Gizli koşullar: Kime yarar? | " /> Gizli koşullar: Kime yarar? | "/>

En Sıcak Konular

Gizli koşullar: Kime yarar?

11 Mayıs 2009 13:34 tsi
Gizli koşullar: Kime yarar?
Türkiye-Ermenistan uzlaşı sürecinin hassas adımlardan oluştuğu muhakkak. İki ülke kamuoyu içinde en ufak yanlışlığı affetmeyecek çok kesim bulunuyor. Bu yüzden ‘ön koşul’ yok dendi. Meğer varmış!.. Neymiş? Kime yararmış?

İki ülke arasındaki buzların eritilmesi yolunda aslında sadece Türkiye ve Ermenistan yönetimleri uğraşmıyor. Başka ABD olmak üzere başka ülkeler de bu “meselenin bir an önce halledilmesi”ni istiyor.

Uzlaşı sürecinin hayli dikkat gerektirdiği, en ufak yanlış anlamaların, hatta en ufak yanlış anlaşılmaların dahi gelişmeleri tehlikeyi sokacağı gerçekti. Esasen hâla da öyle.

Bugün manşetlere çıkmayan mini bir haber, (Hürriyet/11.05.2009) salt bu yakınlaşma sürecinin ilerleyebilmesi adına her iki tarafın “ön koşulsuz” masaya oturduğu haberinin gerçeği yansıtmadığını yansıttı.

Özü şu: orijinal fikir kimindir bilinmez (!), iki ülke kamuylarını rahatlatmak ve olası tepkileri savuşturma için bir “diplomatik ayar” (ne demekse?) yapmışlar.

Türkçesi şu: İki ülke ve belki süreci destekleyen diğerlerinin de katkısıyla; “ön koşul yok” dediler. Ama bu gerçeği yansıtmıyordu. Ermenistan’ın da Türkiye’nin de birer önkoşulu vardı. Ama sadece birbirlerine söylediler, dışarıya söylemediler.  “Gizli tutulım” dediler. Ayar bu!

Hal böyle olunca görüşmeler dışarıya "önkoşulsuz" gibi yansıdı. Tabii “ön koşul yok” denmedi. Zaten 22 Nisan’daki açıklama da bu şekilde oldu. Şimdi anlaşılıyor ki varmış.

Peki bunlar ne?.. Türkiye’nin önkoşulu, soykırım iddialarına ilişkin "Ortak tarih komisyonu" kurulması, Ermenistan’ın önkoşulu ise "Türkiye’nin tek taraflı olarak kapattığı kara sınırını açması".

İyi ama bu ön koşullar arasında bir “denklik” var mı? Yani Ermenistan “taman tarih komisyonu” kurulsun derse, Türkiye’nin kazanımı ile Ermenistan kazanımı en azından eşit olur mu?

Doğrusu bu soruya “evet” demek hayli zor. Çünkü sınırların açılması aslında Ermenistan’ın alabileceği maksimum avantaj! Bu Erivan’ı zaten kurtarıyor ve sonuçları açısından da hayli somut bir kazanım.

Ya komisyon? Ankara belki tarih komisyonundan çıkacaklar konusunda kendinden emin olabilir. Çünkü sözde soykırıma ilişkin söylenenlerin gerçekleri yansıtmadığına inanıyor. Ama sonucu ne olacak? Ne zaman sonuçlanacak? Olmaz ya, o komisyon tutar da “evet oldu” derse, bunun örneğin uluslararası hukuk kuralları açısından yaptırımları nasıl olacak veya olacak mı?

Ermenistan sınırları açıldığında, Erivan hemen tüm sıkıntılarından kurtuluyor. Peki ya Türkiye?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,561 µs