'bomba' haber ! | " /> 'bomba' haber ! | "/>

En Sıcak Konular

Taraf'tan 'bomba' haber !

11 Mayıs 2009 13:34 tsi
Taraf'tan 'bomba' haber !
İlker Başbuğ askerin gömülü silahları için “1986’da çıkarmaya başladık, 1998’de tamamını depolara kaldırdık” dedi ama...

Bir askerî genelge gömülü mühimmatın 2004’te hâlâ envantere girmediğini ortaya koyuyor. 1986’da yayınlanan “Çok Gizli” ibareli genelgede ise Özel Kuvvetler’e ait seferî malzemenin gömülü bulunduğu yerlerden çıkarılması “yeniden gömülünceye kadar” kaydı düşülerek emredilmiş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 29 nisanda düzenlediği basın toplantısında “Gömülü silahımız yok. 1986’da alınan bir karar çerçevesinde gömülü silah ve mühimmatın depolara alınmasına karar verildi ve bu işlem 1998 yılında tamamlandı ve bu mühimmatlar depolara yerleştirildi” sözleri, Genelkurmay Başkanlığı’nın 2004’te yayınladığı bir dizi genelge ile çelişiyor. Taraf’ın ele geçirdiği belge, 1998’de depolanma işlemlerinin tamamlandığı açıklanan Özel Kuvvetler’e ait gömülü silah ve mühimmatın 2004’e kadar geçen altı yıllık süre içinde envantere kaydının yapılmadığını ortaya çıkardı. Askeri yazışmalarda seferi malzeme olarak da tanımlanan “gömülü mühimmatın” yayınlanan genelge doğrultusunda beş ay içinde Ankara’ya gönderilecek hale getirilmesi de emirler arasında.

 
Darbe planlarıyla aynı dönemde

Sözkonusu mühimmatın 2003-2004 yıllarında “Ayışığı” ve “Sarıkız” darbe planlarının yapıldığı dönemde merkezde toplanmak istenmesi de dikkat çekici. Genelgenin Hilmi Özkök’ün Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönemde gönderilmesi silah ve mühimmatın merkezde toplanıp kayıt altına alınması ile darbe girişimlerine karşı önlem alınmış olabileceği ihtimalini akla getiriyor.

2004’te Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı’nın tüm Bölge Başkanlıkları’na gönderdiği diğer genelgelerde, 1998 yılında depolara alındığı söylenen malzemelerin, kayıt işleminin yapılmadığı anlaşılıyor. Genelgelerde, toprak altından çıkarılan malzemeleri “bilen personelin” Mal Saymanlığı’nda hazır bulundurulmaları” emrediliyor.

1998’de tamamlanmıyor

Başbuğ, basın toplantısında gömülü malzemelerin depolara aktarılma işleminin 1998 yılında tamamlandığını söylemesine rağmen, 2004 yılında Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı’nın emirlerinde, malzemelerin kayıt altına alınmadığı görülüyor. Ankara’dan tüm birimlere gönderilen yazılarda, “özel envanter” olarak adlandırılan gömülü mühimmatın “Genel envantere aktarılacağı, irat kayıt işlemine başlandığı” belirtiliyor. Elimizdeki emirlerde çıkan bütün silahların merkeze gönderilmediği de anlaşılıyor. Aralık 2004 yılında yayınlanan başka bir emirde de “Kayıt işleminin ardından birliklerin elinde kalan silah ve mühimmat miktarının bilinmesine ihtiyaç duyulduğu, bilgilerin Ankara’ya iletilmesi” isteniyor.

2004 yılı nisan ayında Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı’nca tüm Bölge Başkanlıkları’na gönderilen emirde; mühimmatın kayıt işlemi sırasında “Envantere hâkim, malzemeyi tanıyan personelin birliklerde hazır bulunması” da kaydediliyor.

Aynı yılın ekim ayında Seferberlik Bölge Başkan Vekili Piyade Albay Cemal Özbay imzasıyla tüm birliklere gönderilen diğer bir yazıda ise, “4 Ekim 2004 tarihinden itibaren mühimmatın Ankara’ya nakline başlanacağı, kayıt altına alınacağı, başlangıçta geçici olarak depolanacağı” bildiriliyor.

Elinizde kalanları da bildirin

Henüz kayıt altında olmadığı anlaşılan silah ve mühimmatlarla ilgili hazırlanan beş sayfalık başka bir emirde ise malzemelerin nasıl depolanacağı, Ankara’ya hangi yollarla taşınacağı, nakliyat sırasında alınması gereken güvenlik önlemleri gibi ayrıntılı bilgilere yer veriliyor. Aralık 2004 tarihli Albay Özbay imzalı bir başka belge de ise; birliklerin elinde hâlâ bazı silah ve mühimmatın kaldığı anlaşılıyor: “Bölge Başkanlıkları’nın seferi malzemelerinin alınmasından sonra ellerinde kalan silah, mühimmat, telsiz ve optik malzemelerin miktarlarının bilinmesine ihtiyaç duyulduğu, söz konusu malzeme listesinin kurul başkanlığına gönderilmesi emr olunur.”

Emir ‘Yeniden saklanabilir’ diyor

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Özel Harp Dairesi’ne ait gömülü silahların 1986’da alınan karar doğrultusunda toplatılmaya başlandığını açıklamasına konuyla ilgili 1986’da yayınlanan “Çok Gizli” ibareli genelge başka bir gerçeği daha ortaya koyuyor. Bu genelge ile Özel Kuvvetlere ait seferi malzemenin gömülü bulunduğu yerlerden çıkarılıp depolanması isteniyor ama “yeniden gömülünceye kadar”.

Konu: Gömülü gizli depolar

Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un sözünü ettiği “Çok Gizli” damgalı genelge, 9 Mayıs 1986’da yayınlanmış ve genelgenin konusu da “Gömülü gizli depolar”. Belge numarası 1402-186. Belge, iki sayfa ve altı emirden oluşuyor. “Genelkurmay Başkanı Emriyle” İkinci Başkan Vekili Korgeneral Sabri Yirmibeşoğlu imzasıyla Türkiye’deki tüm Özel Harp Dairesi Başkanlıkları’na gönderiliyor. Yazıda, dönemin Tuğgeneralleri Hilmi Özkök ve Cumhur Evcil’in de imzaları var.

Koordinasyon görevi dönemin Korgenerali Mehmet Önder’e veriliyor. Genelgedeki emir aynen şu şekilde: “Genelkurmay Özel Harp Dairesi’nin seferde kullanılmak üzere tesis ettiği gömülü gizli depoları sefer ihtiyaçlarına göre yeni bir düzenlemeye tabi tutulmak maksadıyla çıkarılarak, bakımları yapılacak, yeniden gömülünceye kadar nizami birlik depolarında muhafaza edilecektir.”

Nihai olarak ise mühimmatın bidonlara yerleştirilip, Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlıkları’na mühürlenerek teslim edilmesi isteniyor.

taraf



Bu haber 1,125 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,885 µs