited Şirketi (BIL) yetkili kılındı. Jandarma Genel Komutanlığı ile BOTAŞ (BIL) arasında yaşanan hattın güvenliğinin sağlanması için gerekli ekipmanın karşılanması tartışmalarına Enerji Bakanlığı son noktayı koydu. Jandarma'nın talebi ve BIL'ın başvurusu üzerine konuyu görüşen Bakanlık, masrafların hattın Türkiye tarafını işleten BOTAŞ'ın şirketi BIL tarafından karşılanmasına karar verdi. Bakanlığın kararında hattın güvenliği için alınması gereken ilave tedbirlerin hızla hayata geçirilmesi istendi.

Azeri petrollerini dünya pazarlarına taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye topraklarından geçiyor. Hattın Türkiye tarafı işletmesini yine BOTAŞ'ın şirketi olan BIL yapıyor. BIL daha önce de BTC boru hattının ana işleticisi olan BTC CO ile işletme maliyetlerinin karşılanması konusunda sorun yaşamıştı. Şirket, ana işletici BTC CO'dan masrafların bir bölümünü karşılamasını istiyor.

zaman



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs