En Sıcak Konular

Kola, gazoz out!

0 0 0000 00:00 tsi
Kola, gazoz out! Pediyatri ve beslenme uzmanlarına göre çocuklara şekerli, gazlı içecekleri içirmek büyük bir sorumsuzluk. Kola ve gazozu kara listeye alan uzmanlar çocuklar için en sağlıklı içeceği tarif etti.

Çocuk doktorları ve beslenme uzmanları çocukların gazlı içecekleri içmemelerini tavsiye ediyor. Amerikan Pediyatri Akademisi çocuklara sadece meyve suyu içmelerini, bunun da günde bir su bardağını geçmemesini öneriyor.

Yüksek fruktozlu mısır şekeri

Hem gazlı içecekler, hem de meyve suları yüksek oranda şeker içerirler. Endüstriyel ürünlerde kullanılan şeker ise, mısırdan elde edilen yüksek fruktozlu mısır şekeri (nişasta bazlı sıvı şeker)’dir. Fruktozu diğer şeker türlerinden daha kötü yapan özelliği ise, vücutta ensülin seviyesini yükseltmemesidir.

Araştırmacıların iddialarına göre, fruktoz ensülin seviyesini yükseltmediği için diğer şekerlerin verdiği doygunluk hissini vermez. Bu nedenle, bu şekeri yeteri kadar aldığınızı hissedinceye kadar aşırı miktarda yemiş / içmiş olursunuz. Bütün bu sebepler, fruktozun kilo alımında ve Tip-2 diyabette pay sahibi olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca bütün şekerli içecekler ve gıdalar çocukların diş ve kemik yapılarında bozulmaya yol açabiliyor.

560 ml (yaklaşık 3 su bardağı) gazlı içecek:

• 17 tatlı kaşığı şeker (genellikle yüksek fruktozlu mısır şekeri) içerir.
• 250 kalori verir.
• Verdiği enerjiyi yakmak için 40 dakika boyunca basketbol veya koşu gibi ağır bir spor yapmak gerekir.
• Her gün tüketilirse her sene yaklaşık 4 ila 8 kg kilo aldırabilir.

En sağlıklı içecek

Çocuğunuzun daha iyi beslenmesini istiyorsanız doktorların en çok tavsiye ettiği içeceği vermelisiniz. Bu içecek ne mi? Tabii ki su!

Evde kendi hazırladığınız meyve suyu çocuklar için ikinci alternatif. Ev üretimi meyve suyunu su ile karıştırarak kıvamını seyreltebilirsiniz. Evde hazırlayacağınız şekersiz komposto ve hoşafları şekersiz olarak veya balla tatlandırarak çocuğunuza verebilirsiniz. (Balla karıştıracağınız içecek sıcak olmasın, balın doğal özelliği gider. İçecek ılındıktan sonra balla karıştırın.) Süt (özellikle pastörize edilmemiş mandıra sütü) ve ayran da çocuklar için besleyici ve sağlıklı alternatifler.

Hazır meyve suları “o anda” sıkılmış olmadıkları için doğal vitamin- mineral değerlerinden kayıplar oluşuyor. Bir de, daha uzun ömürlü olmaları için pastörize edilirlerse, birçok vitamin ısıya dayanıksız olduğundan, besleyici değerlerini kaybediyorlar.

Dr. Andrea Rudominer
checblog.org

Mısır şekeri hakkında not: Ülkemizde Cargill firmasının ürettiği mısır şekerinin, ABD’den ithal genleriyle oynanmış (transgenik) mısırlardan elde edildiği yönünde söylentiler de oluşmuştur. Yani, çocuğunuza kola veya gazoz içerdiğinizde transgenik bir gıda yedirmiş olma ihtimaliniz var!



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs