kimin için çalıyor? | " /> kimin için çalıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Çanlar kimin için çalıyor?

11 Mayıs 2009 10:38 tsi
Çanlar kimin için çalıyor? 'Testi kırıldı'. Ankara kulislerinde en çok tartışılan konu ne?

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Çanlar Paksüt için çalıyor

Ankara kulislerinin en hararetli tartışma konularından birisi Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanvekili Osman Paksüt'ün takınacağı tavır.

Malum AYM geçtiğimiz hafta kendisiyle ilgili hukuki sürecin başladığını açıkladı.

Kısa bir özet yapmak gerekirse: Ergenekon Soruşturması'nı yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi AYM Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt ile ilgili dinleme kararı aldırmıştı. Gerekçesi de ETÖ üyesi olduğu iddia edilen şahıslarla olan temasıydı.

Fakat Osman Paksüt'ün eşine ait telefonu kullanması, zaman zaman da eşinin konuşmalarına müdahil olması sebebiyle dinlemeye takılmış oldu. Yani Osman Paksüt'ün iddia ettiği gibi 'sinsice, kalleşçe' bir dinleme söz konusu değil.

Savcılık, usule uygun olarak Osman Paksüt'ü ilgilendiren bölümleri ayırarak 15 Ekim 2008'de AYM'ye gönderdi. Fakat o dönemde iddianame yazılmadığı, Ferda Paksüt'ün de konumu belli olmadığı için gelen dinleme kayıtları işleme konmamıştı. Yüksek mahkeme geçtiğimiz hafta konuyla ilgili hukuki sürecin başladığını açıkladı.

Mahkemenin bir üyesi iddiaları inceliyor. Hazırladığı rapor daha sonra genel kurula gelecek. Bu aşamada 'soruşturma komisyonu' yetkisine sahip yeni bir komisyon da kurulabilir. Çalışmalar sonucunda suçun mahiyetine göre, görevi ile ilgiliyse Yüce Divan'da değilse Yargıtay'da yargılama yolu açılabilir.

Fakat burada asıl nokta işin teknik boyutundan çok yaşanan skandalın psikolojik etkisi. Her şeyden önce şunu ifade etmek lazım; yaşanan tam anlamıyla bir skandal. Ülkenin kaderini yakından etkileyecek bir dava görülüyor, mahkemenin başkan vekili başka bir davanın sanıklarıyla görüşüyor, eşi sürmekte olan davayla ilgili bilgileri sızdırıyor. Hatta yönlendirme yapıyor, fikir veriyor, haber yaptırıyor. Mahkeme üyeleriyle ilgili ithamlarda bulunuyor. Özellikle Serruh Kaleli hakkında telefonda yaptığı 'dedikodu'nun elle tutulur bir tarafı yok. Böyle bir itham tamiri güç yıkımlara yol açar, Kaleli'de de açmıştır.

AYM'nin yakın gündeminde birbirinden önemli 19 ayrı dava var. Bundan sonra da yine çok önemli duruşmalar olacak. Ama 'testinin kırıldığını' söylemek abartı olmaz. Ferda Paksüt özelinde yaşanan bu hadiseden sonra mahkemede üyelerin birbirine karşı güvensizlik duyması, şüpheyle bakması kaçınılmaz.

Bundan sonra her duruşmada 'acaba bilgi sızıyor mudur?' endişesi yaşanacak. Ya da Paksüt örneğinden hareketle aldıkları kararın 'inandırıcılığı' konusunda sıkıntı olacak. Özetle Osman- Ferda Paksüt olayı AYM'yi tartışmalı hale getirdi.

Paksüt'e hakkında hukuki işlem başlatılarak en kibar şekliyle 'istifa et' mesajı verilmiş oldu. Mesajı alıp almadığını zaman gösterecek.



Bu haber 1,114 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs