En Sıcak Konular

Bakanlar Kurulu'nda neler konuşuldu?

11 Mayıs 2009 19:01 tsi
Bakanlar Kurulu'nda neler konuşuldu? Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında, Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 5 buçuk saat sürdü. Bakanlar Kurulu'nun yoğun gündeminde iki konu öne çıktı...

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin daha etkin ve derin şekilde sürdürülmesi bakımından, AB Genel Sekreterliği Teşkilat Yasası'nda acilen bir değişikliliğe ihtiyaç bulunduğunu belirterek, Kanun'un geçici maddeleri hariç, yaklaşık 17-18 maddesinde yapılacak değişikliğe ilişkin kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'nda imzaya açtıklarını bildirdi.

Çiçek, Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, AB Genel Sekreterliği'nin yeniden teşkilatlanması ve görevleriyle ilgili tasarıyı kabul ettiklerini belirten Çiçek, müzakerelerin koordinasyonu, Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlanması ve kurumlar arası işbirliğinin temini bakımından kurulan AB Genel Sekreterliği'nin, kurulduğu dönemde  Türkiye'nin müzakere sürecinin başlamadığını hatırlattı.

Aradan geçen süre içerisinde, Türkiye'nin üyelik noktasında önemli ödevleri yapmak, önemli açılımları sağlamak ve bunları gerçekleştirmek mecburiyetinde olduğunu ifade eden Çiçek, bunun için Genel Sekterliğin yapısının en baştan ele alınması gerektiğini anlattı.

Genel Sekreterliğin bu yapısıyla müzakereleri istenilen şekilde sürdürmesinin ciddi zorluklar içerdiğini söyleyen Çiçek, bu nedenle Genel Sekreterliğin hem teşkilat yapısının değişmesi, hem de yeni bir kısım birimlerin kurulması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin, AB mevzuatını tam olarak çevirmesi gerektiği örneğini veren Çiçek, ''Mevzuat tam anlamıyla bilinmeli ki herkes ona göre ne yapacağını tayin etmelidir ve bunun alelusul tercümelerle yapılması mümkün değil'' dedi. Türkçe kullanımı, müktesebattaki kavramların yerli yerine oturtulması ve ifadelerin Türkiye'deki tam karşılığını bulacak bir tercümenin yapılması gerektiğinin altını çizen Çiçek, AB Genel Sekreterliğinde böyle bir birim bulunmadığını ifade etti.

Çiçek, yine AB projesi kapsamında halk desteğinin olması gerektiğini, toplumun değişik kesimleriyle bu iletişimi sağlayacak, kampanyaları sürdürecek, AB konusundaki gelişmelerle ilgili kamuoyunu birinci elden aydınlatacak bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu da kaydetti.

 

-''MEVCUT TEŞKİLAT YAPISI YETERLİ DEĞİL''-

 

AB'nin, sadece bir diplomatik müzakere süreci olmadığını, 33 başlıkta, değişik alanlarda bu müzakerelerin sürdürülmesi ve iyi koordine edilmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, şunları söyledi:

''Onun için bir kısım yeni birimlerin, yeni başkanlıkların kurulması icap ediyor. Yeni başkanlıklar kurulurken, bu süreci en iyi şekilde sürdürürken görev alanlarının da net olarak belirlenmesinde sayısız faydalar var. Mevcut teşkilat yapısı yeterli olmadığı için yeni bir yapılanmaya gidiliyor, yeni bir kısım başkanlıklar kuruluyor. Böylece, bu müzakerelerin daha etkin ve derin şekilde sürdürülmesi bakımından AB Genel Sekreterliği Teşkilat Yasası'nda acilen bir değişikliliğe ihtiyaç var. Bugün, Bakanlar Kurulu toplantısında, Yasa'nın geçici maddeleri hariç, 17-18 maddesinde değişikliği imzaya açtık. Ümit ediyorum ki bu yasama dönemi içerisinde bunu öncelikle gerçekleştirmiş oluruz. Bu aynı zamanda Türkiye'nin, AB'ye uyumu bakımından önemli bir değişiklik.''

Çiçek, toplantıda ikinci olarak, AB müzakere süreciyle ilgili Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, son toplantıdan bugüne kadar olan gelişmeler hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca, hafta sonu Türkiye'nin değişik yerlerinde toplantılara katılan bakanların, genel politikayla ilgili değerlendirme ve izlenimlerini Bakanlar Kurulu'na sunduklarını belirten Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda genel politik değerlendirme yapıldığını bildirdi.

MARDİN KATLİAMI

Bakanlar Kurulu'nda Mardin konusu gündeme gelmedi. Olay meydana gelir gelmez 3 bakan bölgeye gitmişlerdir. Olayla ilgili süreç devam ediyor. Olay yeri incelemeler suçta kullanılan mermiler incelemesi sürüyor. Üzücü olay sebebi ile mağdur olan aileler çocuklar var. İlgili bakan arkadaş ve Mardin Valiliği çalışmasını sürdürüyor. Koruculuk müesesesi Türkiye'nin ihtiyacından kaynaklanmıştır. Zamanında ilgili birimlerin değerlendirmeleri sonucu bu müesese çıkmıştır. Bugüne kadar  kamu düzeninin sağlanmasında burada bulunan arkadaşlar görev yapmışlardır. İçlerinde yanlış yapanlar vardır olabilir. Tepkisel bir değerlendirme yerine etraflıca bir değerlendirme yapılması gerekir. Bu kişilere ihtiyacın devam ettiği kanatini sürdürüyoruz.

Af tartışmaları tamamen bizim dışımızda cereyan etmiştir. Bizden kaynaklanmayan bir tartışma ile ilgili biz gündem maddesi tespit etmiyoruz.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ

Anayasa değişikliği bir hükümet meselesi değildir. Anayasa Değişikliği konusunun nerede nasıl ele alınacağı konusu ayrıdır. Dün yapılan Yargıtay'ın kuruluş yıldönümü törende yapılan açıklamalar böyle bir değişikliğe ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır.  TOBB Genel Kurulu ve başka toplantılarda bu konu gündeme geldi. Herkes bunun olmasından yana ancak Ak Parti bunu gündeme getirince tepki çekiyor diğer gündeme getirenler böyle bir değişiklik paketini ise gündeme getirmeye yanaşmıyor.

aa



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,528 µs