En Sıcak Konular

Sudan'da aşiret çatışması: 49 ölü

11 Mayıs 2009 22:30 tsi
Güney Sudan'ın başkenti Juba'da, hırsızlık ve siyasi anlaşmazlık nedeniyle karşı aşiret üyeleri arasında çıkan çatışmalar sonucu, çoğu çocuk 49 kişi hayatını kaybetti.

Şehrin Yukarı Nil bölgesinde Loe Nuer aşiretinin hayvanlarının çalınması üzerine intikam için köye geldiği öne sürülen aşiret üyeleri, siyasi gerginlik yaşadığı Nuer Jikany aşireti ile çatışmaya girdi. Yaşanan çatışmalarda çoğu çocuk olmak üzere 49 kişi hayatını kaybetti.

Son dönemlerde ülkede aşiretler arasında büyükbaş hayvancılığı hırsızlığının artması nedeniyle kanlı çatışmalar yaşanıyor.

Güney ile Kuzey arasında yaşanan iç savaşta 2005 yılında imzalanan barış anlaşmasına rağmen, aşiretler arasında yaşanan anlaşmazlıklar savaşı aratmayacak ölümlere sebep oluyor. 2009 yılının ilk 4 ayında Güney Sudan'da iç çatışmalar nedeniyle bin kişinin hayatını kaybettiği, 100 bin kişinin de evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı açıklandı.

Sudan ziyareti kapsamında Güney Sudan'ı da ziyaret eden BM İnsani İşler Sorumlusu John Holmes, bölgede yaşananların çok acı olduğunu belirtmiş, "Güney Sudan'da aşiretler arasında yaşanan çatışmalar çok acı. Diyalogla sorunların çözülmesi durumunda, savaşan iki kesimin de insanları ölmeyecek, masum insanlar bu durumdan daha fazla zarar görmeyecek" açıklamasında bulunmuştu.

BM bünyesinde görev yapan 24 gözlemcinin Güney Sudan'da yaptığı çalışmalara dayanan raporda ayrıca, mevcut durum göz önünde alındığında bu rakamın 2009 senesinin ikinci yarısında daha da artacağından korkulduğu belirtildi.

iha



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,393 µs