En Sıcak Konular

Netanyahu ve Mübarek görüşmesinin gündemi İran

11 Mayıs 2009 12:16 tsi
Mısır'ın turistik kenti Şarm el-Şeyh'te biraraya gelecek olan iki lider, İran'a karşı ortak bir Arap-Yahudi cephesi kurmak istiyor.

Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek ve İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu bugün yapacakları görüşme ile ABD'nin iki devletli çözümüne alternatif olacak yeni bir Ortadoğu planı üzerinde konuşacak.

Netanyahu'nun görevi devraldıktan sonra yapacağı ilk yurtdışı resmi ziyaret olan Şarm el-Şeyh buluşması, İsrail başbakanının Washington'da Obama ile görüşmesinden bir hafta öncesine rastlıyor.

Mısır ve İsrail'in ortak noktaları ise, her iki ülkenin de İran'ın bölgede önemli rol oynamasına engel olacak yeni bir diplomatik planın gerekliliğine inanmaları.

İsrail istihbarat servislerine yakınlığı ile bilinen DEBKA sitesi, görüşmeyi, "İran'a karşı ortak bir Arap-İsrail cephesi oluşturma çabası" olarak duyuruldu. ABD başkanı Obama'nın, iki devletli çözümün İran'ın gücünü azaltmak için en iyi yol olduğunu savunmasına tepki gösteren İsrail'in, bölgede yeni ittifak arayışları içinde olduğu ve Arap ülkelerinin 'İran endişesini' kullanarak çıkış aradığı belirtildi.

DEBKA, Netanyahu'nun geçtiğimiz hafta Amerika'daki İsrail lobisine yaptığı konuşmada, "Hayatımda ilk kez, Araplar ve Yahudiler ortak bir düşman olduğunu görüyor. Bu meydan okuma bize büyük fırsatlar sunabilir" dediğini aktardı. Analizde, iki liderin görüşmesinde ele alınacak konuların, Mısır istihbarat şefi Ömer Süleyman'ın geçtiğimiz ay Kudüs'te yaptığı temaslar sırasında belirlendiği de ifade edildi.

Süleyman'ın MOSSAD yöneticileri ile Filistin konusunu, Hamas ve Hizbullah'a karşı alınacak önlemleri konuştuğu iddia edilen analizde, Mısır istihbarat şefinin Kudüs'ün ardından Riyad'a geçerek Suudi Arabistan'ı da plana dahil ettiğini, Suudi istihbarat şefi Prens Mugrin bin Abdülaziz ile Mubarek arasında gizli bir görüşme yapıldığını iddia etti.

DEBKA, İsrail istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, bu görüşmelerin İran'a karşı ortak bir İsrail-Suudi-Mısır planı oluşturmayı amaçladığını, daha önce Lübnan saldırısı sırasında kurulan ittifakın bir benzeri olduğunu kaydetti. Obama'nın İran'la diyalog anlayışını tehlikeli bulan İsrail'in, 18 mayısta gerçekleşecek görüşme öncesi Obama karşısına yanına Arap ittifakının görüşleriyle, eli güçlü olarak çıkmak istediği de iddialar arasında.

DEBKA, Netanyahu hükümetinin, Mısır ile ittifak uğruna, Gazze saldırıları için tazminat ödemeye dahi hazır olduğunu savundu. "Mısır ve Suudi Arabistan'ın, Amerikan yönetiminin aksine, İran'a karşı İsrail'e omuz vermeye hazır olduğuna" inanan Netanyahu'nun, Mübarek'ten Filistinli mültecilerin eve dönüş hakkını barış şartları arasından çıkarmak için Arap Ligi'ne baskı yapamasını isteyeceği de belirtildi.

dunyabulteni



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs